Menu

IMG 6772

Milić: Dan srpskog jedinstva biće obilježen i u Brčkom Istaknuto

Predsjednik Skupštine Brčko distrkta Siniša Milić izjavio je da je obilježavanje Dana srpskog jednistva, slobode i nacionalne zastave veoma važno zbog različitih i političkih i drugih pritisaka i pokušaja revidiranja istorije da bi se odvojili dijelovi srpskog naroda od jedinstvenog srpskog korpusa.

On je istakao da mu je drago da se nastavlja obilježavanje ovog praznika i na prostoru Brčkog jer on na simboličan način svjedoči o tome da Srbi identitetski pripadaju jedinstvenom korpusu srpskog naroda ma gdje god on živio.

“Sama simbolika ovog praznika vezuje se za početak proboja Slounskog fronta. Sloboda je ključni ideal srpske istorije ne samo da bi se on izučavao kroz istoriju već da bismo shvatili da je to ideja za koju su mnoge generacije položile živote”, rekao je Milić novinarima.

On je naveo da su u nazivu ovog praznika sadržani ključni identitetski pojmovi kada su u pitanju Srbi, te da je sloboda ključni element identiteta srpskog naroda.

“Obilježavnjem ovog datuma, ne samo 15. septembra, već kroz svakodnevni plebiscit moramo da potvrđujemo da smo i dalje opredijeljeni za slobodu, za tekovine za koje su mnogi položili živote, da bismo to sačuvali za buduće generecije”, naveo je Milić.

On je dodao da će sutra tim povodom u Brčkom gostovati ugledni istoričar Miloš Ković koji će govoriti o slobodi, kao ključnom idealu srpske istorije.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra. Na ovaj dan je 1918. godine počeo proboj Solunskog fronta.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com