Menu

IMG 6772

Supervizor za Brčko Jonathan Mennuti ponovo se oglasio saopštenjem Istaknuto

Skupština Distrikta zaključila je razmatranje posljednje inicijative zapromjenom u političkom čelništvu Distrikta. Rasprava je provedena nauredan i profesionalan način. Pošto je ovo poglavlje sada zatvoreno, Distrikt se treba ponovo fokusirati na tekuće projekte i suštinske prioritete koji vode Brčko dalje na putu napretka, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti.

Premda su ove procedure uobičajeni dio demokratskog procesa, iznimno je važno da one ne ometaju ključni posao, a to jepružanja usluga građanima Distrikta. Sve stranke u Skupštini Distrikta, bilo da su u vladajućoj koaliciji ili u opoziciji, imaju zajedničku odgovornost da stvore povoljno okruženje za kontinuirane reforme i razvoj infrastrukture. Politička odgovornost, aktivno učešće i jedinstvena posvećenost zajedničkom cilju ostvarenja prosperiteta i dalje su ključni za postizanje ove vizije.

Kako bi se ubrzali konkretni pomaci na terenu, vlasti moraju načiniti brže i odlučnije korake, uključujući ispunjavanje svojih obaveza u vezi s projektima koje finansiraju  EBRD i Svjetska banka, kako bi se osiguralo održivo i pouzdano vodosnabdijevanje, implementirale ekološki prihvatljive prakse upravljanja otpadom i ojačale mjere zaštite od poplava. Ista hitnost i posvećenost potrebni su za ispunjavanje obaveza koje proizlaze iz javno-privatnog partnerstva, kako kada su u pitanju već potpisani ugovori, tako i za stvaranje preduslova za privlačenje potencijalnih budućih investitora.

U smislu veće odgovornosti organa vlasti, moraju se provesti zakonodavne reforme kako bi se poboljšala transparentnost trošenja budžetskih sredstava. Istovremeno, tijela za borbu protiv korupcije i sukoba interesa moraju neometano sarađivatisa organima za provođenje zakona i pravosudnim tijelima kako bi proveli politiku nulte tolerancije na korupciju.

Dugoočekivana reforma javne uprave i državne službe mora se ubrzati kako bi se osigurala veća odgovornost i bolje pružanje javnih usluga za dobrobit građanki i građana Brčkog.

Napredak Brčkog je u prošlosti privlačio pažnju i hvalu. Kako koračamo naprijed, moramo vidjeti kontinuiranu posvećenost u Distriktu, zajedničku viziju, te istinsku opredijeljenost za reforme. Zajedno možemo nastaviti da stvaramo putanju ka svjetlijoj, prosperitetnijoj budućnosti za sve, zaključio je supervizor Mennuti.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com