Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 3532

Građani traže pomoć od ekoloških udruženja i institucija za sprečavanje ambrozije Istaknuto

Grupa građana iz Brčkog izrazila je zabrinutost zbog nekontrolisanog rasta ambrozije u blizini Doma zdravlja i prije godinu dana završenog objekta za potrebe zdravstva.  Pozivaju ekološka udruženja i relevantne institucije da poduzmu mjere za sprečavanje širenja ove alergene biljke.

Ambrozija predstavlja značajan zdravstveni problem za mnoge ljude, izazivajući simptome alergije poput sipnje, kihanja i suzenja očiju. Građani su izražavanje zabrinutost što se ambrozija nalazi u blizini Doma zdravlja, gdje bi mogla predstavljati dodatni rizik za zdravlje osjetljivih osoba.

"Zabrinuti smo za zdravlje građana, a posebno onih koji koriste usluge Doma zdravlja. Vi sada ne možete proći od trave oko novog objektagdje osim visoke trave kriju se čak i zmije. ", rekao je Marko Rakić, jedan od građana iz inicijativne grupe.

"Ambrozija može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe, pa je neophodno da se što prije očisti zapušteno zemljište. Najviše su ugroženi pacijenti koji svakodnevno dolaze u Dom zdravlja ali i komšije u naselju Rusulje"

Grupa građana apelira na ekološka udruženja u Brčkom da se pridruže u traženju rješenja za ovaj problem. Također, pozivaju nadležne institucije da preuzmu odgovornost i očiste zapuštena područja kako bi se spriječilo širenje ambrozije.

"Vjerujemo da zajedničkim snagama možemo riješiti ovaj problem", rekao je Marko .

"Apelujemo na ekološke organizacije i institucije da nam se pridruže u zahtjevu za zdravije i ugodnije životno okruženje."

Ovo je još jedan primjer potrebe za proaktivnim pristupom upravljanju životnom sredinom u Brčkom. 

Sprečavanje širenja ambrozije zahtijeva koordiniran rad civilnog društva, ekoloških udruženja i nadležnih institucija

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com