Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 02 Septembar 2022

ČESTITKA GRADONAČELNIKA I ZAMJENIKA GRADONAČELNIKA POVODOM NOVE ŠKOLSKE GODINE

  • Objavljeno u Brcko

 

Poštovani učenici, sretan vam početak školske godine.

 

Svaka nova školska godina je i novi izazov za vas, poštovani učenici, nastavnici i roditelji.

Neka vam, dragi učenici, prijateljstvo, druženje, poštenje i međusobno uvažavanje budu važni predmeti kao matematika, informatika, maternji jezik, biologija, historija...

 

 

Želimo da vam usvajanje novih znanja bude poput dragog i zanimljivog putovanja radi upoznavanja novih predjela o kojima ste slušali od vaših roditelja, nastavnika, prijatelja.

Posebno čestitamo našim prvačićima koji, vjerujemo, željno iščekuju prve časove u školskim klupama s kojih će ponijeti najljepše uspomene kojih će se rado prisjećati.

 

 

Svaki vaš uspjeh, svaka dobra ocjena i primjerno vladanje, koje će školski dnevnici s ponosom čuvati, bit će razlog i našeg radovanja.

Također želimo da novu školsku godinu čestitamo i roditeljima, sa željom da se ispune sva njihova očekivanja, te da se saradnja sa školama nastavi i u budućem periodu u najboljem interesu naših učenika.

 

 

Sretan vam početak nove školske godine!

 

 

Zamjenik gradonačelnika                        Gradonačelnik

dr. Anto Domić                                         Esed Kadrić

Više...

Počela izborna kampanja

 

Kampanja pred opšte izbore u BiH počela je danas, kada i period od 30 dana tokom kojih je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, kao i neposrednog obraćanja kandidata, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/.

 

Izborna tišina počinje 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra, u 7.00 časova i traje do njihovog zatvaranja, a zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja na snazi je od 30. septembra u 7.00 časova do zatvaranja biračkih mjesta.

RAK je podsjetio na obavezu poštovanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

U saopštenju je navedeno da se obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi na sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH.

 

“Osim toga, pružaoci audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija obavezni su da Agenciji dostave raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje”, navedeno je u saopštenju.

 

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na veb-stranici Agencije www.rak.ba, a lista ovjerenih političkih subjekata za izbore dostupna je na veb-stranici Centralne izborne komisije BiH www. Izbori.ba.

RAK je pozvao sve televizijske stanice da praćenje izborne kampanje u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidim osobama.

 

 

U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se obezbijediti tumačenje na znakovni jezik ili titlovanje.

Opšti izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar.

 

Izvor: BHRT

Više...

Održana svečana akademija povodom 30. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

  • Objavljeno u BiH

 

U "Domu mladih" u KSC "Skenderija" u Sarajevu sinoć je održana svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine na kojoj je poručeno da je vrlo važno čuvati uspomene na herojski put Armije Republike BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanoj akademiji su prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, nekadašnji generali Armije Republike Bosne i Hercegovine i drugi zvaničnici.

Penzionisani general major Vahid Karavelić u obraćanju prisutnima podsjetio je da je Prvi korpus Armije Republike BiH nastao s ciljem da odbrani glavni grad BiH.

"Država Bosna i Hercegovina je majka i otac svih nas, to je majka i otac i Prvog korpusa, Armije Republike BiH i svih koji su branili Bosnu i Hercegovinu. Prvi korpus je nastao s jednim osnovnim strateškim zadatkom, da odbrani glavni grad Sarajevo, a time i Bosnu i Hercegovinu. Da se desilo da uđu u Sarajevo i da padne grad, veliki je upitnk da li bi Bosna i Hercegovina opstala", kazao je Karavelić te dodao:

"Agresor je uništavao grad Sarajevo, ubijao građane i građanke Sarajeva, a mi u početku nismo imali čime da pružimo otpor, ali smo imali hrabra srca i želju za slobodom."

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da i dalje živi duh Prvog korpusa i Armije Republike Bosne i Hercegovine.

"Čast je bila biti pripadnikom Armije Republike Bosne i Hercegovine i Prvog korpusa. Govorimo o borcima koji zaista jesu bili u patikama i farmerkama, o borcima koji nisu imali oružje. Činjenica je da je duh Prvog korpusa, duh Armije Republike Bosne i Hercegovine još uvijek tu i to je važno. To je ono što ostavlja nadu za sve buduće generacije", kazao je Komšić.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u obraćanju je poručio da je vrlo važno čuvati uspomene na herojski put Armije Republike Bosne i Hercegovine.

"Posebnu zahvalnost upućujem porodicama šehida i poginulih boraca Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Danas ih se prisjećamo sa željom da ciljevi njihove borbe ostanu trajno zabilježeni. Nećemo ih zaboraviti nikada, nećemo zaboraviti njihovu žrtvu i to vrijeme najvećeg iskušenja za našu domovinu. To nije bila samo odbrana ljudskih života i teritorije, već bitka za biće i ideje ove zemlje. Oni su je svojim životima sačuvali i to će ostati trajno zabilježeno", rekao je Džaferović te nastavio:

"Zahvaljujući pripadnicima Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH, Sarajevo je odbranjeno, a i uvjerenje da će se očuvati cjelovitost ove države. Nećemo i ne možemo zaboraviti naše heroje koji su položili svoje živote za domovinu koju imamo i u kojoj više ne smije biti mjesta za neizvjesnost i ponavljanje patnji kroz koje smo prošli. Na nama i generacijama koje dolaze je obaveza da čuvamo istinu o njihovoj pravednoj borbi", rekao je Džaferović.

Nizom prigodnih aktivnosti i sadržaja danas je obilježena 30. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

 

U poslijepodnevnim satima na mezarju "Kovači" je upriličeno polaganje cvijeća na centralnom nišanu i mezaru prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića. U okviru programa kod Ali-pašine džamije je također položeno cvijeće na mezar Mustafe Hajrulahovića Talijana, prvog komandanta Prvog korpusa ARBiH.

Trideseta godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH obilježena je u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

 

 

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je na današnji dan 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu.

Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive "slavna", a četiri "viteška".

 

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem "Srebreni štit".

 

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

 

Izvor: AA

Više...

Za vikend nestabilno vrijeme, od ponedjeljka sunčano u BiH

 

U narednim danima u Bosni i Hercegovini se očekuje nestabilno vrijeme sa kišom, javlja Anadolu Agency (AA).

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Slaba kiša je zabilježena u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

 

"Danas će u BiH preovladavati preteženo oblačno vrijeme. Prije podne slaba kiša u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Poslije podne postepeno razvedravanje u Hercegovini, na sjeveru, zapadu i sjeverozapadu Bosne. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna od 14 do 20, na jugu od 24 do 28 stepeni", saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

 

U subotu se očekuje sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Porast naoblake u drugom dijelu poslijepodneva. U jutarnjim satima i dio prijepodneva po kotlinama Bosne može biti magle. Jutarnja temperatura od devet do 15, na jugu do 20, a dnevna od 22 do 27, na jugu do 30 stepeni.

 

U nedjelju se u BiH očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima ponegdje praćenih grmljavinom. Više padavina poslije podne. Jutarnja temperatura od 13 do 17, na jugu do 20, a dnevna od 19 do 25, na jugu do 27 stepeni Celzijusa.

 

Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost očekuje se u BiH u ponedjeljak. Prije podne u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskom naoblakom. Jutarnja temperatura od 12 do 17, na jugu do 20, a dnevna od 23 do 28, na jugu do 31 stepen.

 

U utorak u BiH se očekuje sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama centralne i istočne Bosne može biti magle. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 21, a dnevna od 25 do 31 stepen.

 

Izvor: AA

Više...

Brčko: Sve spremno za novu školsku godinu

  • Objavljeno u Brcko

 

Sve je spremno za početak nove školske 2022/23. godine koja u 15 osnovnih i četiri srednje škole na području distrikta Brčko počinje u ponedeljak petog septembra.

 

Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za Obrazovanje u Vladi Distrikta kaže da je jučer počela pedagoška godina u svim objekatima Obdaništa-zabavišta „Naša djeca“.

 

„U novu školsku godinu na području distrikta Brčko krenuće oko šest hiljada učenika osnovnih škola, oko 2.600 učenika srednjih škola i 550 djece smještene u obdaništu“, rekao je Bulatović.

 

On je ovom prilikom posebno istakao da je od jučer u funkciji i šesti objekat obdaništa otvoren u Dubravama gdje je upisano 25 mališana u dvije grupe.

 

Prema riječima šefa Odjeljenja za obrazovanje nastavni kadar je spreman za početak nastave u novoj školskoj godini u svim osnovnim i srednjim školama, školski objekti pripremljeni, većina udžbenika je nabavljena, a obezbijeđen je i prevoz učenika za sve učenike koji putuju.

 

„Što se tiče udžbenika nabavljena je većina udžbenika, a nedostajući dio udžbenika biće distribuiran u narednih nekoliko dana. Nabavka je obavljena na nivou prošlogodišnje i za te namjene izdvojeno je oko 450 hiljada maraka“, rekao je Bulatović.

 

Šef Odjeljenja za obrazovanje naglašava da će narednih dana učenici i njihovi roditelji od strane nadležnih u školama biti obaviješteni o početku nastave, rasporedu odjeljenja i smjenama.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Završena prva radionica pod nazivom „Mala škola čitanja“

  • Objavljeno u Brcko

 

U sklopu manifestacije „Brčansko ljeto-Savski cvijet 2022“u našem gradu završena je prva radionica pod nazivom „Mala škola čitanja“ koja je za cilj imala popularizaciju čitanja knjiga kod najmlađih.

 

Polaznici ovogodišnje „Male škole čitanja“ imali su priliku da u Gradskoj biblioteci uz stručnu pomoć i asistenciju lakše savladaju vještine čitanja.

 

Direktorica Gradske biblioteke, Lejla Hogić navela je da je ovu školu pohađalo 20 polaznika uzrasta od šest do 10 godina podjeljenih u dvije grupe.

 

„Prvu grupu su pohađala djeca koja još ne znaju čitati, dok su u drugoj grupi bila djeca koja imaju poteškoća sa čitanjem“, istaknula je Hogić.

 

Prema riječima ravnateljice Gradske biblioteke ova škola se pokazala vrlo uspješnom i kao jako dobra ideja, te je navela da su izuzetno zadovoljni odzivom, budući da je po prvi put u Brčkom ovakva radionica organizirana.

 

Zbog dobrog prijema, kako kod samih polaznika tako i kod roditelja, iz Gradske biblioteke Brčko distrikta BiH poručuju da će nastaviti s realiziranjem ove škole i narednih mjeseci.

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com