Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 09 April 2021

U Brčkom pooštrene epidemiološke mjere

  • Objavljeno u Brcko

 

Nakon održane 94. sjednice Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH donio je naredbu:

 

Obustavlja se, od dana 12.4.2021. godine do 16.4.2021. godine, odvijanje vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama osnovnih i srednjih škola na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine kako sljedi:

 

a) za učenike od 6. do 8. razreda osnovnih škola,
b) za učenike 1. do 3. razreda srednjih škola,
Za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koji su izuzeti iz člana 1. ove Naredbe nastavlja se odvijanje vaspitno-obrazovnog rada.

 

 

Na današnjoj sjednici Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH donio je naredbu:

- Zabranjuje se kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u narednih 15 (petnaest) dana u vremenskom periodu od 22.00 do 05.00 sati.
- Dozvoljava se tokom trajanja zabrane kretanja rad dežurnih apoteka i benzinskih stanica samo u dijelu koji se bavi točenjem goriva, rad privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom.
- Odredbe stava (1) ovog člana ne primjenjuju se na zaposlene koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog korona virusa, kao i zaposleni u pravnim licima u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama.
- Za provođenje ove naredbe zadužuje se Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
- Prema osobama koje se ponašaju suprotno od člana 1. stava (1) ove naredbe Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine postupa u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.
- Nalaže se obavezno nošenje zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u zatvorenim prostorima a na otvorenom prostoru u grupi od dva ili više lica i da održavaju fizičku distancu od 2 metra, osim članova užeg domaćinstva.

 

 

Ograničava se rad svim privrednim subjektima na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, osim privrednim subjektima iz člana 1. stav (2) i (3) ove naredbe, do 19.00 sati.

 

Radno vrijeme privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, u dijelu prometa krajnjim kupcima ograničava se do 19.00 sati.

 

Dozvoljavaju se rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru do 19.00 sati.

 

U ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dozvoljeno je da mogu biti maksimalno 2 (dvije) osobe za jednim stolom, a ukoliko su iz istog domaćinstva maksimalno do 4 (četiri) odobe.

 

Zabranjeno je svako organizovano okupljanje s muzikom uživo, di-džejevima i slično.

 

Zadužuje se Ured gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – Inspektorat i Policija Brčko distrikta BiH da u skladu u svojim nadležnostima vrše pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u ugostiteljskim objektima, broj predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.1141SM-213/20 od 8. 5. 2020. godine, kao i kontrolu poštovanja svih preporuka u skladu s vrstom djelatnosti, koje nisu u suprotnosti s ovom naredbom, a sve s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa – COVID-19, te ukoliko se utvrdi nepoštovanje epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu istom onemogući daljnji rad do kraja radnog vremena tog radnog dana.

 

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u „Službenom glasniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine“.

 

Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH donio je naredbu gdje se zadužuju rukovodioci svih oragana javne uprave da sva putnička vozila koja se vode u njihovim evidencijama stave na raspolaganje JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine kako bi se ista koristila za prevoz pacijenata pozitivnih na koronavirus COVID -19.

 

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine donio je i Uputstvo o pravilnom nošenju maske, a u skladu sa preporukom Kriznog štaba u zdravstvu:

 

UPUTSTVO O PRAVILNOM NOŠENJU MASKI

- PRIJE STAVLJANJA MASKE, OPRATI RUKE SAPUNOM I VODOM ILI ALKOHOLNIM DEZINFICIJENSOM.
- POKRITI USTA, NOS I BRADU MASKOM, PROVJERITI DA SU RUBOVI MASKE PRAVILNO POSTAVLJENI I DA DOBRO PRIANJAJU UZ LICE.
- IZBJEGAVATI DIRANJE MASKE TOKOM KORIŠTENJA. AKO JE DIRAMO, POTREBNO JE OPRATI RUKE SAPUNOM I VODOM ILI ALKOHOLNIM DEZINFICIJENSOM.
- MASKU KOJA SE NAVLAŽILA, ZAMJENITI NOVOM.
- MASKU SKIDATI SA ZADNJE STRANE (NE DIRATI PREDNJI DIO) TE JE BACITI U KANTU ZA OTPAD.
- NAKON TOGA, OPRATI RUKE SAPUNOM I VODOM ILI ALKOHOLNIM DEZINFICIJENSOM.
- PLATNENE MASKE BI SE NAKON JEDNOG NOŠENJA TREBALE OPRATI NA 95 STEPENI A NAJMANJE NA 60 STEPENI I DOBRO OSUŠITI.
- NAJVAŽNIJA MJERA JE DRŽANJE DISTANCE.

Više...

Sindikat: Zahtjev da zaposleni u školama i obdaništima u Brčko distriktu budu vakcinisani u prvoj fazi

  • Objavljeno u Brcko

 

Samostalni sindikat zaposlenih u obrazovanju u Brčko distrikta BiH obratio se sa zahtjevom Odjeljenju za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta u kojem traži da na prvoj narednoj sjednici Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH Odjeljenje za obrazovanje predloži izmjenu Plana vakcinacije protiv COVID-19.

 

Sindikat zahtijeva da se zaposleni u školama i obdaništu u Brčko distriktu BiH uvrste među prioritete u Planu vakcinacije protiv virusa COVID-19, te da se vakcinišu u prvoj fazi vakcinacije.

Kao argument za svoj zahtjev u Sindikatu navode da je sve veći broj oboljelih nastavnika i odgajatelja te da su zaposleni u školama i obdaništu među najugroženijim kategorijama stanovništva.

 

 

– Istovremeno, relativno je mali broj učenika pozitivnih na COVID-19, što je naravno sreća u ovoj nesreći, ali i pokazatelj da su mlađe kategorije stanovništva otpornije te da virus više pogađa odrasle. Zbog toga smatramo da je neophodno zaštiti nastavnike kako bi se nastava mogla, koliko je to moguće u ovim okolnostima, normalno odvijati – izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u obrazovanju Almir Denić.

 

U Brčko distriktu je u posljednje dvije sedmice evidentan veliki broj zaraženih nastavnika te je neposredno prije prekida nastave njeno izvođenje bilo otežano zbog velikog broja onih koji su bili pozitivni ili u izolaciji.

 

Vaspitno-obrazovni rad u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta je Odlukom šefa Odjeljenja za obrazovanje prekinut u periodu od 6. do 9.4.2021. a nastava se ne izvodi ni online jer Zakon o obrazovanju Brčko distrikta ne predviđa takav vid nastave.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

KOORDINACIJA BORAČKIH ORGANIZACIJA ARMIJE RBIH BD BIH: Posljednji pozdrav našem Generalu !

  • Objavljeno u Brcko

 

Vijest o smrti našeg generala Jovana Divjaka smo primili sa velikom tugom i nevjericom.

 

General Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak je na početku agresije na BiH stao uz patriotske snage u cilju zaštite građanskih i civilizacijskih vrijednosti i odbranu Bosne i Hrecegovine.

 

Njegov doprinos u tome je teško izraziti riječima .

 

O njegovoj profesionslnoj i ljudskoj veličini dovoljno govore njegova djela , njegov odnos prema saborcima i činjenica da je kao poznavalac vojne strategije prvi nosilac iz BiH najvišeg Francuskog ordena " Legije časti " koji mu je dodjeljen jula 2001 godine.

 

Završetkom rata Generalovo patriotsko angažovanje ne prestaje , kroz udruženje " Obrazovanje gradi BiH " pomagajući djeci kaja su izgubila roditelje u proteklom ratu da se školuju i obrazuju.

 

Odlaskom  generala Divjaka naša domovina i svi njeni građani izgubili su velikog čovjeka , istinskog patriotu a borci iskrenog prijatela i saborca.

 

Prazninu koja će ostati iza Generala pokušat će mo popuniti sjaćanjem na njegov grandizni i plemeniti lik i njegova djela.

 

Počivaj u miru naš Generale !

 

 

Više...

Umro princ Philip

 

Britanska kraljevska porodica saopštila je da je umro princ Philip, vojvoda od Edinburgha, suprug kraljice Elizabete II.

 

“Sa velikom tugom vas obavještavamo da je Njeno visočanstvo Kraljica objavijestila o smrti njenog voljenog muža, Njegove ekselencije princa Philipa, vojvode od Edinburga”, napisali su na Twitteru iz kraljevske porodice.

 

 

Kako su izvjestili – princ Philip je umro rano jutros u dvorcu Windsor.

 

U trenutku smrti imao je 99 godina.

 

Vojvoda od Edinburgha posljednje je dane proveo u dvorcu Windsor sa suprugom nakon što je sredinom februara bio 28 dana u bolnici zbog infekcije i srčanih bolesti. Njegova smrt uzrokovala je veliku tugu u Engleskoj, piše Daily Mail.

 

Izuzetno duhovit i često kontroverzan, vojvoda je bio kraljičin najveći izvor podrške, njen uzdanik i čovjek na kojeg se oslanjala iznad svih ostalih.

 

Do svoje smrti, Philip je bio suprug s najdužim stažem u britanskoj kraljevskoj historiji i najstariji partner vladajućeg monarha, koji je uprkos lošem zdravlju učestvovao u svojim kraljevskim dužnostima u 2021. godini i prošle sedmice.

 

Izvor: N1

Više...

Brčko: Sve veći broj umrlih penzionera

  • Objavljeno u BiH

 

Pandemija izazvana koronovirusom otežala je rad i Udruženja penzionera u Distrikta jer je povećan broj penzionera koji umiru pa tako i obaveza ovih udruženja da porodicama isplate dio sredstava za troškove njihovog ukopa.

 

Ismet Bešić, predsjednik Udruženja penzionera FBiH, koje od ukupno oko 4.500 penzionera ima registrovanih 3.300, istakao je da je prosjek umiranja penzionera posljednjih mjeseci povećan.

 

„Imali smo mjesečno prosjek umiranja 12 penzionera, a unazad tri mjeseca taj prosjek umiranja je od 30 do 35. U teškoj smo situaciji jer ne znamo hoćemo li i do kada moći isplaćivati ovu naknadu. Čak smo se najavili i gradonačelniku na sastanak jer ne znamo šta ćemo. U prosjeku porodicama isplaćujemo od 100 do 300 maraka za troškove ukopa, u zavisnosti od toga koliko mu se odbijalo za članarinu“, kazao je Bešić.

 

Predsjednik Udruženja penzionera RS-a Veljko Zlatović kazao je da je od preko 6.000 penzionera, od čega 4.350 članova, te naglasio da također imaju povećanje broja umrlih.

 

„Ukupna situacija nije dobra i prema našoj evidenciji od januara do aprila imamo preko 79 umrlih, a ako dodamo i ove ostale penzionere koji nisu članovi, vjerovatno i među njima ima umrlih. Tako da je to sigurno cifra preko 80 do 100 umrilih za prvi kvartal. Porodica umrlog od nas ima naknadu od 200 maraka, te od Penzijsko-invalidskog fonda 500 maraka. Za sada, još uvijek porodicama isplaćujemo redovno ova sredstva jer našim finansijskim planom predvidimo taj iznos, te računamo i na mogućnost povećanja, tako da se još nije desilo da nekom to nismo isplatili“, dodao je Zlatović.

 

Zbog trenutne situacije sa pandemijom, iz udruženja poručuju da iako su prilagodili svoje radno vrijeme, penzioneri mogu ostvariti svoja prava.

 

Ovom prilikom su rekli da su potpuno informisani kada je riječ o vakcinaciji penzionera, te se zahvalili zdravstvenim radnicima koji su im uvijek naklonjeni i ljubazni.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com