Menu

Samantha Power u posjeti Bosni i Hercegovini: Oglasili se iz Američke ambasade, poruku poslao bh. novinar iz New Yorka Istaknuto

Samantha P
Tokom posjete sastaće se sa lokalnim partnerima USAID-a iz nevladinog sektora u oba entiteta i svih etničkih grupa.

 


Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power boravit će od od danas do petka, 21. januara, u posjeti BiH da bi istakla čvrsto opredjeljenje SAD-a za promociju pomirenja, najavljeno je iz Ambasade SAD u BiH.

 

Planirano je da Powewrova ima sastanke sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu životne sredine, privrednicima na čelu malih preduzeća i preživjelima iz rata u BiH.

 

Tokom posjete sastaće se sa lokalnim partnerima USAID-a iz nevladinog sektora u oba entiteta i svih etničkih grupa.

 

U saopštenju je navedeno da će tokom posjete Powerova još jednom istaći opredjeljenje SAD za partnerstvo sa građanima BiH "dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj BiH koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani".

Iz američke Ambasade u BiH su naveli da će Powerova tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da za sve građane BiH bude izgrađena bezbjedna i stabilna budućnost.

 

Komentar na posjetu Samanthe Power dao je i bh. novinar Erol Avdović iz New Yorka:

"Nuklearni nosač aviona CVN-75 Hary S. Truman sa 90 aviona 20 helikoptera i 5000 marinaca je na svega 130 kilometara zračne linije (70 nautičkih milja) od Dubrovnika skoro uz morsku granicu Bosne i Hercegovine. Zašto li je tu baš sad? Samantha u Sarajevu", poručio je Avdović.

 

Izvor: Slobodna Bosna

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com