Menu

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu Istaknuto

tenk
Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na Ukrajinu i da ponovo poručuju da će se Moskva suočiti sa žestokim sankcijama ako se to dogodi, javlja Anadolu Agency (AA).

 


- Sada smo u fazi u kojoj bi Rusija u svakom trenutku mogla pokrenuti napad na Ukrajinu - rekla je Psaki.

 

Psaki je kazala da je ruski predsjednik Vladimir Putin izazvao krizu slanjem 100.000 ruskih vojnika duž ukrajinskih granica i premještanjem snaga u Bjelorusiju radi zajedničkih vježbi i izvođenja dodatnih zadataka na istočnoj granici Ukrajine.

 

- Da budemo jasni, naše mišljenje je da je ovo izuzetno opasna situacija - rekla je ona.

 

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken u naredna dva dana će posjetiti Ukrajinu i Njemačku, a ruska prijetnja Ukrajini će biti glavna tema njegovih susreta u Kijevu i Berlinu.

 

Glasnogovornica Bijele kuće Psaki je kazala da će Blinken snažno naglasiti da postoji diplomatski put rješenja aktuelne krize.

 

- Odabir predsjednika Putina i Rusa je da odluče hoće li trpjeti teške ekonomske posljedice ili ne - dodala je Psaki.

 

Izvor: faktor

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com