Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Ponedjeljak, 20 Juni 2022

Gradonačelnik Kadrić i direktor Osmanović položili kamen temeljac

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić danas je, zajedno sa direktorom JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Emirom Osmanovićem, položio kamen temeljac povodom izgradnje javnog objekta za potrebe JZU, pored Doma zdravlja u brčanskom naselju Kolobara.

 

Izgradnjom ovog objekta oslobodit će se sadašnji kapaciteti u okviru Bolnice i Doma zdravlja, omogućiti proširenje pojedinih bolničkih odjeljenja, te su ujedno osigurane prostorije za administraciju JZU i Pododjeljenje za javno zdravstvo, kao i garaža za sanitetska vozila. Kako je kazao gradonačelnik Kadrić, radi se o investiciji koja iznosi nešto više od 2.000.000,00 KM, a što predstavlja ukupno dobro za poslovnu aktivnost Distrikta. „Očekujem da ćemo izgradnjom ovog objekta moći sistematizirati ukupne prostorne potrebe i pružiti prostor za obavljanje nekih neophodnih i nedostajućih aktivnosti naše zdravstvene ustanove“, kazao je Kadrić.

Salih Ibrahimbegović, portparol JZU, kazao je da je rok za izvođenje radova 16 mjeseci od dana uvođenja izvođača radova u posao, te se u ime menadžmenta JZU zahvalio Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge na kontinuiranoj podršci s ciljem stvaranja boljeg i kvalitetnijeg ambijenta zdravstvenih usluga u Brčko distriktu BiH.

Polaganju kamena temeljca također su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Anto Domić, glavni koordinator Vlade Željko Antić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić te rukovodioci Bolnice i Doma zdravlja Brčko Đorđe Lazić i Danica Lazić.

 

Više...

Tragedija u Neumu: Žena se gušila, izvukli je na obalu, ali reanimacija nije uspjela

  • Objavljeno u BiH

 

U Neumu se danas oko 13:00 sati dogodila tragedija na plaži.

 

Žena koja se gušila u moru izvučena je na obalu, nakon čega je uslijedila reanimacija, ali prema riječima očevidaca bezuspješna.

 

Očevici kažu da se radi o starijoj ženi kojoj je u pomoć pritekao jedan mladić, a za njim i drugi građani koji su se zadesili na mjestu događaja.

 

Reanimacija je odmah započeta, a ubrzo je stigla i Hitna pomoć, međutim, kako kažu očevici, nakon nekoliko minuta konstatovali su da je nastupila smrt.

 

Na upit u Domu zdravlja Neum i u tamošnjoj policiji, nisu u ovom trenutku mogli potvrditi da je žena preminula.

 

Izvor: Hayat.ba

Više...

Predizborna kampanja za Opće izbore 2022. godine počinje u septembru

 

Centralna izborna komisija BiH (CIK) objavila je danas rokove i redoslijed izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine.

 

Iz Ureda za informiranje CIK-a danas su saopćili da u skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine izborna kampanja počinje 2. septembra i traje do početka izborne šutnje, odnosno do 1. oktobra 2022. godine do 7 sati.

 

Napominju da u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH zabranjeno je vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija, ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja, osim održavanja internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata, u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje.

 

 

Naglašavaju da u periodu od 4.5.2022. godine do službenog početka izborne kampanje, odnosno do 2.9.2022. godine, zabranjeno je vođenje samo plaćene izborne kampanje.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Brčko: U šumi u mjestu Vranovača pronađena eksplozivna sredstva

  • Objavljeno u Brcko

 

Dana 19.06. 2022. godine u 10.19 sati Policiji Brčko distrikta BiH prijavljeno je da su u šumi u mjestu Vranovača uočene dvije bombe koje su pričvršćene uz drvo.

 

Odmah nakon prijave, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH izašli su na lice mjesta i uz pripadnike deminerskog tima izvršili uviđaj, te utvrdili da nije moguće ukloniti minsko eksplozivna sredstva sa lica mjesta zbog opasnosti od aktiviranja, nakon čega su ista bezbjedno aktivirana i uništena, a o svemu je upoznat dežurni Tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje istražne radnje na utvrđivanju svih okolnosti pod kojima se navedeni događaj desio.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Briga o izbjeglicama iz Ukrajine obaveza Crvenog krsta Distrikta i na današnji Međunarodni dan izbjeglica

  • Objavljeno u Brcko

 

Današnji dvadeseti jun, kao Međunarodni dan izbjeglica značajan je i sa aspekta podsjećanja na problem koji u svijetu imaju sva izbjegla, odnosno raseljena lica.

 

„S pozicije brčanskog Crvenog krsta možemo ustvrditi da se ovom pitanju poklanja dužna pažnja. U ovom trenutku zbog rata u Ukrajini naš Crveni krst brine o desetak izbjeglih osoba sa ovog područja“, istakao je sekretar Crvenog krsta Distrikta, Denis Šehanović.

 

Inače posebnu pažnju vlasti trebaju posvetiti pitanju koje se odnosi na poziciju interno raseljenih osoba.

 

„U tom smislu i mi iz ovdašnjeg Crvenog krsta, apelujemo na sve nivoe vlasti u BiH, da dodatnu pažnju posvete rješavanju navedenog problema, jer značajan broj osoba u našoj zemlji još uvijek ima status interno-raseljene osobe“, akcentirao je Šehanović.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Započela žetva na području Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Proljetnja žetva usjeva na području Distrikta startovala je minule sedmice ulaskom kombajna na polja pod ječmom. Inače, ovom kulturom u Distriktu je zasijano oko 450 hektara obradivog zemljišta.

 

„Prinosi su približni prošlogodišnjim jer kad je riječ o takozvanom šestorodnom ječmu, očekujem šest tona po hektaru, dok je dvoredni ječam nešto manje rodio i prinosi su oko pet tona po hektaru“, rekao je potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika Brčko distrikta BiH Milorad Kojić.

 

Inače, glavni posao oko žetve pšenice trebao bi startovati u prvoj dekadi narednog mjeseca.

 

„Generalno, prinosi sa oko 4.500 hektara koliko je pod hljebnim žitom u Distriktu, biće umanjeni bar za 30 procenata u odnosu na prošlogodišnje prije svega zbog nedostatka novca za nabavku dovoljnih količina đubriva kojima je drastično skočila cijena, što se u krajnjoj liniji odrazilo i na prinose“, istakao je Kojić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Počelo tretiranje “odraslih” komaraca

  • Objavljeno u Brcko

 

Ovih dana se intenzivno krenulo sa prskanjem komaraca na području Distrikta. Zaposlenici Higijensko-epidemiološke službe svako veče, zavisno od vremenskih uslova, vrše prskanje odraslih komaraca, kaže šef Higijensko-epidemiološke službe u Brčkom primarijus dr Mirjana Kuzmanović.

 

Ona kaže da su u funkciji dvije mašine, ručni i leđni topovi koji su namijenjeni za nepristupačan prostor.

 

„Tretirali smo do sada obalu rijeke Save i Brke, sve zelene površine, ali i neke dijelove okoline Brčkog“, istakla je doktor Kuzmanović.

 

S obzirom na vremenske uslove u Brčkom pojavile su se i zmije, što je ranijih godina bila rijetkost. Kako je dr Kuzmanović istakla, u preventivne svrhe protiv ovih otrovnih gmizavaca mogu nam pomoći hepo kocke postavljne u polukrug. Takođe, napomenula je kako i krpe natopljene sa naftalinom otjeruju zmije.

 

Kada je riječ o krpeljima, kojih takođe u ovom periodu ima u prirodi, doktorica Kuzmanović je upozorila građane da ih sami ne odstranjuju sa tijela.

 

„Ukoliko dođe do uboda krpelja ili ujeda zmija, pacijent bi trebao što prije da se javi u najbližu zdravstvenu ustanovu i da ništa ne radi na svoju ruku“, rekla je dr Kuzmanović.

 

 

Iz brčanske Higijensko-epidemiloške službe, još jednom su apelovali na dodatni oprez i zaštitu.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Ljeto počinje u utorak, u 11.13 časova

 

Ljeto ove godine počinje u utorak, 21. juna, u 11.13 časova, dok će u isto vrijeme, u ovom 172 danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti početi zima.

 

Taj dan obdanica je najduža, a noć najkraća.

Na dan početka ljeta Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta.

Izlazi na sjeveroistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu, a zalazi na sjeverozapadu.

 

Visina Sunca je najviša na sjevernoj Zemljinoj polulopti.



Astronomi kažu da se Sunce u svom prividnom kretanju po ekliptici na dan početka ljeta nalazi u tački ljetnjeg solsticijuma ili suncostaja.

Naime, izgleda da se visina Sunca u podne, par dana prije i poslije početka ljeta, ne mijenja, odnosno da Sunce "stoji".

 

Prividno se ne mijenja ni dužina dana, ali samo prividno.

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Od danas skuplje 34 vrste cigareta, evo i koje

  • Objavljeno u BiH

 

 

Od danas važe nove cijene za 34 vrste cigareta čiji je spisak poslovnica Tvornice duvana Rovinj dostavila Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine prije nešto više od mjesec dana.

 

Također, Uprava za indirektno oporezivanje BiH dobila je i spisak deset vrsta cigareta čije će nove maloprodajne cijene biti u primjeni od početka narednog mjeseca.

 

Tako od danas cigareta Drina koštat će 5,5 KM, dok će cijena Diva cigareta iznositi 5,2 KM.

 

- Mi generalno imamo izuzetno visoko opterećenje kroz akcize i druge fiskalne i parafiskalne namete na cigarete. U relativnom odnosu na životni standard građana cijena je najviša u Evropi – rekao je ranije za Faktor ekonomski analitičar Admir Čavalić.

 

Kada se tome doda rast faktora cijena proizvodnje, inflacija i ekonomske krize kojima svjedočimo, dodaje Čavalić, onda kao rezultat dobijemo činjenicu da jednostavno mora doći do rasta cijena cigareta.

  

 

 

Izvor: Faktor

Više...

BiH očekuju velike vrućine u narednim danima, temperature će rasti do 34 stepena

 

Prema prognoz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno sunčano vrijeme, sa slabim do umjerenim vjetrom jugozapadnog smjera.

 

"Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34°C.

 

Sutra se očekuje prolazno naoblačenje koje će usloviti pljuskove sa grmljavinom uglavnom u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

 

"Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 31°C, na jugu zemlje do 33°C", navode iz FHMZ-a.

 

U srijedu će preovladavati pretežno sunčano vrijeme, a lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u poslijepodnevnim satima u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima.

 

"Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34°C", dodaju iz FHMZ-a.

 

 

Izvor: Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com