Menu


Baner NK p lj 2022 vodoravni 3 i 7
85CD9A32 6837 4C14 AC47 0BB7BB550E53

Brčko: Počelo tretiranje “odraslih” komaraca Istaknuto

 

Ovih dana se intenzivno krenulo sa prskanjem komaraca na području Distrikta. Zaposlenici Higijensko-epidemiološke službe svako veče, zavisno od vremenskih uslova, vrše prskanje odraslih komaraca, kaže šef Higijensko-epidemiološke službe u Brčkom primarijus dr Mirjana Kuzmanović.

 

Ona kaže da su u funkciji dvije mašine, ručni i leđni topovi koji su namijenjeni za nepristupačan prostor.

 

„Tretirali smo do sada obalu rijeke Save i Brke, sve zelene površine, ali i neke dijelove okoline Brčkog“, istakla je doktor Kuzmanović.

 

S obzirom na vremenske uslove u Brčkom pojavile su se i zmije, što je ranijih godina bila rijetkost. Kako je dr Kuzmanović istakla, u preventivne svrhe protiv ovih otrovnih gmizavaca mogu nam pomoći hepo kocke postavljne u polukrug. Takođe, napomenula je kako i krpe natopljene sa naftalinom otjeruju zmije.

 

Kada je riječ o krpeljima, kojih takođe u ovom periodu ima u prirodi, doktorica Kuzmanović je upozorila građane da ih sami ne odstranjuju sa tijela.

 

„Ukoliko dođe do uboda krpelja ili ujeda zmija, pacijent bi trebao što prije da se javi u najbližu zdravstvenu ustanovu i da ništa ne radi na svoju ruku“, rekla je dr Kuzmanović.

 

 

Iz brčanske Higijensko-epidemiloške službe, još jednom su apelovali na dodatni oprez i zaštitu.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com