Menu


Baner NK p lj 2022 vodoravni 3 i 7
85CD9A32 6837 4C14 AC47 0BB7BB550E53

Ispraćeni konjanici na “512. Ajvatovicu” Istaknuto

 

Bajraktar Halid Sulejmanović i osam konjanika krenuli su danas deseti jubilarni put, na tradicionalnu vjersko – kulturnu manifestaciju „512. Ajavatovica“.

 

Tradicionalna vjersko – kulturna manifestacija i odlazak na konjima, počela je danas u podne svečanim defileom kroz grad bajraktara i njegovih konjanika koji su se uputili na šestodnevno putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu do drevnog grada Prusac kod Donjeg Vakufa, mjesta održavanja manifestacije.

 

Obraćajući se učesnicima ove manifestacije, nakon vjerskog obreda, Glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Brčkom Mustafa efendija Gobeljić je rekao da je poruka ovog putovanja da se žrtva, upornost i iskrenost, u ime Boga uvjek isplati.

 

U ime organizatora predsjednik Medžlisa islamske zajednice Brčko Hajrudin Omerović je rekao da je za vjernike muslimane ova manifestacija predstavlja i traje nekoliko vjekova, a povod je vjerski događaj vezan za Ajvaz – dedu koji je uputio dovu Gospodaru i molio kako bi mogao obezbjediti vodu stanovništvu tog mjesta.

 

Aziz Šehović jedan od konjanika i predsjednik Konjičkog kluba „Djeca vjetra“ Brčko svake godine organizuje odlazak na put dugačak 270 kilometara, alternativnim pravcima, kako bi u roku od šest dana došli na to mjesto.

 

Prema njegovim riječima dnevno prelaze oko pedesetak kilometara i obezbjeđeni su logistikom koju im je dala Vlada Brčko distzrikta.

 

 

Organizatzori putovanja na ovu manifestaciju su, Medžlis islamske zajednice Brčko distrikta, Konjički klub „Djeca vjetra“, a pokrovitelj je Vlada Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com