Menu

Princ iz Eleja 550x50

Ponedjeljak, 17 Maj 2021

Pripadnici Armije RBiH iz Brčkog dobit će egzistencijalnu naknadu

  • Objavljeno u Brcko

 

Vršilac dužnosti federalnog ministra za pitanje branitelja Mirza Terzo sastao se u Brčkom s gradonačelnikom tog grada Esedom Kadrićem s kojim je razgovarao o poboljšanje statusa demobilisanih boraca, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), odnosno o izjednačavanju prava te populacije na području cijele BiH.

 

 

- Ono što je važno za Brčko distrikt jeste da su u izmjenama zakona o demobiliziranim borcima, kada je riječ o egzistencijalnoj naknadi, obuhvaćeni svi borci koji imaju boravak na području Brčko distrikta, njih oko 700.

 

 

Dogovorili smo da ta prava ostvare i supruge demobiliziranih boraca koje nemaju druga primanja. Pored distrikta bit će obuhvaćene i sve supruge demobiliziranih boraca u Federaciji, preko 57 godina, kao i s područja bh. eniteta Republika Srpska - istaknuo je Terzo.

 

Ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović naglasio je da borci s područja Brčkog i Tuzle dijele zajedničke probleme te da se nada da će izmjenama i dopunama spomenutog zakona biti riješena nepravda kako bi borci iz Brčkog bili tretirani kao i borci na području FBiH, dodaje se u saopćenju.

 

Izvor: Fena

Više...

Održan radni sastanak Inicijativnog odbora: Izabran saziv rukovodstva NPS-a Brčko

  • Objavljeno u Brcko

 

U Brčkom je održan radni sastanak Inicijativnog odbora NPS-a Brčko, na čelu sa predsjednikom Opštinskog odbora Narodne partije Srpske Brčko Đorđem Popovićem.

 

Na sastanku je izabran saziv rukovodstva Opštinskog odbora NPS-a Brčko, rukovodstvo Aktiva mladih i Aktiva žena, te su razmatrana kadrovska pitanja.

 

 

Predsjednik Inicijativnog odbora NPS-a Brčko Đorđe Popović istakao je da su na današnjem sastanku utvrđene smjernice djelovanja Opštinskog odbora Brčko distrikta i usaglašene naredne aktivnosti povodom Izborne skupštine NPS-a, koja će biti održana 3. jula ove godine.

Popović je ponovio da je mreža Narodne partije Srpske u Brčko distriktu sve veća i da članovi koji čine partiju imaju političko i organizaciono iskustvo, koje će doprinijeti formiranju jake unutarstranačke strukture i realizaciji zacrtanih ciljeva.

 

 

“I u Brčko distriktu smo važan politički faktor i naš zadatak je razvoj Brčko distrikta. Radom ćemo opravdati povjerenje građana”, poručio je Popović.

 

 

Izvor: nula49

Više...

Gradonačelnik Kadrić sastao se sa ministrom za boračka pitanja Federacije BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Mirza Terzo, v. d. ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH (FBiH) boravio je danas u službenoj posjeti gradonačelniku Brčko distrikta BiH Esedu Kadriću.

 

Tema sastanka, kojem su prisustvovali i šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić i ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović kao i borački savezi Federacije i boračka udruženja iz Distrikta, bila je poboljšanje statusa demobilisanih boraca pripadnika Armije Republike BiH (ARBiH), odnosno izjednačavanje prava ove populacije na području cijele Bosne i Hercegovine.

 

 

„Nezaobilazna tema je danas bila poboljšanje statusa boračke populacije, posebno onih sa područja Brčko distrikta BiH. Ovo je druga posjeta nadležnog ministarstva i potvrda da zajednički intenzivno radiomo na rješavanju problema koje postoje u ovoj oblasti. Iskreno se zahvaljujem i predstavnicima Tuzlanskog kantona kao i federalnom ministru na angažmanu. Siguran sam da će se ova aktivnost završiti na dobrobit naših građana“, rekao je Sead Šadić šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

 

V. d. ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH Mirza Terzo istakao je cilj satanka bio upoznavanje predstavnika brčanih vlasti sa aktivnostima na izmjenama zakona koji tretiraju boračku populaciju.

 

„Ono što je važno za Brčko distrikt jeste da su u Izmjenama zakona o demobilisanim borcima, kada je riječ o egzistencijalnoj naknadi, obuhvaćeni svi borci koji imaju boravak na području Brčko distrikta, njih oko 700. Dogovorili smo da ta prava ostvare i supruge demobilisanih boraca koje nemaju druga primanja. Pored distrikta biće obuhvaćene i sve supruge demobilisanih boraca u Federaciji, preko 57 godina, kao i sa područja Republike Srpske“, istakao je Terzo.

 

 

Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona naglasio je da borci sa područja Brčkog i Tuzle dijele zajedničke probleme te da se nada da će izmjenama i dopunama pomenutog zakona biti, kako je naveo, riješena nepravda kako bi borci iz Brčkog bili tretirani kao i borci na području FBiH.

 

Više...

Epilog saobraćajne nesreće u G. Rahiću: Jedna osoba preminula, jedna uhapšena

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta BiH je dana 16.05.2021. godine u 19.49 sati zaprimiula prijavu da je u mjestu Gornji Rahić došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je više lica povrijeđeno.

 

Odmah nakon prijave policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su izlaskom na lice mjesta utvrdili da je do povreda više lica došlo udarom motornog vozila od strane jednog lica na terasi jednog ugostiteljskog objekta, te da je jedno lice zadobilo teške tjelesne povrede od kojih je u toku noći u Bolnici u Brčkom preminulo.

 

Na licu mjesta je pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH izvršen uviđaj, a slobode lišeno lice Č.E. rođen 1996. godine u Maoči, nastanjen u Rašljanima zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Ubistvo u pokušaju” iz člana 163. stav (2), a u vezi sa članom 28, te krivično djelo „Teška krivična djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine” iz člana 322 stav (2), a u vezi sa krivičnim djelom „Izazivanje opšte opasnosti” iz člana 317. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

Lice Č.E. će uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Otisak

Više...

Koordinacija temeljnih boračkih udruženja obilježila 29 godina od formiranja 108 / 215. VMB Brčko Armije RBiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Još jedna godina bez njih, njih koji su svoje živote dali za ovu zemlju. Još jedno, 29. po redu, obilježavanje od formiranja 108 / 215. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH upriličeno je u Brčko distriktu u znak odavanja počasti poginulim borcima ove brigade.

 

U organizaciji Kordinacije temeljnih boračkih udruženja i Medžlisa Islamske zajednice Brčko distrikta BiH danas je učenjem fatihe i polaganjem vijenaca na više spomen-obilježja poginulim borcima Armije RBiH obilježeno 29 godina od formiranja 108 /215. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH.

Salih Delić, u ime organizatora, izjavio je da nije zadovoljan procesuiranjem odgovornih, te da je obilježavanje ovakvih događaja začajno, posebno za mlade naraštaje, kako bi ratna dešavanja ostala u sjećanju.

Obilježavanje 29. godišnjice od formiranja 108/215. VMB Brčko Armije RBiH nastavljeno je na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću.

 

 

izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Počela vakcinacija zaposlenih u gospodarskom sektoru

  • Objavljeno u Brcko

 

U organizaciji Gospodarske komore i Udruženja poslodavaca Brčko distrikta u saradnji s Odjelom za zdravstvo, danas je u Agroindustrijskom kompleksu STUDEN Grupe u Brčkom započelo vakcinaciju zaposlenih u gospodarstvu, članova udruga iz transportnog, proizvodno-prehrambenog i srodnih sektora.

 

Odjel za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta u skladu s planom vakcinacije prepoznalo je značaj gospodarske grane u ovoj lokalnoj zajednici te su odlučili da u prioritetnu grupu za cijepljenje uvrste i sve gospodarstvenike kako bi se u vrijeme pandemije gospodarstvo zaštitilo i očuvalo.

Za vakcinaciju je prijavljeno oko 300 zaposlenika, a zbog njihove brojnosti, bit će cijepljeni na više punktova.

 

 

„Ovo je tek jedan od početaka cijepljenja. Mi smo se radi naše lakše organizacije i samog proizvodnog pogodna danas našli u jedinoj fabrici šećera i jestivog ulja u BiH, kako bi izvršili cijepljenje, dok cijepljenje za sva ostala gospodarska lica ide kontinuirano u brčanskom Omladinskom centru, a na osnovu popisa koji smo dobili od Udruge poslodavaca i Gospodarske komore“, istaknuo je predstojnik Odjela za zdravstvo Sead Šadić.

 

 

 

 

Današnja vakcinacija održana je u prostorijama fabrike „Bimal“ gdje će biti cijepljeno oko 160 prijavljenih djelatnika u gospodarskom sektoru. Ravnateljica Korporativnih komunikacija STUDEN Grupe Nataša Pucar ovom prigodom je izrazila veliku zahvalnost organizatorima cijepljenja na pruženoj prilici da se zaposleni vakcinišu u krugu fabrike.

 

 

„Sama činjenica da se cijepimo ovdje u krugu tvornice je zaista pozitivna, budući da imamo veliki broj zaposlenih koji će se cijepiti. Proces ide dosta dobro i vjerujem da će sve proći u najboljem redu“, rekla je Pucar.

 

 

Današnjem otvaranju vakcinacije zaposlenih u gospodarskom sektoru, prisustvovao je i potpredsjednik Upravnog odbora Gospodarske komore Distrikta Velibor Jakić, te se ispred Udruge poslodavaca i Gospodarske komore zahvalio Vladi Distrikta što ih je prepoznala kao važan segment ove lokalne zajednice te im omogućila priliku da se cijepe i dostatan broj cjepiva za sve prijavljene djelatnike.

 

 

Na području Brčko distrikta do sada je prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa primilo preko 2.500 građana, dok je recijepljeno njih oko 700.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Ostatak ovog mjeseca obilježit će oblačno vrijeme uz kraće sunčane intervale

 

Ispred nas je razdoblje tokom kojeg će na prostoru Bosne i Hercegovine i dalje biti promjenjive naoblake, prijepodne sa kraćim sunčanim intervalima a poslijepodne sa kišom i kraćim pljuskovima.

 

Temperature zraka tokom sedmice u blagom padu.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 6 stepeni Celzijusa do 12 stepeni Celzijusa u Bosni, na jugu zemlje do 15 stepeni Celzijusa. Najviše dnevne temperature između 14 stepeni Celzijusa i 22 stepeni Celzijusa, u Hercegovini do 25 stepeni Celzijusa.

 

 

Od četvrtka (20. maja) jutarnje temperature između 3 stepeni Celzijusa do 8 stepeni Celzijusa u Bosni na jugu do 12 stepeni Celzijusa, najviše dnevne od 12 stepeni Celzijusa do 18 stepeni Celzijusa u Hercegovini do 21 stepeni Celzijusa.

 

 

U zadnjoj sedmici maja 2021. prema raspoloživim prognostičkim modelima prognozira se nastavak promjenjivih i nestabilnih vremenskih prilika. Česte izmjene sunčanih intervala i pljuskova praćenih grmljavinom karakterisat će ovaj period.

 

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 6 stepeni Celzijusa i 11 stepeni Celzijusa u Bosni, do 14,0 stepeni Celzijusa u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 14 stepeni Celzijusa i 20 stepeni Celzijusa u Bosni, na jugu Hercegovine do 23 stepeni Celzijusa.

 

Izvor: Klix

Više...

Bosna i Hercegovina nije više visokorizična zemlja zbog koronavirusa

  • Objavljeno u BiH

 

Od nedjelje 16. maja Bosna i Hercegovina i Srbija nisu više na listi „visokorizičnih" već na spisku „rizičnih" zemalja, kada je u pitanju koronavirus, objavljeno je na internet stranici njemačkog instituta Robert Koh.

Pored BiH i Srbije, sa liste visokorižnčnih područja skinute su sada još Kosovo i Sjeverna Makedonija, a Crna Gora je skinuta 9. maja. Na listi visokorizičnih od zemalja iz regiona ostale su i dalje Hrvatska i Slovenija, piše DW.

 

 

Stepen rizika zemalja odnosno područja utvrđuje se na osnovu incidencije, odnosno broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana. Liste se sastavljaju na osnovu zajedničke odluke referentnog njemačkog inistuta Robert Koh i tri Savezna ministarstva - zdravlja, spoljnih i unutrašnjih poslova.

 

 

Zemlje, odnosno regioni, razvrstani su u četiri kategorije: zemlje u kojima postoje nove varijante virusa, visokorizične zemlje, rizične zemlje i zemlje u kojima ne postoji rizik. U regionu se samo Albanija nalazi na spisku onih zemalja koje nisu rizične.

 

Od 13. maja 2021. godine, kako piše na sajtu Ambasade Njemačke u Beogradu, važe odredbe Direktive o ulasku u tu zemlju u uslovima pandemije COVID-a.

Po toj Direktivi, između ostalog, za ulazak u Njemačku je potrebno imati - ili potvrdu o revakcinaciji ili negativan test na prisustvo virusa (antigenski ili PCR) ili potvrdu o preležanom COVID-u.

 

 

U Njemačkoj se priznaje vakcinacija vakcinama Biotech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson i Johnson. Revakcinisanim se smatraju lica koja su primila drugu dozu vakcine, odnosno jednu dozu kad je u pitanju vakcina Johnson i Johnson, piše DW.

Radi se isključivo o vakcinama koje je do sada priznala Evropska agencija za lijekove, EMA. Neophodno je da je prošlo najmanje 14 dana od posljednje potrebne pojedinačne doze.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Goran Čerkez: Nikad bolje vijesti, ići ćemo na popuštanje mjera

  • Objavljeno u BiH

 

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, izjavio je da će zbog "nikad manje incidence" u ovom entitetu biti razmatrano ublažavanje epidemioloških mjera.

Čerkez je kazao da od početka pandemije FBiH nije imala bolje vijesti kada je o COVID-19 riječ.

 

 

“Ja mogu reći izuzetno dobre vijesti, od početka pandemije nismo imali ovako dobre vijesti. Jučer smo imali 66 pozitivnih, 132.000 obljelih koji su potvrđeni do jučer. Incidenca – nikada manja. 26,5 je incidenca, ovo se dugo nije desilo, prvi put od početka pandmeije se dešava”, rekao je Čerkez gostujući na N1.

Nakon stabilizacije Kantona Sarajevo, stabilizovala su se i kantoni koji su bilježili lošu situaciju.

 

 

“Konsolidovao se HNK, Kanton 10 i Posavina. U HNK imamo incidencu 56, u Kantonu 10 60, a u Posavini 50. Stanje nikada nije bilo bolje”, rekao je gost N1.

Zbog toga će Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na sjednici u 9:00 sati razmatrati ublažavanje epidemioloških mjera.

 

 

“To nam daje motiva da nastavimo sa popuštanjem mjera. Imamo Krizni stožer u 9:00 sati, na kome ćemo razmatrati nove mjere koje će biti predložene Vladi FBiH”, izjavio je Čerkez i dodao:

“Mogu reći da ćemo ići na popuštanje mjera.”

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com