Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Kurtagić-Pepić: Među testiranim nismo evidentirali gripu, ali to ne znači da virus nije među nama Istaknuto

 

Uzmemo li u obzir prethodni period, broj zaraženih i preminulih od COVID-19 u našoj zemlji posljednjih dana znatno je manji.

Broj testiranih nije značajno manji, što znači da smo postali puno odgovorniji, kaže dr. Emina Kurtagić-Pepić, epidemiologinja pri Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

- Testira se sve ono što predstavlja sumnju na COVID-19, a to znači da se radi o ljudima koji imaju simptome općeg infektivnog sindroma, bilo da se radi o respiratornim tegobama, prehladi, gripi. Dakle, svi oni koji imaju simptome testiraju se. Ali ono na šta mi obraćamo pažnju jeste koliko je, od broja testiranih, pozitivnih slučajeva!? Ako to uzmemo u obzir, možemo kazati da imamo pad broja oboljelih, a to je rezultat mjera koje su na snazi – navodi Kurtagić-Pepić.

Iako su se epidemiolozi pribojavali novogodišnjih praznika i stalnim apelima upozoravali da nema mjesta opuštanju, prema riječima epidemiologinje, a uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju, može se reći da su ljudi poslušali ono što im je savjetovano.

- Jedanaesti je dan januara i mi smo već u fazi kada se pokazuje - da li smo se pridržavali mjera tokom novogodišnjih zabava. Barem prema mom iskustvu, treći, peti ili sedmi dan od transmisije su periodi kada se javljaju simptomi. Brojke nisu velike i mogu kazati da nemamo značajan skok oboljelih – objašnjava Kurtagić-Pepić.

Kaže kako je BiH, u odnosu na druge zemlje u regiji, do sada sa zakašnjenjem imala skokove broja zaraženih, što je, dodaje, u jednu ruku bilo dobro jer je bilo više vremena za pripremu.

- Mislim da smo se dosta dobro snašli. Pratili smo sve moguće instrukcije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ali i iskustva drugih zemalja koje je korona pogodila prije nas. Sve to pomoglo nam je da nam se ne ponove njihove greške. Navela bih primjer nastave u školama. Uveli smo da djeca do 11 godina ne nose maske, a ostali da nose. Taj posao smo dobro uradili jer nije bilo velike transmisije među tim uzrastom, nije bilo udara na sistem, nismo imali totalni lockdown, uspjeli smo se održati. Nijedan zdravstveni sistem u svijetu nije sposoban da se bez problema odupre pandemiji. Imali smo to priliku vidjeti na primjeru Italije, čiji je zdravstveni sistem daleko ispred našeg, pa ih je pandemija u prvom valu bacila na koljena. Izvukli smo pouku iz toga i dobro odgovorili – naglasila je Kurtagić-Pepić.

Kako bismo izbjegli treći val, koji već neke zemlje najavljuju kao izvjestan, epidemiologinja je naglasila da se i dalje trebamo pridržavati mjera, prije svega nošenja maski i držanja distance.

- Raspust je, planine su pune skijaša, naših i gostiju iz susjednih zemalja. Apelirala bih na sve da se pridržavaju mjera jer smo u periodu kada vladaju i druge respiratorne infekcije koje nisu uzrokovane SARS-CoV-2 virusom. Sezonsku gripu još nismo evidentirali. Počelo je praćenje od 40. sedmice, što je naš redovni posao svake godine, ali to ne znači da sezonske gripe nije bilo i da virus nije među nama. Među testiranim nismo imali pozitivan nalaz, uglavnom se radilo o prehladama – istakla je Kurtagić-Pepić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com