Menu

BRČKO VODORAVNO

Direktoru brčasnkog FZO data mogućnost da samostalno potpisuje račune do 50 hiljada KM Istaknuto

Fond zdrav osi infobrckoNa vanrednom zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH dala je suglasnost na Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o osnivanju Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH.

 

Šefica Odjela za zdravstvo u Vladi Distrikta dr. Anđa Nikolić pojasnila je da je ovom odlukom data mogućnost direktoru Fonda da samostalno potpisuje račune do 50 hiljada konvertibilnih maraka, s obzirom da je Upravnom odboru ove javne ustanove istekao mandat.

 

„Za sve isplate veće od tog iznosa, direktor do izbora novog Upravnog odbora, mora imati saglasnost Vlade Brčko distrikta BiH“ , pojasnila je dr. Nikolić.

 

Naime, šest od ukupno sedam članova upravnog odbora koji je obavljao ovu dužnost u dosadašnjem periodu istekao je mandat te ovo upravljačko tijelo više nije u mogućnosti da obavlja poslove iz svoje nadležnosti. Navedeno predstavlja smetnju za realizaciju određenih pravnih poslova, odnosno plaćanja pojedinih računa u skladu sa važećim aktima.

 

Direktoru Fonda zdravstvenog osiguranja u skorom periodu ističe mandat na toj poziciji te je neophodno poduzeti mjere koje bi osigurale kontinuitet organa rukovođenja Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH.

 

Prošlog četvrtka su se dopisom obratili gradonačelniku i njegovom zamjeniku, te Odjelu za zdravstvo i ostale usluge kako bi oni poduzeli određene korake s ciljem iznalaženja rješenja. Dogovoreno je da je najbolja varijanta ići u izmjenu odluke o osnivanju FZO kako bi Skupština u slučaju prestanka mandata upravnog odbora imenovala v.d. ravnatelja, kojem također ističe mandat 6. srpnja tekuće godine.

 

Prema riječima dr. Nikolić uz ove izmjene ugrađeni su i određeni zaštitni mehanizmi od toga da isplata preko 50.000 mora ići uz saglasnost Vlade, ali isto tako svi pravni poslovi, odnosno ugovori koji su veće vrijednosti od 50.000, trebaju ići uz suglasnost Vlade, navela je šefica resornog odjela napominjući da je ova odluka privremenog karaktera do imenovanja upravnog odbora. Na izmjene odluke o formiranju FZO konačnu riječ mora dati Skupština distrikta BiH.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com