Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Meteorolozi upozoravaju: U BiH i region stiže prvi ovogodišnji toplinski val Istaknuto

 

Pred nama je prvi ovogodišnji toplinski udar! Meterolozi kažu - do kraja sedmice očekuju nas temperature i do 34 stepena.

 

Od četvrtka, 17. juna, ljubitelji vrućina neće više imati razloga za prigovor. Prema raspoloživim prognoznim modelima ispred nas je najtopliji period u dosadašnjem dijelu godine, tvrdi meteorolog Dženan Zulum.

 

Maksimalne temperature, izuzimajući planinske predjele bit će u većini krajeva iznad 30°C. Preovladavat će stabilno i sunčano sa malo ili nimalo oblaka. Jutarnje temperature imat će blaži rast.

 

"Od četvrtka jutarnje temperature u Bosni između 11°C i 15°C, a u Hercegovini do 21°C. Maksimalne temperature između 28°C i 34°C. Stabilno, sunčano i nadprosječno toplo očekuje nas tokom većeg dijela sljedeće sedmice. Zadržat će se natprosječno toplo. Maksimalne temperature varirat će između 28°C i 32°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 34°C", naveo je meteorolog Zulum.

 

Stručnjaci ponavljaju da na sunce ne bismo smjeli od 11 do 16 sati, trebamo unositi dovoljno tekućine, ali i prehranu prilagoditi ljetu.

 

I članovi GSS-a upozoravaju da se u planine idu s adekvatnom opremom i dovoljno vode. Također, da se građani i izletnici pripaze zmija kojih, s obzirom na blagu zimu, ima na svakom koraku.

 

Oni koji su za vikend planirali na more u Hrvatsku - i na Jadranu će ih dočekati velike vrućine.

 

"Stiže nam prvi val vrućine u cijeloj zemlji. Najviša dnevna temperatura zraka bit će u srijedu i četvrtak već ponegdje iznad 30, a u petak i u dane vikenda uglavnom između 31 i 35 stepena. Očekuje se naravno i porast noćnih, odnosno jutarnjih vrijednosti temperature uslijed dolaska zamjetno toplije zračne mase nad naše krajeve. Vruće se biti i početkom idućeg tjedna, no vrlo vjerojatno uz ipak nešto malo niže vrijednosti najviše dnevne temperature zraka", rekla je meteorologinja dr. Tanja Renko iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com