Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Oprez prilikom korištenja pirotehnike! Istaknuto

Petarde

 

 

Pred vjerske i novogodišnje praznike nerijetka je pojava nabavke i preprodaje petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Osim što nabavka pirotehničkih sredstava i nepravilno rukovanje istim može biti opasno, posebno kada su u pitanju djeca i maloljetna lica, upotrebom istih narušava se javni red i mir i uznemiravaju građani.

 

Paljenje pirotehničkih sredstava na način i na mjestima na kojima se uznemiravaju građani, regulisano je Zakonom o javnom redu i miru Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koji predviđa novčanu kaznu od 100,00 do 1.000,00 KM.

 

Nepravilno rukovanje pirotehničkim sredstvima može dovesti do ozbiljnih tjelesnih povreda i ranjavanja, pa čak i do trajnog invaliditeta. Buka koju proizvode pirotehnička sredstva uznemiravaju osobe i djecu sa poteškoćama u razvoju, starije osobe, kao i njihove skrbnike i njegovatelje.

 

Važno je dodati i da neoprezno rukovanje pirotehnikom, osim što dovodi do ozbiljnih posljedica po ljudsko zdravlje, za česte i neizbježne žrtve upotrebe pirotehnike nerijetko ima kućne ljubimce: pse, mačke, ali i ostale životinje, poput ptica, koje imaju daleko osjetljiviji sluh i vid od ljudi.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com