Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Zabrinjavajuće informacije: Vodostaji rijeka u porastu, izdato vanredno hidrološko stanje Istaknuto

rijekA Spreca

 

Padavine u većem dijelu Bosne i Hercegovine uzrokovali su povećanje vodostaja rijeka. Iako za sada nema većih problema na terenu, za određena mjesta su izdata upozorenja za moguće izlijevanje iz korita.

 

Prognozira se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH.

 

Prema posljednjim mjerenjima Agencije za vodno područje Save vodostaji rijeka u vodotoku Save, Une, Sane, Sanice, Vrbasa, Bosne su u porastu.

 

U naredna tri dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području: gornjeg dijela sliva rijeke Drine, sliva rijeke Željeznice, slivova Korane i Gline u BiH, gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne, te slivova rijeke Une i Sane.

 

Hidrološko stanje obavještenja izdano je za samo nekoliko lokacija i to CS Tolisa - Demerovac na kanalu Demerovac gdje je jutros vodostaj iznosio 133 cm, na mjernoj stanici Ripač u vodotoku Une gdje je prema posljednjem mjerenju vodostaj iznosio 126 cm, te mjestu Modrac gdje je u 6 sati izmjereno 126 cm.

 

Prema prognozi, padavine će se nastaviti i u toku dana.

 

U Hercegovini je izmjeren vodostaj rijeke Neretve u Mostaru i iznosi 484 centimetra i u porastu je, ali se radi o standardnim vrijednostima i varijacijama vodostaja rijeke u Mostaru, informacije Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

 

U izvještajima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske vodostaj je u blagom porastu, ali nema izlijevanja iz korita.

 

Zbog obilnih padavina na području Bosne i Hercegovine, iz Agencije za vodno područje rijeke Save prognoziraju porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima rijeka Drine, Bosne, Une i Sane kao i Fojničke rijeke.

 

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u BPK Goražde, Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo te na području općine Fojnica.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com