Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Kiša izazvala probleme širom BiH, vodostaji rijeka u porastu Istaknuto

Bosna rijeka Reljevo BHRT 18 01 2023

 

Jaka kiša koja pada već nekoliko dana, izazvala je probleme širom Bosne i Hercegovine. Usljed obilnih padavina, došlo je do porasta vodostaja brojnih rijeka, od kojih su se neke izlile iz korita. 

 

Za cijelo područje BiH, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasti meteoalarm zbog obilnih padavina i jakog vjetra.

 

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode da se najviše padavina očekuje u Hercegovini, sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju. Kako su naveli, velika količina padavina će izazvati izlivanje bujičnih vodotoka, pojavu klizišta, kao i značajan porast vodostaja velikih rijeka.

 

Ističu da posebno zabrinjava količina padavina koja se očekuje u Crnoj Gori, a koja može da prouzrokuje ekstreman porast vodostaja rijeka u slivu Drine.

 

 

Izlila se rijeka na put u Gacku i Konjicu

 

Došlo je do izlijevanja vode iz korita rijeke na put u Gacku i Konjicu.

 

Na širem području Konjica zbog obilnijih padavina, brojnih odrona, te vode na kolovozu, znatno je otežano saobraćanje.

 

Zbog začepljenja odvoda i problema na putu koje stvaraju poplave, na području Konjica su angažovani i bageri.

 

Pripadnici vatrogasne jedinice Gacko su na terenu.

 

 

Kiša izazvala probleme u KS

 

Agencija za vodno područje rijeke Save objavila je da je trenutno vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne (sliv rijeke Željeznice), kako je i prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od 16. januara 2023.

 

Na hidrološkim stanicama HS Ilidža na rijeci Željeznici, HS Reljevo na rijeci Bosni, HS Doglodi na rijeci Dobrinji, HS Blažuj na rijeci Zujevini, HS Vodoprivreda na rijeci Miljacki, bilježi se stagnacija i opadanje vodostaja.

 

Dostignuti su nivoi za početak obavještavanja na stanicama HS Ilidža i HS Reljevo.

 

Kako su rekli iz Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, tokom noći su imali brojne intervencije, ali nije bilo ozbiljnijih problema. Rijeka Željeznica je prilično nabujala, ali se još nije izlila.

 

Došlo je na više mjesta do izlivanja manjih vodotoka, kanalizacija, a i površinske vode su pravile probleme. 

 

U naselju Reljevo kod Sarajeva voda je došla do kuća, а u sarajevskom naselju Bojnik opet su poplavljene oranice.


Reljevo20rijeka20Bosna20vodostaj20BHRT20182001202023

 

Rijeka20Bosna20Reljevo20vodostaj20BHRT20182001202023

 

 

U Ljubuškom proglašene vanredne mjere zaštite od poplava

 

Zbog porasta vodostaja rijeke Trebižat, u Ljubuškom su proglašene vanredne mjere zaštite od poplava, rekao je rukovodilac Odjela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora Anel Nurković, prenosi Radio Ljubuški.

 

Zbog opasnosti od poplava danas na terenu uz Trebižat dežuraju službenici Parkova, TD Companyja, kao i Civilne zaštite.

 

Nurković dodaje kako trenutna razina Trebižata iznosi 347 centimetara, a kada je ista prešla 330 centimetara proglašene su vanredne mjere zaštite od poplava.

 

Hidroelektrana Peć Mlini je sinoć zatvorena.

 

Nurković naglašava da je do porasta vodostaja Trebižata došlo zbog ogromnog priliva vode s područja Blidinja.

 

Ocjenjuje kako ne postoji opasnost za stanovništvo, s obzirom da Trebižat može narasti još 30-tak centimetara a da ne dođe do većih izlijevanja iz korita.

 

Interventne službe su na terenu, na najkritičnijim dionicama su postavljali vreće s pjeskom.

 

Iz JP Parkovi doo Ljubuški su saopštili da je zbog obilne kiše došlo do pojave mutnoće na vrelu Vrioštice, a time i na vodozahvatu vodovoda Ljubuški. Pregledom je utvrđeno da mutnoća prelazi granicu dozvoljenu Pravilnikom, odnosno da prelazi vrijednosti vode za piće.

 

 

U Trnovu proglašena vanredna situacija

 

Načelnik Trnova Dragomir Gagović proglasio je vanrednu situaciju na području ove opštine zbog obilnih padavina koje se očekuju u narednom periodu.

 

Opštinski štab za vanredne situacije će rukovoditi akcijama zaštite.

 

Prioritetan zadatak Štaba je da izvrši procjenu novonastale situacije na području opštine i da nadležnim organima predloži preduzimanje mjera i zadataka u okviru njihovih nadležnosti, navodi se na zvaničnoj stranici opštine Trnovo.

 

Građani, preduzeća i druga pravna lica u opštini Trnovo dužni su da sprovode potrebne mjere radi zaštite i spasavanja ljudstva i materijalno-tehničkih dobara kojima raspolažu, a koja su ugrožena.

 

 

ZDK: Izlile se rijeke u Olovu i Visokom

 

Naglo topljenje snijega i kišne padavine dovele su do izlijevanja rijeka na području Olova i Visokog, ali nisu pričinjenje materijalne štete, potvrdio je direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

 

Problem su, dodaje, izazvale povećane kišne padavine i otopljeni snijeg sa područja Sarajevsko-romanijskog sliva.

"Imali smo izlijevanja rijeka Stupčanica i Bioštica u Olovu, koja su dovela i do povećanja vodostaja rijeke Krivaja. Zbog začepljenja jednog kanala za oborinske vode potopljeno je bilo dvorište Srednje škole 'Musa Ćazim Ćatić' u Olovu, ali su ekipe Civilne zaštite i vatrogasci uspjeli na vrijeme ispumpati vodu te nije došlo do ulaska vode u školsku zgradu."

 

Rijeka Fojnica izlila se u parku kod zgrade Gradske uprave Visoko, ali nije ugrozila objekte, kaže Aličić.

 

U drugim je mjestima, dodaje, bilo izlijevanja rijeka, ali samo na poljoprivredne površine te nije bilo štete. Rijeka Bosna je, takođe, u blagom porastu, ali, podvlači Aličić, nije na tolikom nivou da ugrožava stambene objekte. Sve gradske i opštinske službe Civilne zaštite i vatrogasci od juče su, ističe Aličić, u stanju pripravnosti te se prati stanje vodostaja svih rijeka. 

 

Izvor: BHRT

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com