Menu

IMG 7128

Na području Brčkog uklonjena veća količinu eksplozivnih naprava Istaknuto

Jedinica za uklanjanje eksplozivnih sredstava i brzi odgovor u Odjeljenju za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH od početka ove godine na području Distrikta uklonila je veću količinu eksplozivnih naprava.

- U toku ove godine uklonjeno je više od 1.190 komada razne streljačke municije, dok je protivpješadijskih i protivtenkovskih mina uklonjeno ukupno 17 komada. Raznih vrsta ručnih bombi uklonjeno je 18 komada, a raznih vrsta projektila pronašli smo i uklonili oko 13 komada - rekao je Nebojša Stjepanović šef Jedinice.

Na osnovu planskih aktivnosti Odjeljenja za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH tokom sljedećeg mjeseca na poligonu Oružanih snaga BiH na Manjači uslijedit će operacija masovnog uništenja pronađenih eksplozivnih sredstava.

- Većina eksplozivnih sredstava koje pronađemo datiraju iz posljednjeg rata, mada nažalost još uvijek pronalazimo i sredstva iz Drugog svjetskog rata tako da smo oko četiti eksplozivne naprave pronašli i uklonili, koje potiču iz tog perioda. Nema pravila kada je riječ o urbanim i ruralnim područjima jer razna sredstva pronašli smo kako u mjestima van grada tako i u gradskim i prigradskim naseljima - dodao je Stjepanović.

S obzirom da deminerska kompanija MAG koja izvodi humanitarne operacije deminiranja na lokacijama Donje Dubravice i Boderište nema timove na uništavanje ekspolozivnih sredstava taj posao obavlja Jedinica za uklanjanje eksplozivnih sredstava i brzi odgovor u skladu sa potpisanim Sporazumom sa Odjeljenjem za javnu sigurnost.

- Nažalost sve češće pronalazimo odbačene eksplozivne naprave što je veoma opasno jer time vlasnici koji ih ostavljaju na odbačenim mjestima ugrožavaju nevine građane. Apelujem na građane koji posjeduju neko određenu vrstu eksplozivnih sredstava i što predstavlja potencijalnu opasnost, da nas pozovu na broj operativnog komunikacijskog centra te ćemo dogovoriti primopredaju. Građani koji se odluče na ovaj način predaje ekspolozivnih naprava neće snositi nikakve posljedice, a zaštiti će sebe i svoje najmilije - istakao je Stjepanović.

Prema njegovim riječima, građani koji pronađu eksplozivna sredstva ili naprave, a koje svojim izgledom podsjećaju na sumnjive predmete, potrebno je da se odmah obrate operativno komunikacijskom centru pozivom na besplatni telefonski broj 121.

Stjepanović navodi su sve minirane lokacije na području Distrikta označene znakovima upozorenja, ali ipak savjetuje građanima da ne odlaze u područja za koja postoji sumnja da se u njima nalaze eksplozivne naprave.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com