Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Strepački: Mogla sam birati čin vojvode u Brčkom, odlučila sam drugačije Istaknuto

U novom izdanju Izvan okvira govorimo o nacionalizmu, nadanjima, ratnim strahotama, migriranju i protjerivanju, suočavanjem s prošlošću. Gošća je Nada Strepački.

Rođena je Hrvatskoj i školu za medicinske sestre je završila u Karlovcu te došlau Brčko na posao. Zavoljela je BiH i ostala u njoj.

“Nisam znala za Brčko osim pruge Brčko – Banovići. Došla sam 1966. godina sa 20 godina starosti. Bosna mi se svidjela. Radila sam do rata, 26 godina u odjelu za plućne bolesti i tuberkulozu”, kaže sagovornica.

U Brčkom je izabrana u Savez komunista Jugoslavije i kako kaže, nije bila pasivna.

“Ja sam vjerovala u svoj rad. Ja sam vjerovala da ako sam član partije da ja moram malo drugačija biti od ostalih. Morala sam poštovati procese koji su nečemu prethodili.”

Upoznaje nas s dramom koja počinje početkom devedesetih i krvavog rata. Njen partijski drug i nadređeni, doktor Milenko Vojnović, postaje saradnik Radovana karadžića i istaknuti član SDS-a.

“Ja kada bih rekla da je samo deset dana od mene stariji, i imali smo prijateljski odnos, slavili rođendane djeci, iznenađenje ne bi mogla sakriti. U “Sedam krugova pakla”, knjizi Muhameda Mujkića, sam saznala da mu je otac bio u četnicima i bio je suđen i čak možda i strijeljan. On je kao takav, njegov sin, bio u SK. Ima li smo problem s njima i to je možda bio nagovještaj ovog danas. Mito i korupcija je počelo u zdravstvu u onom sistemu. Bila sam sekretar u medicinskom centru i izključili smo iz SK tri ljekara, a među njima i mog doktora”, govori.

“Ja sam upozoravala na događaje koji slijede i raspad Jugoslavije. Mi smo opisivali kao dio posla, politički i sigurnosnu situaciju. Svi smo imali kao vježbu rukovanje oružjem i ratni plan”, govori i dodaje da je početkom sukoba mogla birati. Iako članica partije, mogla je biti dio SDS-a i imati čin vojvotkinje. Izabrala je bijeg u Hrvatsku.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com