Menu

IMG 7128

Generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi Brčko distrikta Istaknuto

Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta donijelo je Odluku o proglašavanju generelanog štrajka zaposlenih u javnoj upravi Distrikta.

Predsjednik Sindikata Igor Babić rekao je da su se na ovaj korak odlučili zbog toga što na prethodnim sastanicima sa predstavnicima izvršne vlasti nisu dobili nikakve odgovore na njihove zahtjeve, osim obećanja o procentualnom provećanju plata zaposlenih u javnoj upravi Distrikta.

Babić je rekao da će sutra Vladi distrikta uputiti zvaničan dopis o proglašavanju generalnog štrajka i dati rok od pet dana da se Vlada oglasi i ukoliko ne bude pozitivnih odgovora sa štrajkom će se početi u srijedu uz zadržavanje minumuma procesa rada.

„Ponudili su nam ono što mogu da ispune, a to je povećanje osnovice u iznosu od 700,00 KM u skladu sa Zakonom o platama Brčko distrikta. Nismo imali izbora i morali smo proglasiti generalni štrajk u javnoj upravi zbog doze neozbiljnosti izvršne vlasti“, rekao je Babić uz napomenu da će što prije obavjestiti i druge pravne subjekte u Distriktu o stupanju u generalni štrajk.

Prema riječima Babića štrajk je posljedica nekomunikacije sa Vladom distrikta i zadnji sastanak sa gradonačelnikm, kaže Babić, desio se prije mjesec dana i ništa se u tom periodu nije pozitivno desilo kada su njihovi zahtjevi u pitanju.

On je rekao da će se donijeti prijedlog minimuma procesa rada kako se ne bi ugrozilo zdravlje ljudi ili oštećenje materijalnih dobara.

„Poslaćemo svim institucijama obavještenje o štrajku i poslodavac ima pet dana da započne rješavanje zahtjeva i ukoliko se to ne desi u srijedu bi stupili u generalni štrajk. Apelujem na sve poslodavce i rukovodioce u javnoj upravi da ćemo obezbjediti pravnu pomoć ukoliko bude spriječavanja štrajka na bilo koji način,“ rekao je Babić napominjući da će se nastava u školama odvijati po skraćenom radu gdje bi čas trajao 30 minuta, dok bi se u svim drugim institucijama gdje se ne ugrožava zdravlje i bezbjednost ljudi, generalni štrajk u potpunosti sprovodio.

On je naveo da su sindikalne organizacije u javnim preduzećima Distrikta podržale odluku o generalnom štrajku i da će se i u tim preduzećima ispoštovati zakonski rok i ukoliko poslodavac ne ispuni njihove zahtjeve takođe otpočeti štrajk.

Babić je rekao da su najviše pogođeni radnici sa minimalnim primanjima i procentualno povećanje plate im ne ide u prilog i zbog toga su se odlučili da stupe u štrajk.

„Nadamo se da će nas što prije izvršna i zakonodavna vlast Distrikta pozvati na razgovore i da će se ova situacija što prije riješiti,“ zaključio je Igor Babić dodavši da je ovo prvi put od uspostavljanja Distrkta da se krene u generalni štrajk.

Sindikalci Distrikta traže linearno povećanje plate za sve zaposlene u iznosu od 250,00 KM, plaćanje putnih troškova, regres kao i donošenje Kolektivnog ugovora u Brčko distriktu.

 

radiobrcko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com