Menu

IMG 7128

U toku kulturna manifestacija Proljeće u gradu Istaknuto

"U Brčko distriktu BiH u toku je održavanje kulturne manifestacije „Proljeće u gradu“ koja je započela 15. maja i trajaće do 15. juna, a realiziraju je brčanske institucije kulture u gradskom i ruralnom području, Domu kulture, galeriji, biblioteci, muzeju, školama i vrtićima. Šef Pododjela za sport, kulturu i turizam, Jakov Amidžić za Radio Brčko kazao je da se manifestacija „Proljeće u gradu“ sastoji od književnih, likovnih, kazališnih, muzičkih i drugih umjetničkih projekata.

„U ovaj prvi dio manifestacije uključili su se kulturni centri Brčko distrikta. Umjetnička galerija priredila je izložbu slika Srđana Ćeranića iz Bijeljine, Etnoarheološka zbirka imala je večer posvećeno muzejima i radili smo jednu krasnu radionicu za djecu „Svijet dinosaurusa“. To je u stvari bila vježba koja ih treba zainteresirati za arheologiju i ova radionica je izuzetno uspjela, te im stvarno čestitam na tome jer su uradili makete kostura dinosaurusa što je sve zakopano u pijesak, pa je onda to sve djeci bilo jako interesantno da smo svi bili oduševljeni“, pojasnio je Amidžić.

Organizatori „Proljeća u gradu“ vodili su računa i o književnim sadržajima za najmlađe koji se realiziraju u Gradskoj bibliteci-knjižnici Brčko distrikta BiH. Amidžić je u nastavku naveo da je već urađena književna radionica za djecu sa pjesnikinjom Jagodom Iličić, a naredni projekat u Gradskoj biblioteci je promocija knjige „Sudbine i predskazanja“ naše sugrađanke Džemile Mukić koji će se održati 2. juna. Amidžić je napomenuo da je i ove godine posebna pažnja u koncipiranju sadržaja manifestacije „Proljeće u gradu“ vođena o potrebama naših najmlađih ljubitelja i konzumenata modernog teatra za djecu predškolskog i školskog uzrasta. „To su kazališne predstave za djecu koje su mobilne i koje mi dislociramo po školama koje se nalaze u područjima Brčko distrikta izvan grada. Jedna od zahtjevnijih dječijih predstava biće izvedena u Domu kulture“, precizirao je Amidžić.

U okviru manifestacije u Domu kulture biće promoviran i najnoviji dvobroj reginalnog časopisa „Susreti“ koji je koncepcijski naslonjen na Internacionalne teatarske Susrete koji se u novembru održavaju u našem gradu. „Cilj nam je svim generacijama pružiti jedan otklon od negativnih društvenih dešavanja, pandemije i ratova, na način da u Brčko distrikt dovedemo vrhunske regionalne umjetnike, a ulaz na sve sadržaje je besplatan“, zaključio je Amidžić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com