Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Razotkrivena mreža lažnih Facebook profila,stranica i botova Istaknuto

Iako već duže vrijeme Politička stranka SDA je na udaru kritike jer im se pripisuje kampanja na društvenim mrežama koje vode botovi i lažni profili. Cilj ove nazovimo kampanje bio je da se blate svi SDA oponenti kako bi se otkrile privatne i najintimnije životne neprijatnosti. A sve s ciljem kako bi se vrijeme izazvao sram i neprijatnost SDA oponenata koji na bilo koji način kritikuju ili izražavaju neko nezadovoljstvo kada su u pitanju članovi i rukovodioci SDA BiH.

Nakon što bi bili okačeni na botovski FB “ZID SRAMA” nadovezala bi se serija neprimjerenih i neprijatnih čak i prijetećih komentara i poruka gdje je bio cilj da se izazove nelagoda i strah kod žrtvi političkih internet botova odnosno SDA oponenata.

Jedna od najvećih SDA botova, odnosno majka svih botova je profil na društvenoj mreži Facebook pod nazivom “Yasmin Mulahusein” koji vodi stvarnu osobu koja se zove Jasmin Mulahusić koji živi u Luksemburgu . Mulahusić je bio ranije i privođen te mu je Tužilaštvo BiH sa nalogom pretresalo kuću gdje je nastao. Bio je i lišen slobode na nekoliko dana. Trenutno Tužilaštvo BiH protiv Mulahusića vodi nekoliko predmeta za govor mržnje i izazivanje nacionalne i vjerske netrepeljivosti. Mulahusić je bio direktno povezan sa osobom koja živi u Sarajevu a koja se zove Adnan Lingo koji je bio u direktnoj vezi sa Osmanom Mehmedagićem bivšim direktorom Obavještajne sigurnosne agencije BiH OSA-e . 

Jasmi nMulahusić i Bakir Izetbegović

Osman Mehmedagić važio je i ključnog igrača Bakire Izetbegovića zbog nedostatka visokog obrazovanja na sebe privukao fokus javnosti. Na kraju kada je izašla na vidjelo velika sramota da jedan od ključnih ljudi Bakira Izetbegovića nema fakultetsku diplomu Mehmedagić se našao stjeran u ćošak od medijskih kritika te je na kraju svoju diplomu koju navodno ima, odnosno nema pod statusom državne tajne kako ne bi još više degradirao Bakira Izetbegovića i ostatak SDA.

Osman Mehmedagič Osmica i Adnan Lingo 8. Kongeres SDA Zetra u Sarajevu

No kada je Mulahusić u pitanju sada je stvar malo drugačija novim izborom Bakire Izetbegovića kao Predjsenika SDA BiH. Mnogi mediji ili ostatak BiH javnosti primjećuju da Mulahušić u posljednje vrijeme kritikuje i ismijava upravo Bakira Izetbegovića i SDA BIH. No očigledno ne radi se o kritici niti osveti već pretpostavljamo o političkoj diverziji.

Plan Izetbegovića je očigledno da se očisti od štete koju mu je donijela pogrešna procjena u kampanji. Mislio je da će sa botovima SDA imati punu kontrolu nad narodom, biračima i opnentima ali mu nije pošlo za rukom. No na krjau kada je Izetbegović vidio da je to rezultiralo katastrofalno u njegovom prethodnom mandatu Predsjednika SDA i kada je peimjetio da ga svi vežu sa Mulahusićem kao i sa SDA, na kraju je odlučio da pokuša Mulahusića sprati sa svojih ruku na način koji upravo gleda koji se dešava upravo na početku nove kampanje koju planira da sprovede ispred najave formiranja takozvane četvorke sa Željkom Komšićem kako bi imao osvježenje novim pristupom kampanji na lokalnim izborima 2024. u novom mandatu Predsjendika SDA BIH.

Sudeći po svemu možemo pretpostaviti da se upravo sad dešava unutar SDA pranje Bakirovog prljavog veša na način da Mulahusić dozira javno pljuje i blati na svojim profilima Bakira Izetbegovića i SDA, kako bi se stvorila slika u javnosti da Mulahusić nije Bakirov i SDA-ov igrač. Međutim, problem je što se sve na ovom svijetu može sve oprati i saprati osim obraza.

Nema sličan model mreže botova i lažnih profila odnosno “MULAHUSIĆEV SINDROM” prenio se u Brčko distrikt BiH , gdje je naglo povećan broj lažnih profila i internet pravnika u ime SDA nakon osnivanja i puštanja u javno političko nezavisno portal “TIMES.BA” 2020. Godine.

S obzirom da je portal “TIMES.BA” iznosio dokumentovane političke afere potkovane korupcijom, nepotizmom i sl. A što se prepisivalo najviše upravo u političkoj stranci SDA u vremenu kada je Esed Kadrić predsjednik brčanske SDA obnašao funkciju Gradonačelnika.

Brčanska SDA je koristila model mreže sa državnog nivoa kako bi pokušala na bilo koji način zaustaviti portal “Times.ba” od iznošenja prljavog veša Eseda Kadrića i ostalih funkcionera brčanske SDA u javnost. Tako da su npr. direktno uključili i koristili ni manje ni više nego Jasmina Mulahusića kako bi pokušali degradirati osnivača i urednika portala “TIMES.BA” Mirzu Derviševića . Naravno taj poduhvat i strategija nisu upalile niti urodile plodom. 

U međuvremenu Esed Kadrić predsjendik brčanske SDA pokušava ušutkati novinara Mirzu Derviševića i portal “TIMES.BA” takozvanom “SLAPP” tužbom za klevetu gdje nakon 2 godine pravomoćno gubi sudsku parnicu odnosno tužbu a portal “TIMES.BA” i novinar Mirza Dervišević bivaju oslobođeni svih optužbi. Na kraju Esed Kadrić je morao platiti najmanje 5.000KM troškova tužbe kako advokatima tako i Derviševiću.

Primjerice žrtve lažnih Facebook profila i stranica na području Brčko distrikta BiH bio je i još uvijek je i Sead Šadić koji je također bio član i kadar SDA ne želi primijetiti da Šadić ne želi da ide pogrešnim putem kojim je krenula nova generacija brčanskih “ Mladih Muslimana ” odmah je bio javno linčovan na lažnim FB stranicama i komentarima lažnih profila koje vode aktivisti, simpatizeri i osobe bliski političkoj strani SDA.

Sead Šadić bio je javno linčovan do te mjere da su mu spominjali suprugu i maloljetnog djeteta i njegovu porodicu i dan danas trpe internet nasilje koje se sprovodi nad njima od strane lažnih stranica i lažnih profila društvene mreže Facebook. Šadić je sve navodno prijavio Policiju ali i Tužilaštvu BD BIH.

Objava stranice pod nazivom “MALICIOZNI”

U jednoj od medijskih izjava Sead Šadić je istakao sljedeće:

“Pravo na slobodu izražavanja i njegova ograničenja treba promatrati sa osvrtom na govor mržnje i javno poticanje na internet nasilje, što se najviše manifestuje na Facebook lažnim profilima. Radi svega navedenog, molim vas da se nađe način i zaustavi ovo internet nasilje prema meni ali i drugima, jer politička meta napada danas sam ja i moja porodica, a sutra više ne znam što može biti to isto.”

Sead Šadić (SBIH)

Pored Mirzea Derviševića , Seada Šadića često su žrtve bile i Damir Bulčević Predsjendik političke strnake Narod i Pravda – NiP kao i ugledni Federlani zastupnik Rasim Smjalović ali i drugi građani Brčko distirkta BiH.

No kada su u pitanju samo neke stranice i lažnih profila koji djeluju na području BD BIH kao instrument za ostvarivanje političkih ciljeva po modelu SDA internet pravnika Yasmina Mulahuseina odnosno Jamšina Mulahusića , putem svojih izvora i sagovornika znali smo da smo sljedeće a to su stvarne osobe koje upravljaju pomenutim FB stranicama i lažnim profilima koji imaju za cilj degradiranje političkih oponenata koji u najvećem slučaju ugrožavaju političku aktivnost brčanske SDA i pojedinaca iz iste.

Prema riječima našeg sagovornika, što je potvrđeno od više izvora ali i istraživanjem portala “TIMES.BA” došli smo do sljedećih saznanja:

Politička veza iz Brčko distrikta BiH sa Jamsinom Mulahusićem kada je u pitanju narudžbina postova koji bi degradirali protivnika SDA ili ko bi se našao na putu navodno Ševketa Kadrića uposlenika JZU BD BIH odnosno Šef obezbjeđenja i tehničkog održavanja koji je inače rođeni brat Eseda Kadrića. Sa Jasminom Mulahusićem u komunikaciji povezan je  i aktivista brčanske SDA Mirsad Bešić zvani “Mito” uposlenik BH Pošte u Brčko distriktu BiH. Obje osobe Ševket i Mirsad su navodno bliske i sa bivšim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem. 

Primjerice Ševket Kadirć je trebao biti uposlenik OSA-e no Mehemdagićeve afere i smjena je poljuljala i poremetila te planove. Ševket Kadrić je navodno završio edukaciju za te poslove vanredno u Banjoj Luci , a često je posjećivao više dana Zavidoviće inače narodni grad Jamšina Mulahusića.

Mirsad Bešić zvani “Mito” uposlenik “ BH pošte” stranački ambiciozni karijerista bez stranačkog ali i poslovnog unapređenja, prema informacijama sa kojima raspolažemo također bio u komunikaciji lično ili preko trećih lica sa Jasminom Mulahusićem kada je u pitanju narudžba tekstova s ​​ciljem degradacije SDA oponeata i svih koji se nalaze na putu SDA sa područja BD BIH. Mirsad Bešić-Mito bio je jedan od onih koji su sa stranačkim kolegama prisustvovali skupu podrške Osmanu Mehmedagiću pred tužilaštvom BiH kada je bio u pitanju afera “LAŽNA DIPLOMA” .

Mirsad Bešić se također služi botovanjem na području BD BiH te se vrlo često pojavljuje u komentarima kada neko kritikuje SDA i sl. Te se upušta u rasprave s pokušajem degradiranja SDA oponenata.

Mirsad Bešić Mito u društvu Nezima Halilovića Muderiza na protestu podrške Osmanu Mehmedagiću ispred Tužilaštva BiH u Sarajevu

Ne kada su lažni profili u ovom naslovu na primjer Facbook profil pod “BAJRO IMŠIĆ” navodno prema tvrdnjim više izvora osnivanja profila vjerovatno dovodi u vezu sa nezavisnim skupštinskim zastupnikom ABDULAHOM ILJAZOVIĆEM gdje je navodno kasnije isti isti profil dao na raspolaganje Esedu Kadriću odnosno političkoj stranci SDA . 

Nakon toga navodno je kako izvori tvrde Esed Kadrić isti je proslijedio svojoj desnoj ruci odnosno Safetu Imamoviću koji inače vodi politički  PR menadžment Esedu Kadriću kom je Kadrić davao zadatke i smjernice djelovanja tvrdi izvor. Prema informacijama sa kojim raspolažemo a što potvrđuje više izvora Safet Imamović je jedna od osoba koja vodi i upravlja strategijom objava lažnog profila “BAJRO IMŠIĆ” i “AHMET HODŽIĆ” navodno postoji još par koje vode ovaj lažni profil po predsjedniku brčanske SDA Eseda Kadrića .

Abdulah Iljazović i Safet Imamović

Abdulah iljazović, Bahrija Ribić i Esed Kadrić

Jedan od onih koji također vodi par lažnih profila i sa istim komentarima su Skupštinski zastupnik iz reda SDA Senad Osmanović , navodno je Osmanoviću bilo osladilo komentarisanje sa lažnih profila sve do trenutka dok nije uhvaćen putem IP adrese gdje ga je kasnije Policija usmenila opomenula da to ne radi. Nakon toga Osmanović se djelimično uozbiljio i angažovao profesionalno osobu koja bi vodila portal koji je on osnovao pod nazivom realno.ba

www.realno.ba

Nema koliko predsjednik brčanske SDA Esed Kadrić svoje kadrove i osobe od povjerenja “uvaljuje” u probleme nakon što ih zaposli ogleda u primjeru Direkcije IV Osnovne škole u Brčko distriktu BiH Zumke Grabus koja će prema saznanjima portala “TIMES.BA” uskoro najvjerovatnije biti udaljena iz službe odnosno ostati bez posla zbog kršenja zakona u službi gdje je nastupila kao zvanični delegat SDA na 8. Kongresu SDA u Sarajevu gdje su fotografi zabilježili da sjedi par redova iza Bakire Izetbegovića. Navodno veliki izazov je na šefu Odjeljenja za Obrazovanje Vlade BD BIH gospodinu Zoranu Bulatoviću.

Zumka Grabus Direktorica IV OŠ BD kao zvanični delegat na 8. kongresu SDA

No kada je u pitanju naprimjer lani profil “BAKIR LJUMIĆ” saznali smo da je isti vodio jednog od profesora informatike iz reda narodnosti Bošnjaka u jednoj od srednjih škola na području BD BIH i to za vrijeme radnog vremena.

Dok je FB stranica pod nazivom “MALICIOZNI” kako izvori tvrde osnovana osoba koju nadimkom zovu “ Šljumo ” iz Brčkog gdje se kasnije kako izvori tvrde preko zastupnika Iljazovića na uređivanje iste stranice uključila i Iljazoviću bliska osoba Azur Džanić . 

Upravo Azur Džanić i Abdulah Iljazović pored Esede Kadrića , Alije Denjagića i Faize Iljazovića prijavljeni su kao jedni od potencijalnih nalogodavaca za fizički napad hladnim oružjem na novinara i urednika portala ”TIMES.BA” Mirzu Derviševića . Svi koje je Dervišević prijavio kao potencijalne nalogodavce zbog tekstova u kojima su se spominjali prije pokušaja ubistva novinara saslušani su u prostorijama Policije BD BIH .

Također saznajemo što se da i primijetiti provjerom je činjenica da je jako veliki broj lažnih FB profila i obrisan a sa njima i stranica sadašnjeg gradonačelnika BD BIH dr. Zijada Nišića. Trenutno kako saznajemo vode se pregovori SBIH sa osobom koja je vodila gradonačelnikovu stranicu oko razloga vraćanja iste ali i ponovnog preuzimanja nazad ka menadžmentu dr. Zijada Nišića gdje bi nove osobe vodile Gradonačelnikovu stranicu. Povodom našeg teksta u kom smo obavjestili javnost da FB stranica gradonačelnika nije dostupna, nakon duže od 15 sati oglasila se i sama SBIH sa objavom da je stranica trenutno nedostupna te da se radi na otklanjanju problema.

No interesantno je i to da je kako nezvanično saznajemo nakon napuštanja gospodina Seada Šadića političke stranke SDA i prelazak u SBIH navodno naljutila neke članove koji pripremaju novi politički blok odnosno novu političku stranku. Interesantno je da Eseda Kadrića napuštaju ljudi bliski SDA i njemu samom. No kako se Esed Kadrić nije naljutio navodno su mu da bi nova stranka pri sklapanju nove vladajuće većine bila rame uz rame sa SDA. Evidentno je da je situacija u brčanskoj SDA kritična te da se svakim danom članstvo rasipa i odlazi u druge političke partije koje su pretežno dio nove vladajuće većine.

Ono što je bitno naglasiti je da se pokazalo u Brčko distriktu BiH tamo gdje ni internet pravnici botovi, i lažni profili ne mogu ostvariti politički cilj, te ne mogu zaustaviti kritike činjenica i dokazima stranačkih u ovom slučaju SDA protivnika, onda u tom slučaju nastupaju narudžbe za fizičke napade. 

Prije skoro tri mjeseca žrtva istih političkih napada bio je novinar i urednik Mirza Derivšević osumnjičeni da se podijeli u blisku vezu sa SDA ali još uvijek nema nikakve tužilačke odluke skoro već tri puna mjeseca od fizičkog napada ili pokušaja ubistva. 

Shodno svemu pitamo se hoće li gospodin Sead Šadić zbog napuštanja brčanske SDA i učlanjenja u Stranku za BiH biti nova žrtva fizičkog napada kako bih istraživački time portal “BOSNIA TIMES” nazvao “BAKIROVIH ODREDA SMRTI ”!?

U prilogu ovog teksta i povezanosti događaja iz brčkog u narednoj objavi portala “TIMES.BA” objavljujemo tekst portala “THE BOSNIA TIMES” iz Sarajeva, koji je objavljen dana 21.08.2021 . godine. Koliko je sve povezano sa fizičkim napadom na novinara Mirzu Derviševića čitaoci mogu procijeniti po samom tekstu koji nosi naziv: “ BAKIROVI ODREDI SMRTI (III): Izetbegović samo preko zaštitarske agencije kontroliše nekoliko hiljada naoružanih vehabija”

Izvor:

TIMES.BA

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com