Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 3532

17. maj – Dan 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije R BiH Istaknuto

Organizacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine obilježava 17. maj - Dan 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine

  1. maj – Dan 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine

Trideset dvije godine od njenog formiranja, 17. maj se obilježava kao Dan 108/215. Viteške motorizovane brigadeBrčko. 

Brčko, kao jedna od ratnih okosnica na sjeveru Bosne i Hercegovine bilo je podložno intenzivnim borbama tokom agresije, a 108/215. Viteška motorizovana brigada Brčko predstavljala je bedem odbrane našeg grada i okolnih područja. Njen doprinos u očuvanju teritorijalnog integriteta i odbrani civilnog stanovništva bio je od ključnog značaja čime je ostavljen značajan trag u historiji Brčkog i Bosne i Hercegovine. Hrabrost i predanost u borbi za slobodu i integritet zemlje pripadnika 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko ostaju važna tema u kolektivnom sjećanju ljudi u regiji.

108/215. Viteške motorizovana brigada Brčko u našem gradupredstavlja simbol hrabrosti i otpora protiv agresije tokom ratnih godina ali ostaje i važan podsjetnik i danas, dok se Bosna i Hercegovina nastavlja nositi s poslijeratnim izazovima i graditi mir i stabilnost. 

U petak, 17. maja 2024. godine, sa početkom u 12:00 sati, u džamiji u Gornjem Rahiću, održat će se tewhid šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, nakon čega je, od 14:00 sati, predviđeno polaganje cvijeća i odavanje pošte šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću. Polaganje cvijeća i odavanje pošte šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine održat će se i u 16:00 sati na Centralnom spomen obilježju u Brčkom. 

Svečana akademija u povodu obilježavanja tridesetdrugegodišnjice od osnivanja 108/215. Viteške motorizovane brigadeBrčko, počinje u 17:00 sati, u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, na adresi Islahijet broj 6.

Organizacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine poziva sve zainteresirane građane da se pridruže i svojim prisustvom uveličaju program obilježavanja Dana 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine, a svim pripadnicima iste upućuje najiskrenije čestitke povodom ove važne godišnjice.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com