Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 3532

Nakon najave za otvaranje novih ambulanti Ilićka i Stari rasadnik, građani pokreću peticiju zbog kašnjenja Istaknuto

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić, glavni koordinator Vlade Željko Antić i šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović održali su još prošle godine sastanak u decembru s predstavnicima mjesnih zajednica Brod, Stari Rasadnik, Ilićka i Lipovac, na kojem je razgovarano o otvaranju ambulanti u ovim naseljima.

Kroz budžet angažmanom gradonačelnika Zijada Nišića a koji je usvojen jednoglasno obezbjeđena su i sredstva za eventaulnu adaptaciju obezbjeđenog prostora.

Međutim i nakon najave od resornog šefa Odjela za zdravstvo Asmira Mujanovića ambulante još nisu stavljenje u funkciju. Pitanje prema odjelu za zdravstvo: zašto?

U međuvremenu zbog opstrukciju građani mjesnih zajednica planiraju pokrenuti peticiju zbog blokada u resornom odjelu.

„S obzirom na to da u naselju Ilićka ima oko 5.000 osiguranika zdravstvenog osiguranja, a isto toliko ih ima i u naseljima Brod, Lipovac i Stari Rasadnik, postoji potreba da u njima budu formirani timove porodične medicine. Rukovodeći se ovim podacima i udaljenošću do prve ambulante, potrebno je planirati nove ambulante po standardima Svjetske zdravstvene organizacije“, kažu u Vladi.

Tada je istaknuto  da svim pacijentima treba obezbjediti jednako dostupnu, kvalitetnu i efikasnu zdravstvenu uslugu. 

Mjesna zajednica Ilićka ima odgovarajući prostor za ove potrebe, a druga ambulanta porodične medicine biće otvorena u prostorijama MZ Stari Rasadnik, do izgradnje nove ambulante u MZ Brod, za čije projektovanje su ranije odvojena inicijalna sredstva, saopšteno je nakon prošlogodišnjeg sastanka.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com