Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Utorak, 17 Maj 2022

Raspisan Javni oglas za izbor kandidata za imenovanje članova biračkih odbora

  • Objavljeno u Brcko

 

Izborna komisija Brčko distrikta BiH raspisuje Javni oglas za izbor kandidata za popunu rezervnog spiska kvalifikovanih osoba za imenovanje članova biračkih odbora/mobilnog tima/tima za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja izbornih rezultata za Opće izbore u BiH 2022. godine na području Brčko distrikta BiH.

 

Javni oglas je dostupan 20 (dvadeset) dana počev od 16.05.2022.godine.

Javni oglas možete preuzeti na ovom linku:

http://www.vlada.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=97a6bf66-270a-4bfb-9702-5a99e266c193&langTag=bs

 

 

Izjavu možete preuzeti na ovom linku:

http://www.vlada.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=3f1a13dc-384c-4c55-b900-972d71346ce6&langTag=bs

Više...

Švedska ministarka spoljnih poslova potpisala zahtjev za NATO

 

Švedska ministarka spoljnih poslova Ann Linde potpisala je danas zahtjev zemlje za pridruživanje sigurnosnom savezu NATO-a, a dokument će zajedno s onima Finske biti dostavljen NATO-ovom sjedištu u Briselu ove sedmice.

“Ovo je jedan veoma važan, sudbonosan trenutak da smo na kraju učinili ono što vjerujem da je najbolje za Švedsku”, rekla je Linde dok je potpisivala dokument, javlja the Local.

 

Još nije potvrđeno kada će švedski ambasador pri NATO-u, Axel Wernhoff, proslijediti dokument generalnom sekretaru saveza Jensu Stoltenbergu u njegovom sjedištu u Briselu.

 

Finski predsjednik Sauli Niinistö trenutno je u državnoj posjeti Švedskoj i u podne će održati govor u parlamentu pod naslovom “Odgovorna, jaka i stabilna nordijska regija”, prije nego se sastane sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.

 

Izvor: N1

Više...

Završena prva faza izgradnje kupališta u Brezovom Polju

  • Objavljeno u Brcko

 

Prva faza radova na izgradnji kupališta površine koje će se prostirati na površini od oko 3.000 m2 u Brezovom Polju završila je proteklog tjedna, potvrdila je Jelena Duvnjak, šefica Sektora održavanja u Uredu za upravljanje javnom imovinom Vlade Brčko distrikta.

 

„U ovu fazu radova investirano je 307.000 KM, a do sada su izgrađeni platoi, formirani su i kamenom pokrivene parking površine i pristupna prometnica te su uređene površine dva sportska igrališta“, kazala je Duvnjak.

 

Duvnjak je ovom prigodom istaknula kako bi sljedeća, druga faza, trebala obuhvatiti izgradnju objekta za skladištenje materijala za plažu, asfaltiranje parkinga i prometnice, uređenje zelenih površina te nabavu i postavljanje pratećeg mobilijara za igrališta, čime bi projekt kupališta biti kompletiran.

 

„Tamo se već može kupati i sunčati, kupalište je uređeno na tom nekom nivou, samo još nemamo, ranije spomenutih, pratećih sadržaja“, zaključila je Duvnjak.

 

  

 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

O deset porodica iz Ukrajine uz pomoć brčanske Vlade brine Crveni krst Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Upravo okončana Međunarodna sedmica Crvenog krsta, za ovu humanitarnu organizaciju u Brčkom bila je vrlo dinamična. Aktivno je realizovano nekoliko projekata pomoći a paralelno s tim nastavljena je i briga o izbjeglicama iz Ukrajine, koji su stacionirani na području Distrikta.

 

„U ovom trenutku se brinemo o deset porodica koje su stacionirane u Brčkom. Briga se manifestuje kroz osiguravanje mjesečnih paketa sa hranom i higijenskim potrepštinama u pojedinačnom iznosu od 200 maraka. S obzirom da su izbjeglice iz Ukrajine smještene u kuće svojih prijatelja i poznanika, taj segment je riješen, a naša obaveza pored rečenog je da im pomognemo i kod eventualne potrebe za zdravstvenim zbrinjavanjem“, naglasio je sekretar Crvenog krsta Brčko, Denis Šehanović.

 

Vrlo je važno, smatraju u Crvenom krstu, da su u minuloj sedmici još jednom na najkonkretniji način kroz obilježavanje “Dana medicinskih sestara i tehničara“ potvrdili odličnu saradnju za brčanskom Vladom, odnosno sa njenim resornim Odjeljenjem.

 

„Obzirom da smo na neki način u svim aktivnostima povezani i sa zdravstvenim sistemom u cijeloj BiH pa i Distriktu i kroz pomoć i njegu starih i iznemoglih lica mi iz Crvenog krsta pomažemo praktično i rad patronažnih timova medicinskih sestara i tehničara na terenu, pa je sasvim logično i naše učešće u ovoj manifestaciji“, naglasio je Šehanović.

 

Takođe tokom minule sedmice brčanski Crveni krst je podijelio i pakete pomoći licima u stanju socijalne potrebe iz sopstvene evidencije.

 

“Tu smo za stotinu korisnika izvojili po 160 maraka, a uplata na njihove žiro račune je već krenula“, istakao je sekretar brčanskog Crvenog krsta Denis Šehanović.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Žuto upozorenje za veći dio BiH, očekuju se padavine i grmljavina

 

Zbog padavina i grmljavine u većem dijelu Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm.

 

“Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, naveli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

 

Lokalno intenzivne padavine praćene grmljavinom očekuju se još i na području Bihaća, Livna, Tuzle, Banjaluke, Foče, Prijedora i Višegrada.

 

Danas će u Bosni biti nešto sunčanije prije podne, a tokom dana umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini većinom malo do umjereno oblačno i sunčano. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29 stepeni.

 

Izvor: N1

 

Više...

Podignuta optužnica protiv pet osoba za ratni zločin na području Rogatice

 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Zorana Neškovića, rođenog 1965. godine u Rogatici, Pante Pantovića, rođenog 1948. godine u Sarajevu, Slaviše Đerića, zv.”Đera”, rođenog 1973. godine u Rogatici, Nenada Ujića, rođenog 1972. godine u Rogatici i Pere Despeta, rođenog 1963. godine u Rogatici.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u drugoj polovici 1995. godine, kao pripadnici Vojne policije VRS, optuženi Nešković u svojstvu komandira zatočeničkog objekta u kapacitetima poljoprivrednog dobra “Rasadnik” u Rogatici, a ostali optuženi u svojstvu stražara u pomenutom objektu, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

 

U optužnici se navodi, da je u navedenom objektu, krajem mjeseca jula 1995. godine, bilo zatočeno civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, više od 40 zatočenika, među kojima najvećim dijelom starijih lica starosti od oko 60 godina, dva maloljetna lica, kao i više od 10 lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć, a koji su oteti iz konvoja pod pratnjom međunarodnih snaga, na putu Žepa –Kladanj.

 

Optuženi se terete da su vršili višestruko premlaćivanje, pljačkanje, seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druge vrste teškog zlostavljanja zatočenika, a većina žrtava zadobila je teške fizičke i psihičke povrede i narušenja zdravlja, čije posljedice i danas osjećaju.

 

Također, optuženi se terete za ubistvo jednog zatočenika koji je bio vjerski službenik, koji je izveden iz objekta i ubijen pucanjem iz vatrenog oružja.

 

Optuženi se terete za krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav. 1. preuzetog KZ SFRJ, a navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 45 svjedoka, od čega trisvjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, dva vještaka i prilaganjem više od 150 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 

Izvor: N1

Više...

Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO-u.

“Turska ne može da kaže ‘da’ članstvu Finske i Švedske u NATO, bez uvrede, to je nemoguće”, rekao je Erdogan, prenosi RIA Novosti, piše Tanjug.

 

On je najavio da će delegacije te dvije zemlje u ponedjeljak posjetiti Tursku, ali je poručio da “ne moraju da se muče” i da dolaze kako bi ubijedile Tursku da odobri njihov prijem u NATO, prenosi Reuters.

 

Turska je prošle sedmice objavila da se protivi ulasku dvije zemlje u NATO, optužujući ih da podržavaju kurdske borce koje Ankara smatra teroristima te da nisu isporučile desetke osumnjičenih “terorista”.

 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u nedjelju da zemlje koje “podržavaju terorizam ne bi trebale biti članice NATO-a”, objavila je Anadolija.

Naglasio je da Turska traži od Finske i Švedske da “prestanu podržavati terorističke grupe”.

Švedska premijerka Magdalena Andersson najavila je u ponedjeljak da Švedska namjerava podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, pridruživši se susjednoj Finskoj.

Odluka Švedske, koja je neutralna već više od 200 godina, uslijedila je nakon što je susjedna Finska u nedjelju objavila da će i ona nastojati da se pridruži vojnom savezu od 30 zemalja.

 

Izvor: AA

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com