Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Ponedjeljak, 02 Avgust 2021

Policija Brčko: Pregled značajnih sigurnosnih događaja u periodu od 30.07. do 02.08.2021. godine

  • Objavljeno u Brcko

 

 

KRIMINALITET:

 

- U izvještajnom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta zabilježeno je jedno krivično djelo u oblasti imovinske prirode.

 

- Policiji Brčko distrikta BiH je dana 31. 07. 2021. godine u 11.55.sati prijavljeno da je u jednom tržnom centru od strane NN lica sa stolice u prodajnom objektu otuđen mobilni telefon. Odmah nakon prijave policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su izašli na lice mjesta i utvrdili da postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo „Krađa” iz člana 280 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

- Izdvajamo još jedan događaj od dana 31.07.2021. godine kada je Policiji Brčko distrikta BiH u 03.24 sati prijavljeno da u ulici S.B. Bašagića leži jedno povrijeđeno lice, te da se pošalje vozilo Službe hitne pomoći. Na lice mjesta upućeno sanitetsko vozilo, a policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su odmah nakon prijave izašli na lice mjesta i izvršili uviđaj, te pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH preduzimaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti na rasvjetljavanju svih okolnosti pod kojima se navedeni događaj desio.

 

JAVNI RED I MIR

- U oblasti javnog reda i mira u izvještajnom periodu zabilježena su tri događaja, tokom kojih su lica P.D. rođen 1987. godine, M.S. rođen 1980 godine i N.H. rođen 1975. godine svi nastanjeni u Brčkom, lišeni slobode zbog počinjenih prekršaja 4., 5. i 8., te 4. i 8. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH, pa će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH protiv počinilaca ovih prekršaja biti dostavljeni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

 

SAOBRAĆAJ:

 

- Tokom navedenog perioda zabilježeno je pet saobraćajnih nezgoda.

 

- Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 24 vozača. Od toga 10 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilima pod dejstvom alkohola, šest zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, pet jer su upravljali neregistrovanim vozilima, dva vozača koji su vozilima upravljali nako isteka važnosti potvrde o registraciji i jedan koji je upravljao vozilom sa nepropisno smještenim teretom.

Više...

Aladin Biser pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja i prevaru

  • Objavljeno u Brcko

 

Nakon što je Apelacioni sud Brčko distrikta BiH, dana 13.07.2021. godine, donio presudu kojom je odbio žalbu branioca optuženog, postala je pravosnažna presuda Osnovnog suda Brčko distrikta BiH broj: 96 0 K 126558 21 Kž od 13.07.2021. godine, kojom je Aladin Biser iz Brčkog osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 7 (sedam) mjeseci, radi izvršenih krivičnih djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 377. stav (1) i „Prevara“ iz člana 288. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

Imajući u vidu da je navedena presuda postala pravosnažna i da je za izvršena krivična djela osuđen na zratvorsku kaznu u trajanju dužem od 6 (šest) mjeseci, Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH je na 227. redovnoj sjednici održanoj dana 29.07.2021. godine donijela rješenje o prestanku radnog odnosa Aladinu Biseru, kojim je utvrđeno da imenovani više nije zaposlenik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH od dana pravosnažnosti osuđujuće presude, odnosno od dana 13.07.2021. godine.

Više...

Uživajte dok možete, paklene temperature vraćaju se veoma brzo

 

Jutros je u većem dijelu zemlje pretežno sunčano. Više oblačnosti ima na području Krajine, sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

 

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 13; Bihać, Gradačac, Grude, Livno i Prijedor 19; Bijeljina, Ivan-sedlo, Sanski Most i Tuzla 20; Banja Luka i Doboj 21; Sarajevo 22; Bugojno 23; Mostar i Zenica 26; Trebinje 28 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940Pa, za 3hPa je manji od normalnog i raste.

 

Danas više oblačnosti na području Krajine, sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U ostalim područjima će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima mogući su lokalni pljuskovi sa grmljavinom u Bosni. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34°C, na jugu zemlje do 37°C.

 

 

BIOMETEOROLOŠKE PRILIKE će biti i dalje nepovoljne većim dijelom dana. Tegobe kod hroničnih bolesnika će se smanjiti, a od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, malaksalost, dekoncentracije. Preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Opšta slika nešto bolja u odnosu na prethodne dane.

 

Objavljena je prognoza i za tri dana:

 

U utorak, 3.08.2021., u Bosni i Hercegovini umjereno, prolazno i pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima mogući su lokalni pljuskovi sa grmljavinom u sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C.

 

U srijedu, 4.08.2021., u Bosni i Hercegovini se prognozira sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C.

 

U četvrtak, 5.08.2021., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 31°C, na jugu zemlje do 33°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

 

Više...

U najavi povećanje cijena brašna u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Inflacija je i u proteklih godinu dana jasno vidljiva u BiH, a skok cijena nije ublažila ni Odluka o ograničavanju marži na pojedine proizvode. U udruženjima za zaštitu prava potrošača kažu kako se udar na džep građana tek očekuje u talasu novih poskupljenja, prije svega brašna.

 

Dušan Srdić iz Udruge za zaštitu prava potrošača "Reakcija" Banja Luka navodi:

"Ako posmatramo prosječnu sindikalnu potrošačku korpu i najnižu platu ne možemo reći da plate prate tihi rast cijena, posebno ako sad imamo u najavi poskupljenje brašna, a ulje je samo poskupilo 90 odsto".

 

Analitičari smatraju da nema posebnih mjera koje se mogu donijeti i koje mogu uticati na ublažavanje negativnih efekata inflacije. Jedina efikasna mjera je povećanje plata.

Ekonomista Predrag Duduković smatra da će država jako teško donijeti neke mjere da se inflacija uspori.

"I mislim da neće moći ništa značajno, možda jedino mjere ograničavanja marži na neke proizvode, ali skok cijena i poskupljenja neće se moći zaustaviti", rekao je Duduković.

Istog mišljenja su i poslodavci. Godinama predlažu smanjenje stope doprinosa na plate i olakšice u poreskoj politici, piše BHRT.

Inflaciju će u konačnici najviše osjetiti građani, posebno oni u stanju socijalne potrebe i penzioneri.

 

Prema mišljenju analitičara, inflacija će na kraju najviše uticati na entitetske budžete jer kompletan rast cijena vodi rastu prihoda u budžet.

 

Tako, primjera radi, u ovoj godini u RS prihodi su viši od planiranih za 195 miliona u odnosu na prošlu godinu, dok je osjetan i rast indirektnih prihoda, koji su za oko 15 odsto veći nego 2020. godine.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Christian Schmidt danas preuzima dužnost visokog predstavnika u BiH

 

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, njemački političar Christian Schmidt danas će preuzeti dužnost.

 

Primopredaja dužnosti između Schmidta i bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka bit će obavljena danas.

 

U večernjim satima planiran je i prijem u povodu dolaska novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, na kojem će se zvanicama obratiti Schmidt, bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Miguel Berger i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

Za 3. avgust planiran je sastanak visokog predstavnika Christiana Schmidta s članovima Predsjedništva BiH, a 4. augusta njegova nastupna pres-konferencija - najavljeno je iz OHR-a.

 

Schmidt je po dolasku u BiH prvo posjetio Mostar, Blagaj i Trebinje, a potom je stigao u Sarajevo. Dužnost preuzima u trenutku političkih tenzija nastalih nakon Inzkove odluke da zakonom zabrani negiranje genocida.

 

Izvor: Faktor

Više...

Pojačan saobraćaj prema Crnoj Gori i Hrvatskoj

 

Saobraćaj je jutros pojačan na graničnim prelazima prema Crnoj Gori i Hrvatskoj.

 

Pojačana je frekvencija vozila u na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Zupci, Deleuša i Gradiška, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

 

 

Izvor: Info Bijeljina

Više...

Građani prazne police s jeftinim namirnicama

  • Objavljeno u BiH

 

Na policama prodavnica sa outlet hranom u BiH mogu se naći proizvodi i duplo jeftiniji nego u drugim prodavnicama, a za samo tri, odnosno dvije godine, radnje sa outlet hranom iz Banjaluke i Sarajeva pridobile su povjerenja građana.

 

Marinka Stojić, vlasnica Food Outleta "Globus" iz Banjaluke, kaže da je na samom početku bilo mnogo potrošača koji su bili skeptični prema outlet hrani.

"Nama je bilo najvažnije da im objasnimo o kakvoj radnji je riječ. Bilo je potrebno mnogo vremena i truda, ali nakon dvije godine možemo reći da smo zadobili povjerenje sugrađana", kazala je Stojićeva za "Nezavisne".


Prema njenim riječima, najbitnije im je bilo da outlet hrana može da promijeni naviku kod ljudi da podignu svijest o pretjeranom bacanju hrane, a, kako kaže, uspjeli su da steknu povjerenje kupaca.

Dodaju da su na samom početku imali osam dobavljača, ali da je sada situacija mnogo bolja.


"Sada imamo više od 60 dobavljača, a zbog toga smo nakon godinu i sedam mjeseci od otvaranja prve, otvorili i drugu radnju. Kada smo počeli raditi, radnju od 30 kvadrata nismo mogli da napunimo robom, ali sada je situacija skroz drugačija", rekla je Stojićeva.

Kako kaže, sada na policama imaju sve što je potrebno jednom domaćinstvu.

 

"S obzirom na to da je outlet hrana, svaki dan se na našim policama može naći drugi asortiman proizvoda, od slatkiša, preko pića, pa do higijenskih proizvoda", rekla je Stojićeva.



Ističe da su cijene outlet hrane niže za 50 odsto u odnosu na druge prodavnice te da rok trajanja igra ulogu.

 

Axel Alić, vlasnik Food Outleta "Yumm BiH" iz Sarajeva, za "Nezavisne" ističe da su prije tri godine otvorili prodavnicu outlet hrane te da su veoma zadovoljni poslovanjem.

 


"Prošle su tri godine, a samo je na početku sve ovo bilo nepoznanica ljudima, kada su mislili da se prodaje roba sa isteklim rokom trajanja. Tek kada su uvidjeli da je 90 odsto asortimana sa rokom trajanja kao i u trgovinama, počeli su dolaziti", rekao je Alić.

Prema njegovim riječima, u ovoj radnji cijene su mnogo niže nego u prodavnicama.

 

"Generalno, nekih 80 odsto robe je jeftinije za 40 do 50 odsto u odnosu na redovne cijene u prodavnicama, ali ima i nekih stvari koje su jeftinije 20-30 odsto. Sve zavisi od roka trajanja. Iako je sve poskupjelo, kod nas je cijena ostala ista kao kad smo otvorili radnju", kazao je Alić.

 

Dodaje da određeni proizvodi znaju imati i duži rok trajanja nego što je to slučaj u prodavnicama.

Naime, kako kaže, imaju mali problem sa dobavljačima, jer nemaju dovoljno robe kojom bi popunili police.

 

"Kada smo otvorili prvu radnju, sarađivali smo samo sa dvije firme, a sada ih je već oko 50. Većina njih ide na preporuku, a neki ne žele ni da sarađuju, ali uspijemo se dogovoriti", rekao je Alić.

Dodaje da su bili otvorili još jednu radnju, ali su je morali zatvorili, jer nisu imali dovoljno robe. Ističe da je i ovako ova radnja skoro non-stop poluprazna.

"Koliko god robe da uzmete, veoma se brzo prodaje, tako da je nikad nema dovoljno", kazao je Alić.

Oni ističu da pandemija virusa korona nije znatno uticala na njihov rad te da su im dobavljači svakodnevno isporučivali robu.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com