Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Četvrtak, 05 Avgust 2021

U ljetnom periodu nepromijenjeno radno vrijeme biblioteke

  • Objavljeno u Brcko

 

U ljetnom periodu ostalo je nepromijenjeno radno vrijeme Gradske bibliteke-knjižnice Brčko distrikta. Svi odjeli za iznajmljivanje knjiga su u funkciji, kao i dvije studijske i jedna čitaonica za djecu i internet.

 

 

Direktorica Gradske biblioteke-knjižnice Brčko distrikta BiH Lejla Hogić za Radio Brčko je naglasila da je radno vrijeme biblioteke u ljetnom periodu, kao i tokom cijele godine, od 7.30 do 15.30 sati, a radi se nepromijenjenim tempom.

 

Čitaonice mogu koristiti svi članovi biblioteke, a ljeti je najviše koriste studenti.

Kompletan knjižni fond je na raspolaganju članovima bibliteke, osim stručnih knjiga koje se ne mogu iznositi odnosno posuđivati.

 

Hogić je kazala da su korisnicima biblioteke na raspolaganju sve čitaonice kao i besplatno korištenje intereneta.

Biblioteka u ovoj godini do sada ima učlanjenih već oko 2.300 korisnika knjižnog fonda. Članovi biblioteke obuhvaćaju sve kategorije građana, od najmlađih do nastarijih, zaposlenih kao i nezaposlenih.

 

„Knjiga je zadržala svoje važno mjesto u našoj svadnevici, kao i u procesu cjeloživotnog učenja, a biblioteke su mjesta koja se moraju i trebaju posjećivati tokom cjeloživotnog obrazovanja“, naznačila je Hogić.

 

Sve aktivnosti u bibliteci odvijaju se uz poštivanje propisanih epidemiloških mjera.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U Brčko distriktu i ove godine više od 300.000 maraka za besplatne udžbenike osnovcima

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade provelo je neophodne procedure za nabavku i raspodjelu besplatnih udžbenika za sve osnovce u Distriktu. Budžetske implikacije, po ovom osnovu, su oko 350.000 maraka.

 

„Nabavka udžbenika za brčanske osnovce je zakonom propisana obaveza koja se svake godine realizuje i to na osnovu plana koji mi, iz odjeljenja, usaglasimo sa direktorima svih osnovnih škola, pa je tako bilo i ovoga puta“, ističe šef Pododjeljenja za zajedničke poslove, odjeljenja za obrazovanje, Samir Čorbadžić.

 

 

Inače, prema već ranije potpisanim ugovorima, naručeni udžbenici u školama bi trebali biti najkasnije za desetak dana, odnosno do 15. avgusta.

 

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

Prošlo je 26 godina od pogibije heroja Izeta Nanića

  • Objavljeno u BiH

 

Na današnji dan prije 26 godina, 5. augusta 1995. godine, u svojoj 30. godini poginuo je Izet Nanić, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, bužimski komandant i heroj oslobodilačkog rata.

 

Nanić je bio komandant 505. viteške bužimske brigade 5. Korpusa Armije RBiH. Jedinice 5. Korpusa, uporedo s "Olujom" u Hrvatskoj, započele su akcije oslobađanja teritorija. Bužimska 505. viteška brigada, na čelu s Izetom Nanićem, razbila je neprijateljske linije na Čorkovaći i krenula prema Dvoru na Uni. Samo nekoliko sati prije konačne deblokade u rejonu Vijenca iz zasjede je ubijen komandant Izet Nanić.

 

- Na pola puta do komandnog mjesta gdje se prebacivala jedna razbijena grupa četnika došlo je do borbe u susretu i tom prilikom poginuo je komandant pucajući iz svoje puške. Već je ispucao jedan okvir, drugi zamijenio... – kazao je Sead Jusić, posljednji komandant 505. viteške brigade.

 

Komandant Izet Nanić je noć prije pogibije u svom ratnom dnevniku zapisao:

 

- Sve je u igri... Nadam se da će uspjeti. I ja sa njima, a onda narod. Pobjeda je blizu. Biće naša ako Bog da Bosna i Hercegovina. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno, da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno.

 

 

Izet Nanić, sin Rasime i Ibrahima, rođen je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Bio je drugi od njihovih sedam sinova. Nakon osnovne škole, Izet Nanić završava Srednju vojnu školu u Zagrebu. Vojnu akademiju upisuje 1984. u Beogradu (smjer RVPVO). Jednu godinu boravi i u Sarajevu, da bi konačnu vojnu naobrazbu stekao u Zagrebu 1987. godine. Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA). Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, postaje komandant jedne od najuspješnijih brigada Armije BiH - bužimske 505. viteške brigade.

 

Za svoje ratne zasluge brigadni general Izet Nanić odlikovan je Zlatnim ljiljanom 1994. godine, a posthumno (1998) i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

 

Podaci kazuju kako bužimska 505. viteška brigada, pod komandom Izeta Nanića, nikada u svojoj zoni odgovornosti nije izgubila ni milimetra teritorije, a da su oslobodili više od 300 kvadratnih kilometara okupirane teritorije naše zemlje.

 

Izvor: Faktor

Više...

Objavljen Javni poziv za finansiranje, sufinansiranje programa, projekata od javnog interesa

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjel za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavilo je Javni poziv za prijavu programa, odnosno projekta od javnog interesa koji će biti su/finansirani iz proračunske linije proračuna Brčko distrikta BiH za 2021. godinu.

 

Finansiranje po temelju raspisanog javnog poziva je razvoj područja od javnog interesa, odnosno amaterskog sporta, kulture i turizma sukladno planu i programu rada Odjela.

 

Javni poziv možete preuzeti na ovom linku http://prsk.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=04620a9d-446f-4ca0-8c86-fe5d1f4bf05e&langTag=bs

 

Više...

Snažno nevrijeme pogodilo Banju Luku: Vjetar rušio stabla i lomio suncobrane

  • Objavljeno u BiH

 

Olujno nevrijeme pogodilo je jutros oko sedam sati Banju Luku.

 

Iako je snažan vjetar praćen grmljavinom i pljuskom trajao svega desetak minuta, napravio je popriličnu štetu u gradu na Vrbasu.

 

Olujno nevrijeme iza sebe je ostavilo polomljene grane, probleme u saobraćaju. Oluja je rušila stabla, gurala kontejnere, lomila suncobrane.

 

Zbog kiše otežan je saobraćaj, posebno na prilazima gradu. Na ulazu u Banju Luku iz pravca Klašnica vozači su prinuđeni da zaustavljaju vozila jer kiša i voda na kolovozu onemogućavaju kretanje. Semafori na tranzitu nisu u funkciji. Dijelovi pojedinih naselja ostali su bez struje.

 

Za danas je upaljen žuti metoalarm na području cijele Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: Faktor

Više...

Brčko: Naplata direktnih poreza za šest mjeseci preko 14 miliona KM

  • Objavljeno u Brcko

 

U periodu od 01.01. do 30.06 u Brčko distriktu je Poreska uprava naplatila preko 14 miliona KM direktnih poreza, što je oko 50 posto u odnosu na plan za ovu godinu koji iznosi oko 28 miliona maraka.

 

 

Direktorica Poreske uprave Brčko distrikta Tatjana Mihajlović je za Radio Brčko pojasnila da je Poreska uprava, odnosno Direkcija za finansije, zadovoljna visinom ubiranja direktinih poreza u odnosu na plan za prva dva kvartala ove godine.

 

Mihajlović je napomenula da je do odstupanja u ubiranju poreza došlo kod poreza na platu gdje je ostvarenje oko 75 posto. Razlozi manjka ostvarenja plana su prošlogodišnja usvojena izmjena zakona o porezu na dobit i kod lica koja su bili nerezidenti, a ostvaruju pravo kao rezidenti ukoliko imaju prebivalište van Brčko distrita.

 

Mihajlović je kazala da se kod ubiranja ove vrste poreza radi o zaposlenicima organa uprave, institucija, zdravstva i drugih javnih preduzeća i ustanova.

 

„Do odstupanja je došlo i kod ubiranja poreza na imovinu, ali su očekivanja da do kraja godine i ovaj plan bude realizovan u stopostonom iznosu“, dodala je direktorica Poreske uprave Brčko, Tatjana Mihajlović.

 

Ona je pojasnila da je ovdje problem nastao kod distribucije samih rješenja za uvtrđivanja poreza na nekretninu jer je u pitanju bilo oko 40.000 rješenja o porezu na nekretnine, a trenutno su svi raspoloživi zaposlenici kuriri angažovani na dostavi i distribuciji tih rješenja širom Brčko distrikta.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com