Menu

Princ iz Eleja 550x50

Ponedjeljak, 17 Oktobar 2022

Policija Brčko distrikta BiH: Tokom vikenda zabilježene četiri saobraćajne nezgode

  • Objavljeno u Brcko

 

Izvještaj za medije Policije Brčko distrikta BiH sa pregledom značajnih sigurnosnih događaja u periodu od 14.10.2022. od 06,00 sati do 17.10.2022. godine do 06,00 sati.

 

KRIMINALITET:

U periodu vikenda na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta zabilježeno je pet krivičnih djela i to u jednom događaju dva krivična djela ”Izazivanje opšte opasnosti” iz člana 317., i krivično djelo ”Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari” iz člana 365., dva krivična djela ”Teška krađa” iz člana 281. stav 1. i jedno krivično djelo ”Krađa” iz člana 280. stav 2. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela ”Izazivanje opšte opasnosti” iz člana 356. i ”Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari” iz člana 365. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, dana 16.10.2022.godine slobode je lišeno lice inicijala Dž.A. rođen 2002. godine u Gradačcu, nastanjen u naselju Prutače, te zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo ”Teška krađa” iz člana 281. stav 1. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, dana 16.10.2022. godine slobode je lišeno lice inicijala M.D. rođen 1977. godine u Brčkom gdje je i nastanjen.

JAVNI RED I MIR:

U navedenom vremenskom periodu zabilježeno je jedno narušavanje javnog reda i mira od 15.10.2022. godine, te će protiv jednog lica u narednom periodu Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti podnesen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenog prekršaja iz člana 6. ”Posebno drsko ponašanje” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

SAOBRAĆAJ:

Tokom navedenog perioda zabilježene su četiri saobraćajne nezgode i to:

-dana 14.10.2022. godine oko 20:55 sati u ul.Semberska u kojoj su učestvovala tri motorna vozila kojom prilikom je na vozilima nastupila materijalna šteta, dok su dva lica zadobili lake tjelesne povrede a jedno lice teške tjelesne povrede.
-dana 14.10.2022, godine oko 22:45 sati u ul.M.Rakića kojom prilikom je na dva motorna vozila nastupila materijalna šteta.
-dana 15.10. 2022. godine oko 15:35 sati u ul. Bijeljinska kojom prilikom je jedno lice zadobilo lake tjelesne povrede.
-dana 16.10.2022. godine oko 22:15 sati u ul.Branislava Nušića kojom prilikom je na tri motorna vozila nastupila materijalna šteta.
Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 41 vozača i vozila. Od toga 22 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola, jedan zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i prije sticanja prava na upravljanje, tri vozača koji nisu posjedovali potvrdu o poznavanju propisa iz oblasti saobraćaja, četiri vozača jer su vozilom upravljali prije sticanja prava na upravljanje, jedan vozač zbog upravljanja vozilom u vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom, jedan vozač jer je odbio da se podvrgne alkotestu i jedan vozač jer je odbio da se podvrgne testu na drogu. Dva motorna vozila su isključena zbog pretovara, tri zbog nepropisno smještenog tereta, dva neregistrovana vozila, te jedno vozilo zbog isteka važnosti potvrde o registraciji.

 

 

Policija Brčko distrikta BiH

Više...

U Atik-Savskoj džamiji održana mevludska svečanost za mlade

  • Objavljeno u Brcko

 

U sklopu tradicionalne manifestacije “Ti si ruža džennetska”, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko sinoć je u Atik-Savskoj džamiji održana mevludska svečanost za mlade.

 

„Ovo je naša osma aktivnost u okviru ove manifestacije posvećene rođenju posljednjeg Allahovog poslanika. Mladi su interesna sfera, kategorija ili dobni uzrast svih onih koji razmišljaju o svojoj budućnosti. Mi dakako spadamo među one koji su odgovorni za ukupnu društvenu klimu, ili suodgovorni i za odgoj mladih generacija. I ovo je jedna od aktivnosti namjenjena isključivo mladima kako bi se družili i naučili nešto osvojoj vjeri i kako bi upotpunili svoj duhovni horizont“ rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mustafa ef. Gobeljić.

 

Na ovoj mevludskoj svečanosti za mlade nastupio je hor Behram-begove medrese.

 

„Ciljano smo išli na to želeći da u našem društvu budu njihovi vršnjaci, a da upotpunimo i uljepšamo ovaj ambijent“, dodao je ef. Gobeljić.

 

Podsjetio je da će u okviru manifestacije, do kraja oktobra, između ostalog, biti održane još dvije zanimljive promocije knjiga, i to „Majka Hatidža“ autorice Esnefe Smajlović Muhić i „Medicina kroz prizmu islama“ autora Adema Zalihić, zatim mevludska svečanost za žene, te akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Tvorci vakcine protiv korone najavili: Vakcine protiv raka moguće do 2030. godine

 

Vakcine koja cilja na rak mogla bi biti dostupna prije kraja ovog desetljeća, smatraju Ugur Sahin i Ozlem Tureci, bračni par koji stoji iza jedne od prvih vakcina protiv covid-19.

 

Profesorica Tureci opisala je kako se mRNA tehnologija u srcu BioNTechove vakcine protiv covida može prenamijeniti tako da potakne imunološki sustav da napada stanice raka umjesto da napada koronaviruse.

 

Upitan kada bi vakcina protiv raka temeljena na mRNA mogla biti spremna za upotrebu kod pacijenata, profesor Sahin je rekao da bi mogla biti dostupna "prije 2030. godine".

 

MRNA Covid vakcina djeluje prenoseći genetske upute za bezopasne šiljaste proteine ​​na covid virusu u tijelo. Upute preuzimaju stanice koje izbacuju šiljasti protein. Ti se proteini, ili antigeni, zatim koriste kao "traženi posteri" - govoreći protutijelima imunološkog sistema i drugim odbrambenim sistemima što trebaju tražiti i napadati.

 

Isti pristup može se primijeniti da se imunološki sustav pokrene da traži i uništi stanice raka, rekao je Türeci, glavni medicinski službenik BioNTecha. Umjesto da nosi kod koji identificira viruse, cjepivo sadrži genetske upute za antigene raka, proteine ​​koji prožimaju površine tumorskih stanica.

 

BioNTech je radio na mRNA vakcinama protiv raka prije izbijanja pandemije, ali kompanija se okrenula proizvodnji vakcina protiv Covida suočena s globalnom krizom. Kompanija sada ima nekoliko vakcina protiv raka u kliničkim ispitivanjima.

 

Njemačka kompanija se nada da će razviti tretmane za rak crijeva, melanom i druge vrste raka, ali pred njima su značajne prepreke. Stanice raka koje čine tumore mogu biti načičkane širokim spektrom različitih proteina, što čini izuzetno teškim napraviti vakcine koje cilja na sve stanice raka, a ne na zdrava tkiva.

 

Izvor: Klix

Više...

Evo koliko će ubuduće iznositi minimalna plaća u Federaciji BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Zastupnički dom Parlamenta FBiH nedavno je usvojio nacrt Zakona o minimalnoj plaći u FBiH kojim se definira iznos minimalne plaće za radnike na prostoru Federacije BiH i koja po najnovijim izračunima ne bi trebala biti manja od 993 KM, s tim da će se svake godine do 2025. godine stalno povećavati.

Kako piše u obrazloženju spomenutog zakona oko kojega treba postići širi konsenzus sa sindikatima, utvrđena je osnovica za utvrđivanje minimalne plaće, a ona predstavlja prosječnu bruto plaću u Federaciji BiH za prosinac 2020. godine prema službenom podatku federalnog Zavoda za statistiku, u iznosu 1532 KM bruto (993 KM neto).

Također je propisano utvrđivanje minimalne bruto plaće za 2021. godinu, najmanje 75% osnovice, zatim za 2022. godinu najmanje 85% osnovice, za 2023. najmanje 90% osnovice i, konačno, za 2024. godinu najmanje 100% osnovice.

Ovim člankom propisano je i da minimalna plaća ne predstavlja osnovicu za obračun svih plaća, osim ako to nije definirano kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Također je predviđeno da se od 2025. godine minimalna plaća utvrđuje na osnovi kretanja indeksa potrošačkih cijena, ukupnog kretanja plaća i bruto društvenog proizvoda te da minimalna plaća za 2025. godinu ne može biti manja od iznosa minimalne plaće za 2024. godinu.

Predlagatelji novog zakona priznaju kako Federacija BiH još nema zakonski određenu minimalnu plaću, zbog čega su bili meta kritika, ne samo domaćih nego i međunarodnih sindikalnih udruga.

U pismu Međunarodne konfederacije sindikata, koje je upućeno Vladi Federacije BiH, ukazano je kako nepostojanje propisa kojim se jamči najniža cijena rada predstavlja izravno kršenje Konvencije 131. Međunarodne organizacije rada koja predstavlja sastavni dio Ustava BiH.

Generalna sekretarka najveće svjetske sindikalne organizacije Sharon Burrow pozvala je vlasti da se uključe u istinski socijalni dijalog i osiguraju da svi radnici u BiH imaju osiguranu minimalnu plaću i poštovanje njihovih radnih prava u skladu s općim kolektivnim ugovorom.

Važnost instituta minimalne plaće kao socijalno zaštitnog instrumenta naglasio je Odbor Evropskog parlamenta za socijalna pitanja koji je još 1993. godine predložio državama članicama Evropske unije da uvedu mehanizme za određivanje minimalne plaće u odnosu na nacionalnu prosječnu plaću.

Spomenimo da su nakon višemjesečnih natezanja i sukoba predstavnici šest sindikalnih udruga i predstavnici poslodavaca s prostora FBiH prošle godine konačno potpisali zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga.

 

Na ovaj način jasno smo pokazali da smo spremni odmah početi pregovore o povećanju minimalne plaće. Zajednički stav potpisnika platforme je da je neprihvatljiva situacija u kojoj ne postoji minimalna plaća – stoji u zaključku Udruge poslodavaca FBiH.

Oni tvrde kako se potpisivanjem platforme šalje jasna poruka predstavnicima vlasti u FBiH da sindikat i poslodavci imaju zajedničke interese te da će u ostvarenju istih jedinstveno nastupati prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a sve u cilju rasterećenja gospodarstva i stvaranja boljih uvjeta za radnike u FBiH. Savez samostalnih sindikata BiH početkom godine krenuo je s pripremom prijedloga zakona o minimalnoj plaći.

Stav ekonomskih stručnjaka, sindikalnih udruženja i vlasnika privatnih firmi jest da treba smanjiti stope doprinosa i poreza na plaću koja je jedna od najvećih u Evropi, a tek onda ići na povećanje iznosa minimalnih plaća.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com