Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 26 Oktobar 2022

Džaferović traži ocjenu ustavnosti Schmidtovih izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine Zahtjev za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

 

- Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je danas Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije BiH (Službene novine Federacije BiH, broj 79/22) i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH, broj 67/22) koje je 2. oktobra 2022. donio visoki predstavnik Christian Schmidt, s prijedlogom da se navedeni propisi ukinu.

 

Zahtjevom se traži utvrđivanje nesaglasnosti odredbi osporavanih amandmana i Zakona sa Ustavom Bosne i Hercegovine, prije svega u dijelu koji se odnosi na demokratsko načelo i konsekventno tome načelo vladavine prava, odnosno njegov princip pravne sigurnosti - saopćeno je iz Džaferovićevog kabineta.

 

Izvor: Faktor

Više...

Hrana u BiH poskupila za 26,2 posto u odnosu na prošlu godinu, odjeća pojeftinila

  • Objavljeno u BiH

 

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u septembru u odnosu na predhodni mjesec ove godine u prosjeku su zabilježile rast za 1,2 posto.

 

Prosječan rast cijena zabilježen je u gotovo svim odjeljcima. Hrana i bezalkoholna pića poskupili su za 1,6 posto, odjeća i obuća za 4,5 posto, stanovanje i režijski izdaci za 2,6 posto, namještaj i kućanski uređaji za 0,3 posto, zdravstvo za 0,3 posto, prijevoz za 0,1 posto, komunikacije za 0,5 posto, rekreacija i kultura za jedan posto, obrazovanje za 0,7 posto, restorani i hoteli za 0,6 posto, te ostala dobra i usluge za 0,3 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH (BHAS).

Nivo cijena u septembru ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 17,3 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 26,2 posto, alkoholna pića i duhan za 2,5 posto, stanovanje i režijski izdaci za 20 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 10,9 posto, zdravstvo za 1,7 posto, prijevoz 28,2 posto, komunikacije za 1,4 posto, rekreacija i kultura za 10,6 posto, obrazovanje za 1,6 posto, restorani i hoteli za 12,4 posto, te ostala dobra i usluge za 7,6 posto.

Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za 6,3 posto.

 

Izvor: Klix

Više...

Brčko: U toku jesenje uređenje zelenih površina

  • Objavljeno u Brcko

 

Pododjeljenje za puteve i parkove Vlade Brčko distikta nastavilo je ranije započete radove na sadnji i popuni sadnica na gradskim zelenim površinama koje su stradale tokom vrelih ljetnih dana, saznali smo od šefa ovog Pododjeljenja Ešefa Pamukčića.

 

On je rekao da su radnici JP „Komunalno Brčko“ koji izvode radove na uređenju zelenih površina već posadili više od 4000 sadnica dvogodišnjeg zimskog cvijeća na lokacijama koje su predviđene za uređenje, a ako vremenskiu uslovi dozvole, uređenje Bulevara biće nastavljeni sađenjem novih ružičnjaka i perunika u kombinaciji sa lavandom.

 

„Ove godine radovi na zasadu sadnica otpočeli su sa ranom proljetnom sezonom, najprije sađenjem sezonskog jednogodišnjeg cvijeća, ruža, trajnica, topijarnih kultivara kojima smo ukrašavali žardinjere u užim gradskim dijelovima. Posađene su i znatne količine listopadnog drveća od kojih izdvajamo platan, lipu, kuglasti bagrem, javor, likvidambar, ukrasnu drvorednu krušku, kao i manje količine četinarskih vrsta kedrova i srebrne smrče,“ istakao je Pamukčić.

 

On je dodao da se nastavlja i sa popunom, odnosno na za to predviđenim mjestima novim sađenjem drvorednih sadnica lišćara i četinara, od kojih pored platana, lipe, kuglastog bagrema, javora, likvadmbra, ukrasne drvoredne kruške, brijesta, cvijetajućih glogova i lijepo cvjetajuće lagestromije, odnosno indijskog jorgovana.

 

Pamukčić očekuje da će se usled lijepih vremenskih prilika koje prate radove ovih dana, planirani poslovi završiti u predviđenim rokovima.

 

Građani Brčko distrikta sa kojim smo razgovarali zadovoljni su jesenjim uređenjem grada pohvalivši radnike koji održavaju zelene površine u našem gradu.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Vlada Distrikta odobrila Nacrt zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine započela je 78. redovnu sjednicu odobrivši Nacrt zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojim se, između ostalog, propisuju poslovi u oblasti zapošljavanja, osiguranje za slučaj nezaposlenosti kao i pitanja od značaja za zapošljavanje, povećanje zaposlenosti i sprečavanje nezaposlenosti u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

 

Na prijedlog Odjeljenja za komunalne poslove usvojene su Odluke o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu kapitalnih donacija Javnom preduzeću „Komunalno Brčko“ d. o. o. Brčko distrikt BiH namijenjenih za regulisanje ulične rasvjete u naselju Vučilovac, u dijelu MZ Grčica, MZ Sandići i MZ Šatorovići.

Ujedno, na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, Vlada je odobrila Nacrt odluke o usvajanju Srednjoročnog plana razvoja zdravstvene zaštite Brčko distrikta BiH kojim se stvara preduslov za donošenje programa zdravstvene zaštite zdravstvenog sistema Distrikta. Kako je navedeno u odluci, pomenuti plan predstavlja krovni dokument zdravstva Brčko distrikta BiH, koji daje kontekst, viziju, prioritete, ciljeve i ključne mjere za unapređenje zdravlja građana.

Više...

U nedjelju pomjeranje kazaljki na časovnicima za sat unazad

 

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, 30. oktobra, u 3.00 časa, kada će se kazaljke na časovnicima pomjeriti za jedan sat unazad.

 

Ljetno računanje vremena počinje u posljednjoj nedjelji marta i završava se posljednje nedjelje u oktobru, a u vrijeme bivše SFRJ prvi put je uvedeno 27. marta 1983. godine.

 

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Danas u svijetu čak 110 od 192 države koristi ljetno računanje vremena, a ono se ne koristi u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta. Većina zemalja koje ga koriste su u Evropi i Sjevernoj Americi.

Saglasnost o prijedlogu Evropske komisije od prije četiri godine da se ukine sezonsko pomjeranje sata posljednje nedjelje u martu, odnosno u oktobru, još nije postignuta.

Prijedlog je 2018. godine podržao Evropski parlament, ali članice ga još nisu usvojile.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Počeli radovi na sanaciji stare zgrade Policije

  • Objavljeno u Brcko

 

Započela je sanacija stare zgrade Policije u okviru Projekta za radove na poboljšanju energetske efikasnosti javnih objekata u Brčko distriktu BIH.

 

Za ovaj Projekat iz Budžeta za 2020. godinu, Vlada distrikta u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) izdvojila je ukupno 1.400.000 KM.

„U okviru ovog Projekta, na sanaciju i rekonstrukciju čeka četiri javna objekta, a to su stara zgrada Policije, zgrada Vlade, zgrada Direkcije za financije i zgrada Skupštine. Radovi na staroj zgradi Policije koji su planirani su zamjena krovnog pokrivača sa svim pripadajućim slojevima, zamjena dotrajale drvene stolarije i toplinska fasada“, rekla je diplomirani i inžinjer arhitekture Biljana Gavrić koja je glavni koordinator Projekta.

Vrijednost ugovorenih radova na objektu stare zgrade Policije iznosi 370.000 KM.

„Stigao nam je i ugovor i za radove na poboljšanju energetske učinkovitosti za objekat zgrade Vlade Brčko distrikta, vrijednost ugovora iznosi 460.000 KM, te očekujemo da će radovi uskoro početi“, dodala je Gavrić.

Podsjećamo, prethodne godine Vlada distrikta je u saradnji sa UNDP, realizirala Projekat za radove na poboljšanju energetske efikasnosti objekata zdravstva i tada su izvršeni radovi na objektu glavne Bolnice, Plućnom dispanzeru i na objektu Doma zdravlja.

 

Izvor: nula49

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com