Menu

Princ iz Eleja 550x50

Utorak, 07 Juni 2022

Gradonačelnik Kadrić ugostio nagrađene učenike Osnovne muzičke škole Brčko

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić upriličio je prijem za kolektiv i učenike Osnovne muzičke škole iz Brčkog povodom nagrada koje su učenici osvojili na međunarodnim takmičenjima u školskoj 2021/2022. godini. Prijemu su prisustvovali glavni koordinator Vlade Željko Antić, šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović i šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Mara Matkić.

 

Direktor škole Jasmin Hasić se u ime kolektiva zahvalio na prijemu te je predstavio ostvarene međunarodne uspjehe učenika nakon čega su prisutni razgovarali o osnivanju srednje muzičke škole u Brčkom. Gradonačelnik Kadrić kazao je da Vlada Distrikta intenzivno radi na pronalasku rješenja za pozicioniranje iste te je prisutnim učenicima poželio sreću na dolazećim takmičenjima i da nastave predstavljati Brčko kao grad muzičkih talenata.

Ujedno, učenici su iskoristili priliku da prenesu svoje utiske sa takmičenja, kazavši da ulažu puno truda i rada u vježbanju, ali i da je njihova glavna motivacija za uspjeh upravo ljubav prema sviranju i muzici.

 

Učenici Muzičke škole osvojili su ukupno 42 nagrade na međunarodnim takmičenjima, od kojih je 28 nagrada za osvojeno prvo mjesto, 12 nagrada za drugo mjesto i 2 za treće mjesto. Do kraja školske godine, za učenike predstoji učestvovanje na takmičenju u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) te na Festivalu Rhapsody Sarajevo.

Više...

Obilježen Svjetski dan zaštite životne sredine

  • Objavljeno u Brcko

284717932 5192584494157762 1528421727793916147 n

 

U prostorijama Osme osnovne škole u Brki, zaposlenici JP „Komunalno Brčko“ d.o.o., povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, dana 05. juna, su održali radionicu na kojoj su sumirani rezultati projekata iz ranijeg perioda, te prezentovan početak novog projekta koji provodi naše preduzeće u saradnji sa Vladom Brčko distrikta BiH.

Više...

U centru Tuzle gradi se kuća posvećena Muhamedu Hevaiju Uskufiju

  • Objavljeno u BiH

 

Turistička ponuda grada Tuzla uskoro će biti obogaćena novim sadržajem. Naime, već su u toku pripremni radovi na izgradnji kuće posvećene autoru najstarijeg južnoslovenskog rječnika štokavskog narječja u Evropi, Bosansko-turskog rječnika, autora Muhameda Hevaija Uskufija, odnosno bosanskom jeziku.

 

U ovoj kući će biti izloženi mnogi dokumenti i predmeti kao svjedočanstvo o kontinuitetu bosanskog jezika, sa posebnim osvrtom na Bosansko-turski rječnik iz 1631. godine.

 

Sasvim sigurno da će nakon realizacije ovog projekta grad Tuzla biti dodatno obogaćen turističkim sadržajem od kulturno-historijskog značenja. Kuća posvećena Muhamedu Hevaiju Uskufiju će biti izgrađena tik pored Čaršijske (Hadži Hasanova) džamije, a sasvim sigurno da će i sam izgled kuće dodatno uljepšati stari dio grada. Investitor ovog značajnog projekta je grad Tuzla, a izvođač radova je Građevinska kompanija “Subašić gradnja“ iz Tuzle.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Skočile cijene goriva: Dizel sada košta i do 3,51 KM po litri

  • Objavljeno u BiH

 

Cijene goriva u Federaciji BiH od danas su više za 5 do 10 feninga po litri. Prema podacima sa aplikacije Federalnog ministarstva trgovine, litar dizela u Sarajevu košta od 3,21 do 3,46 KM po litri, a benzina od 3,21 do 3,41 KM po litri.

 

U Mostaru gorivo je malo jeftinije. Cijena dizela i benzina se kreću od 3,16 do 3,36 KM po litri, a u Tuzli od 3,26 do 3,46 KM, dok je beznin od 3,01 do 3,36 KM.

 

U Zenici cijena dizela varira od 3,11 do 3,26, a benzina od 3,21 do 3,26 KM po litri. Kako je najavljeno prošle sedmice, na pojedinim pumpama gorivo je prekoračilo najavljeno poskupljenje.

Prema podacima sa aplikacije litar dizela u Jablanici košta 3,51 KM, kao i benzina. Prije tačno godinu, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BIH cijena benzina bila je 2.14 KM, a dizela 2.05 KM po litri.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Počeo prijem zahtjeva za egzistencijalnu boračku naknadu pripadnicima ARBIH i HVO mlađim od 57 godina

  • Objavljeno u Brcko

 

Krajem minule sedmice resorno Odjeljenje brčanske Vlade, odnosno Služba za boračko-invalidsku zaštitu Brčko, započela je prijem zahtjeva nezaposlenih pripadnika Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane, mlađih od 57 godina, nastanjenih u Distriktu.

 

„Do ovog momenta zaprimili smo više od 200 zahtjeva i u potpunosti odgovorili na takozvani „prvi talas“ njihovog podnošenja“, rekao je šef službe Senad Bešić.

 

Konkretna aktivnost je plod višegodišnjeg nastojanja pripadnika ovdašnjih boračkih organizacija, predstavnika brčanske vlasti, te razumijevanja čelnika resornog Ministarstva Vlade Federacije, prije svega rahmetli ministra Salke Bukvarevića. Nezaposleni pripadnici ARBIH i HVO mlađi od 57 godina, koji su u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, započeli su predavanjem zahtjeva proceduru ostvarivanja ovog prava. Rok za podnošenje zahtjeva nije vremenski ograničen, a kad je riječ o neophodnoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev svedena je, ističu u resornoj Službi, na onu najosnovniju.

 

„Prvo, to je potvrda o pripadnosti ARBIH ili HVO najmanje godinu dana. Ove potvrde, koje su do sada izdavane u Srebreniku i Orašju, od prošle sedmice mogu se dobiti u našoj Službi u Brčkom. Zatim je neophodna potvrda od Zavoda za zapošljavanje iz koje se vidi da je podnosilac zahtjeva prijavljen kao nezaposleno lice najmanje godinu dana. Neophodna je i potvrda iz Poreske uprave da podnosilac ne ostvaruje druge prihode po osnovu zakupa zemljišta ili izdavanja poslovnog prostora, kao i potvrda o mjestu prebivališta“, naglasio je Bešić.

 

Svi koji budu uvedeni u ovo pravo, ostvaruju novčanu naknada od pet maraka po mjesecu provedenom u pomenutim oružanim snagama, a ista će im biti isplaćena retroaktivno od prvog jula tekuće godine.

 

 

„S obzirom da treba provesti i postupak revizije podnesenih zahtjeva, što je u nadležnosti ministarstva Federacije BiH, teško je u ovom trenutku predvidjeti kad bi krenule prve isplate, no vjerujem da bi se to trebalo desiti u prvoj polovini augusta mjeseca tekuće godine“, zaključio je Senad Bešić. Inače, zahtjevi se primaju svakog radnog dana u periodu od 8 do 14 sati.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Zmajevi večeras u Zenici dočekuju Rumuniju

  • Objavljeno u Sport

 

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras, sa početkom u 20.45 sati, protiv Rumunije na zeničkom Stadionu Bilino polje igra prvu domaću utakmicu novog, trećeg ciklusa UEFA Lige nacija - Liga B.

BiH je u subotu na gostovanju kod Finske, golom Smaila Prevljaka u 93. minuti, poravnala na 1:1 te osvojila prvi bod u novom ciklusu, dok su Rumuni istu noć poraženi na gostovanju kod Crne Gore s 0:2.

 

Pred sinoćnji trening, u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici, selektor Ivaylo Petev i reprezentativac Amer Gojak govorili su na pres-konferenciji na Stadionu Bilino polje.

 

Petev je istakao da su svjesni kako su odigrali protiv Finske, da nisu igrali kako su bili zamislili, ali da su igrači koji su ušli dali novu energiju.

 

- Stvorili smo nekoliko šansi, a na kraju smo imali sreće jer smo zabili gol. Po meni, šteta bi bilo da nismo ništa uzeli iz te utakmice... Većina je primijetila da su momci dobro raspoloženi i da im je bilo stalo da pobijede. Nadam se da ćemo sutra dati više golova i pobijediti. Sve ovisi o nama i pokušat ćemo sutra da to uradimo - kazao je jučer Petev.

 

Rumunske novinare interesiralo je mišljenje o nastupu i porazu Rumunije kod Crne Gore, za koji su kazali da je možda bio i najslabiji nastup u proteklih sedam-osam godina.

 

- Ja sam blizu vas i dugo pratim rumunski nogomet. Rumunija je uvijek imala velikih igrača, a to smatram i sada. Svaka je utakmica posebna za sebe pa svaki klub može odigrati dobru ili lošu utakmicu - podvukao je Petev.

 

Na pitanje da li, eventualno, razmišlja o promijeni formacije te povratku na igru s tri stopera, Petev je kazao kako razmišlja o svemu.

 

Gojak je ponovio mišljenje svog trenera da rumunski tim ima kvalitetnih igrača te da smatra da su kod Crnogoraca imali loš dan.

 

- Pokušat će nas iznenaditi. Mi smo imali neke analize u vezi njih. Vidjeli smo gdje smo griješili protiv Finske, tako da smo izvukli neke pouke i nadam se da ćemo to pokazati i na terenu. Spremni smo - istakao je Gojak.

 

Izvor: Fena

Više...

Raspisan Javni poziv za prijavu na Program samozapošljavanja

  • Objavljeno u Brcko

 

Brčanski Zavod za zapošljavanje u suradnji s Vladinim Odjelom za gospodarski razvitak, sport i kulturu raspisao je Javni poziv za prijavu na Program samozapošljavanja koji za cilj ima realizaciju Vladinog Programa samozapošljavanja, kroz stvaranje uvjeta za samozapošljavanje i podizanje poduzetničkog duha na području Brčko distrikta.

 

 

„Na javni poziv mogu aplicirati sve osobe s aktivne evidencije Zavoda, koje imaju prijavljeno prebivalište na području Distrikta najkraće od 31.12.2018. godine, a koji pokreću djelatnost iz oblasti proizvodnje, zanatstva i usluga, osim trgovine i ugostiteljstva. Korisnici programa također mogu biti i osobe koje su registrirale poslovnu djelatnost u 2022. godini, do dana objave javnog poziva“, kazao je šef Sektora za posredovanje pri zapošljavanju u Zavodu za zapošljavanje, Admir Galijatović.

 

Za ovaj program izdvojeno je oko 640.000 KM, od kojih je 500.000 osigurano iz Proračuna distrikta, dok su gotovo 142.000 maraka neutrošena sredstva po ranijim Programima samozapošljavanja.

 

Najviši izvor sredstava po jednom projektu ne može prelaziti iznos od 15.000 KM za osobe koje se nalaze na aktivnoj evidenciji Zavoda, odnosno 10.000 za aplikante koji su u tijeku ove fiskalne godine osnovali poslovnu djelatnost i započeli vlastiti posao, što bi značilo da će ovim Programom biti obuhvaćeno 40 do 50 korisnika.

 

Rok za podnošenje prijava na ovaj javni poziv je 13. lipnja, a nakon čega će uslijediti edukacija aplikanata koja će se održati 15. lipnja kroz tri modula u devet dana, a realizirat će ju Odjel za gospodarski razvitak, sport i kulturu.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Obilježeno 60 godina mature učenika Ekonomske škole

  • Objavljeno u Brcko

 

Maj i početak juna su mjeseci maturskih zabava. Proteklog vikenda u Brčkom je održan još jedan susret generacije i ništa ne bi bilo neobično da se ne radi o generaciji koja je obilježila 60 godina mature. Na šezdesetoj godišnjici mature okupili su se nekadašnji učenici Ekonomske škole – generacije 1961/62 godine, kako bi se ponovno družili, oživljavali uspomene na prekrasno doba u svom životu koje se ne zaboravlja. Fadil Jašarević jedan od nekadašnjih maturanata Ekonomske škole kaže da ni sanjao nije da će doživjeti ove godine.

 

 

„Od jedan do 60 je dugo vrijeme i svima bih poželio da dožive naše godine, pa i malo više“, kaže Jašarević.

Na proslavi 60 godina mature okupilo se 11 nekadašnjih maturanata Ekonomske škole koju je tada ukupno pohađalo 90 učenika četvrtih razreda.

 

 

Susret generacije nekadašnjih maturanata u Brčkom, bila je i prilika da jedni drugima ispričaju što su im novo donijele godine, koje su radosti i uspjesi, a i novi dobri ljudi ušli u njihove sudbine. To je bio dan rezervisan samo za lijepe priče, a one se razumljivo, uvijek vežu za dobre ljude. Među maturantima, onima koji su proslavili 60 godina mature našao se i naš kolega Stjepan Bogutovac koji je te davne 1961/62 godine završavao Ekonomsku školu u Brčkom. I na kraju, sa ovog skupa nekadašnjih maturanata, sada osamdesetogodišnjaka, je poručeno mladima da vjeruju starijima i njihovom iskustvu, ali da grade svoj put i nastoje ostaviti traga u životu grada i sredine u kojoj žive.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com