Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 09 Juni 2022

CIK-u uplaćen novac za izbore u iznosu od 12,5 miliona KM

 

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Suad Arnautović potvrdio je danas da su finansijska sredstava od 12.528.000 KM za provedbu općih izbora, zakazanih za 2. oktobar, operativna i da su od jučer na računu CIK-a.

 

 

Na pres-konferenciji u Sarajevu, Arnautović je zahvalio državnom ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi na hitnom i potpunom izvršenju odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta koji je bonskim ovlastima nametnuo odluku o osiguranju sredstava za finansiranje izbora.

 

Potvrdio je da su već sada započele aktivnosti na organiziranju izbora koje nisu mogle biti započete ili su zaustavljene zbog nedostatka novca, a od toga su, kako je rekao, najkompleksnije javne nabavke.

 

Pojasnio je da su sve javne nabavke danas pokrenute. Donesene su brojne odluke od kojih se neke tiču štampanja i pakovanje materijala, nabavke ambalažnog materijala, osiguranja usluga oglašavanja u dnevnoj štampi, poštanske dostave izbornog materijala u inostranstvu.

 

Zahvalio je Arnautović i Schmidtu zbog nametanja ove odluke, istovremeno izražavajući razočarenje zato što to nisu uradile domaće nadležne institucije.

 

Kazao je i da je završen postupak ovjere 90 političkih stranaka i 17 nezavisnih kandidata, a do 14. juna je rok za ovjeru koalicija, dok je putem aplikacije CIK-a 16.297 osoba otvorilo nalog za unos podataka za glasanje, a za 7.988 osoba u toku je obrada.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Brčanski Merhamet i ove godine prima uplate za kurbane

  • Objavljeno u Brcko

 

HUGB “Merhamet” Brčko i ove godine će primate uplate za kurbane. Cijena kurbana koji će biti podijeljeni socijalno ugroženim građanima Brčko distrikta je 350,00 KM.

 

Uplata kurbana počinje u ponedjeljak, 13.06.2022. godine i trajat će do 08.07.2022. godine.

 

Uplatu možete izvršiti na žiro račun HUGB “Merhamet” Brčko 1011200067700352 Privredna banka Sarajevo, sa naznakon “Kurban 2022”. Uplatu je potrebno vršiti u konvertibilnim markama.

 

Pored toga, kurban možete uplatiti i lično u prostorijama Merhameta (Ograjci, Gornji Rahić), svakim radnim danom od 08:00 do 12:00 sati i u Brčkom, na adresi Mostarska 112, svakim danom od 10:00 do 20:00 sati.

 

Dodatne informacije na brojeve: 049/512-070, 062/128-388 ili 061/620-535.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Cijene ogrevnog drveta i peleta PODIVLJALE, neophodna zabrana izvoza

  • Objavljeno u BiH

 

BiH što prije treba da zabrani izvoz oblovine, ogrevnog drveta i peleta, što bi za rezultat imalo kako bolju snabdjevenost domaćih prerađivača i građana, tako i pad cijena ovih energenata.

 

Iz Privredne komore RS ističu da ogrevno drvo i pelet poskupljuju po inerciji, i više nego što je opravdano.

 

– Ovakvo stanje je nametnulo tržište. Zbog nestašice se malo pravi panika što, uz povećanu tražnju, diže cijenu ovih energenata. Bilo bi dobro da se zaustavi njihov izvoz dok se ne stabilizuje domaće tržište, pa ni cijene neće biti ovako visoke – kaže predsjednik Udruženja šumarstva i prerade drveta Lazo Šinik.


Dodaje da bi se zabranom izvoza drvnih sortimenata poboljšala snabdjevenost naših prerađivača.

– Krajem prošle godine ocijenjeno da treba učiniti nešto da se pokrene inicijativa za zabranu izvoza oblovine, a izbijanjem ukrajinske krize u prvi plan je izbio problem snabdjevenosti energentima. Svakako, o izvozu se može razmišljati nakon što se podmire potrebe domaćih kupaca – ističe Šinik.


Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštili su da će ove sedmice sačiniti odluku o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta, uz nadu da će Savjet ministara za 15 do 20 dana donijeti takvu odluku.

 

– Podaci nisu nimalo ohrabrujući. Ako se u ovom pogledu ništa ne promijeni, stanovništvo RS i FBiH će biti pod ćebadima, a Italijani i Nijemci bi se grijali na domaći pelet, što treba zaustaviti – rekao je ministar Staša Košarac.


Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je za četiri mjeseca 2022. izvezeno ogrevnog drveta u vrijednosti skoro 29,2 miliona KM, što je za 19,9 odsto više nego u istom periodu lani. U ovoj godini izvezli smo peleta za 9,56 miliona KM ili 91 odsto više nego za četiri mjeseca 2021, dok je neobrađenog drveta za četiri mjeseca ove godine izvezeno u vrijednosti od 16,55 miliona KM ili čak 365 odsto više nego u istom periodu 2021.

 

– U ovoj godini značajno je porastao izvoz šumskih sortimenata i neobrađenog drveta, odnosno oblovine. Iako je više od pola teritorije BiH prekriveno šumama, drvoprerađivači su, zbog značajnog izvoza, prinuđeni da uvoze sirovinu.

Poremećaji na globalnom nivou u lancima snabdijevanja, kao i nedavna odluka Vlade Srbije da uvede privremenu zabranu izvoza za određene proizvode iz šumarstva i drvne industrije, zasigurno će doprinijeti većem pritisku ino-potražnje na tržište BiH.

 

U uslovima velike energetske i ekonomske krize u svijetu, mnoge zemlje uvode mjere zaštite domaće proizvodnje, zbog čega bi i BiH trebalo blagovremeno i adekvatno da reaguje – rekli su u Komori.

 

 

Izvor: InfoBijeljina

 

Više...

Bosanski jezik od septembra u slovenačkim osnovnim školama

 

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, umjetnost i sport Republike Slovenije susreli su se s predstavnicima Bosanskog akademskog društva u Sloveniji (BADS) i razgovarali o mogućnostima za uvođenje bosanskog jezika kao obaveznog izbornog predmeta, odnosno, dopunske nastave, u slovenačke osnovne škole.

 

Sastanak na inicijativu BADS omogućila je Maja Mihelič Debeljak, direktorica Ureda za ravoj i kvalitetu u obrazovanju na ovom ministarstvu.

 

Iako na susretu preliminarne prirode, obostrani entuzijazam i spremnost za traženje rješenja su odmah urodili plodom.

Aleš Ojstršek, vođa Sektora za obrazovanje, te Bronka Straus, zadužena za jezičko obrazovanje u Sektoru, pokazali su svoju naklonost ka ideji koju su predstavili prof. dr. Edvin Dervišević, predsjednik BADS, Adriana Kuči, potpredsjednica BADS, te Mirela Galijašević, profesorica bosanskog jezika i književnosti, vođa sekcije za jezik koja djeluje u sklopu ovog akademskog društva.

 

Adriana Kuči je predstavila ciljeve BADS-a koji je sa svojim radom počeo u martu ove godine, naglasivši da je čuvanje identiteta kroz književni jezik, kao jedan od osnovnih bedema kulture naroda, među primarnim zadacima akademskih građana bosanskog porijekla.

 

Dogovoreno je da će, uz obostrani trud, uloženo vrijeme, znanje i materijalna sredstva, kako BADS-a kao inicijatora, tako i Sektora za razvoj obrazovanja resornog ministarstva, uvjeti za uvođenje dopunske nastave iz bosanskog jezika biti realizirani do početka iduće školske godine (2022./2023.), a istovremeno će se raditi na pripremi za dugoročno sticanje statusa obaveznog izbornog predmeta za bosanski jezik.

 

Dopunska nastava koja bi trebala da počne septembru u određenim slovenačkim osnovnim školama će biti prije svega namijenjena učenicima viših razreda bosanskog porijekla koji kroz ritam života svojih porodica imaju doticaj s jezikom predaka, ali vrata učionica će biti otvorena za sve učenike koji pokažu zanimanje za učenje bosanskog jezika, koji je već prisutan u školama nekih evropskih država, kao što su Švicarska i Austrija.

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Privremeno obustavljanje saobraćaja na magistralnom putu M1.8 Tuzla-Orašje

  • Objavljeno u BiH

 

Na magistralnom putu M1.8 Tuzla-Orašje dionica Cerik-pijaca Arizona, te na nekategorisanom putu N.8 Dubrave (R.460)-Porebrice od 31.05.2022. godine traje privremeno obustavljanje saobraćaja za sva vozila u vremenu od 08.30 do 15.00 sati i to u vremenskim intervalima od 30 minuta obustave i 15 minuta puštanja saobraćaja, radi realizacije otklanjanja mina po projektu MSP “Brčko-Zapad”.

 

Privremeno obustavljanje saobraćaja trajaće sve do 30.11.2022. godine, a za isto je Policija Brčko distrikta BiH na osnovu zakonskih ovlaštenja prethodno izdala rješenje.

 

U navedenom vremenskom periodu na mjestima obustave saobraćaj će se odvijati uz adekvatne vertikalne barijere i signalizaciju, te uz saglasnost i koordinaciju Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Danas kiša u BiH, slično vrijeme i u narednim danima

 

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima sa slabom kišom u južnim i jugozapadnim područjima. Tokom dana, u cijeloj zemlji sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

 

Uz kišu i pljuskove, lokalno je moguća i pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine, prije podne jugo, a u drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever.

 

Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25, na jugu zemlje do 28 stepeni.

 

U petak se očekuje sunčanije vrijeme na jugu. U većem dijelu zemlje bit će oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Uz kišu moguća je i pojava grada. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera.

 

Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 19, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23, na jugu do 27 stepeni.

 

Za subotu je prognozirano umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom, u centralnim, istočnim i sjevernim područjima. Nešto manje oblačnosti i sunčanije očekuje se na jugu.

 

Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 18, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 24, na jugu do 28 celzija.

 

I u nedjelju će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u centralnim i istočnim područjima i sa slabom kišom. Jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19, na jugu zemlje do 21, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 26, na jugu do 29 stepeni.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Okončana 26. redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Tokom jučerašnjeg popodnevnog i večernjeg dijela zasjedanja zastupnici brčanske Skupštine započeli su i u potpunosti okončali 26. redovnu sjednicu.

 

Među trinaest zakona koji su razmatrani kroz prvo i drugo čitanje, zasigurno da su najznačajnije, od onih koji su prvi put pred zastupnicima, izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, kojima se neoporezivi dio plata sa sadašnjih 500 podiže na 1.200 maraka, čime se direktno stvaraju zakonski preduslovi za povećanje plata svim zaposlenima u Distriktu.

 

Kad je riječ o zakonima koji su kroz drugo čitanje definitivno usvojeni, to su Zakon o obnovljivim izvorima energije, kao i izmjene i dopune Zakona o praznicima u Distriktu, kojim se precizno uređuje obaveza poštovanja neradnih dana naročito tokom praznika u Distriktu.

 

Inače, prema zahtjevu članova Izborne komisije Brčko distrikta BiH, sa sjednice su skinute tačke koje se tiču razmatranja i usvajanja izvještaja o radu i finasijskom aspektu djelovanja ove komisije za minulu godinu, te analiza plana i programa njenog rada za tekuću godinu.

 

Usaglašeno je da se ove tačke nađu na narednoj 27. redovnoj sjednici Skupštine Distrikta, planiranoj za četrnaest dana odnosno u srijedu 22. juna sa početkom u deset sati.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Deminiranje na području Distrikta teče predviđenom dinamikom

  • Objavljeno u Brcko

 

U sklopu projekta „Brčko bez mina“ koji za cilj ima do kraja 2024. godine očistiti sve minama i drugim eksplozivnim sredstvima kontaminirane površine Brčko Distrikta, operativno su završeni glavni radovi uklanjanja mina na minski sumnjivim površinama „Brčko Istok“ koji obuhvaća područja Dubravica Gornjih, Dubravica Donjih i selo Brezovo Polje i „Brčko Sjever I“ kojega čine Laništa, Marković Polje, Grbavica i Donji Vukšić.

 

„Ostale su neke stvari da se privedu kraju, završna procedura i završna dokumentacija, a zatim dobivanje certifikata od strane BH MAC-a, tako da ćemo naredna dva mjeseca imati imati oko 1.700.000 m2 površine oslobođene od mina, a što će biti certificirano i od strane Centra za uklanjanje od mina BIH“, kazao je za Radio Brčko koordinator za deminiranje Odjela za javnu sigurnost brčanske Vlade, Daniel Đurić.

 

U tijeku su i radovi na MSP projektu „Brčko Zapad“ na kome bi radovi trebali završiti do kraja tekuće godine.

 

„Trenutno su tri do četiri lokacije otvorene na tom projektu gdje imamo nekoliko manuelnih timova pasa i mašinskih timova koji rade“, dodaje Đurić.

 

Prema njegovim riječima, uskoro će biti raspisan i tender za tehničko izviđanje minski sumnjive površine gdje će biti kandidiran projekt od 113.000 m2 na površini Donje Skakave.

 

 

„Tako da mogu reći da smo u punom jeku što se tiče deminiranja da Brčko koristi potencijal koji smo primjetili u prošloj godini samom inicijativom Michaela Scanlana. Dvije najveće, najjače i najrespektabilnije firme kada je u pitanju humanitarno deminiranje u svijetu pa i u BiH upravo su u Brčko distriktu, tako da je naša inicijativa, koju smo pokrenuli prošle godine, ostvariva ukoliko se nastavi ovakva dinamika rada“, zaključio je Đurić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com