Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 17 Juni 2022

Ispraćeni konjanici na “512. Ajvatovicu”

  • Objavljeno u Brcko

 

Bajraktar Halid Sulejmanović i osam konjanika krenuli su danas deseti jubilarni put, na tradicionalnu vjersko – kulturnu manifestaciju „512. Ajavatovica“.

 

Tradicionalna vjersko – kulturna manifestacija i odlazak na konjima, počela je danas u podne svečanim defileom kroz grad bajraktara i njegovih konjanika koji su se uputili na šestodnevno putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu do drevnog grada Prusac kod Donjeg Vakufa, mjesta održavanja manifestacije.

 

Obraćajući se učesnicima ove manifestacije, nakon vjerskog obreda, Glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Brčkom Mustafa efendija Gobeljić je rekao da je poruka ovog putovanja da se žrtva, upornost i iskrenost, u ime Boga uvjek isplati.

 

U ime organizatora predsjednik Medžlisa islamske zajednice Brčko Hajrudin Omerović je rekao da je za vjernike muslimane ova manifestacija predstavlja i traje nekoliko vjekova, a povod je vjerski događaj vezan za Ajvaz – dedu koji je uputio dovu Gospodaru i molio kako bi mogao obezbjediti vodu stanovništvu tog mjesta.

 

Aziz Šehović jedan od konjanika i predsjednik Konjičkog kluba „Djeca vjetra“ Brčko svake godine organizuje odlazak na put dugačak 270 kilometara, alternativnim pravcima, kako bi u roku od šest dana došli na to mjesto.

 

Prema njegovim riječima dnevno prelaze oko pedesetak kilometara i obezbjeđeni su logistikom koju im je dala Vlada Brčko distzrikta.

 

 

Organizatzori putovanja na ovu manifestaciju su, Medžlis islamske zajednice Brčko distrikta, Konjički klub „Djeca vjetra“, a pokrovitelj je Vlada Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Mržnja kao metoda odgoja

  • Objavljeno u Brcko

ljubav i mrznja

 

Kada sagledamo na trenutak stanje u našim školama, možemo da uočimo da iz godine u godinu imamo sve više problema, koji nam dolaze na naplatu, a gdje su sve češće uključene i druge institucije u radu s djecom, a roditelji sve više isključeni.

Više...

Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja i ove godine organizuje odlazak na „Marš mira Nezuk-Potočari“

  • Objavljeno u Brcko

 

Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja i ove godine organizuje odlazak na „Marš mira Nezuk-Potočari“ u spomen na nevino ubijene u genocidu u Srebrenici, koji će se održati od 08.07. do 11.07. ove godine.

 

Također, biće i održana Mirna šetnja iz Gornjeg Rahića do Brčkog na dan sjećanja na genocid, 11.07.2021. te prigodan program u centru grada.

 

Prijave za Marš mira su moguće putem vibera na broj 062001990 te putem linka https://docs.google.com/forms/d/12rgD93CS3MQ4bmoAtRj8xm-JH3L2G7fPRSiIivKkM0M/edit

 

Organizator, Klub prijatelja Srebrenice I Podrinja, će organizovati odlazak autobusom iz Brčkog do Nezuka u četvrtak 08.07, hranu, logističku podršku te povratak 11.07. iz Potočara u Brčko.

 

Svi zainteresovani za Marš mira se mogu prijaviti najkasnije do 01.07. u 18h kada će spisak učesnika biti poslan glavnom organizatoru u Srebrenicu.

 

Mole se svi zainteresovani učesnici da poštuju pravila Marša mira, te da se za sve dodatne informacije obrate na broj 062 001 990

 

Za one koji nisu u mogućnosti da idu na Marš mira, organizator je ogranizovao Mirnu šetnju za Srebrenicu, koja će krenuti u ponedjeljak, 11.07. sa šehidskog mezarja u Gornjem Rahiću te se kretati ka gradu nakon čega će na Trgu mladih biti organizovan prigodan program.

 

 

U toku maršrute prema gradu, organizator se pobrinuo i za osvježenje

Više...

Uhapšeni zbog dojava o bombama mogao bi biti optužen i za terorizam, morat će platiti troškove odgode suđenja

  • Objavljeno u BiH

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da će muškarac koji je jučer uhapšen zbog lažnog prijavljivanja o navodno postavljenim bombama u zgradama državnog Suda i Općinskog suda u Sarajevu biti ispitan zbog krivičnog djela terorizam.

 

- Tužiteljica Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u stalnom je kontaktu i koordinaciji sa pripadnicima SIPA-e, DKPT-a BiH, MUP-a KS, kao i tužiocem Kantonalnog tužilaštva Sarajevo u vezi s provođenjem istražnih aktivnosti u vezi s dojavom o postavljenoj eksplozivnoj napravi u Kompleksu pravosudnih institucija BiH i Općinskom sudu Sarajevo - saopćili.

 

MUP Kantona Sarajevo jučer je potvrdio da je uhapšena osoba inicijala K. A. (1994) iz Sarajeva. Nezvanično, radi se o Alemu Kahroviću, koji je optužen u jednom predmetu za koji se vodi postupak pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

 

- Osumnjičena osoba lišena je slobode za krivična djela ugrožavanja sigurnosti i lažne dojave i vrše se potrebne istražne aktivnosti radi daljeg prikupljanja dokaza i potpunog dokumentovanja i krivičnog djela terorizma. Također, istažnim aktivnostima utvrđuje se i moguća povezanost navedenog osumnjičenog sa drugim sličnim krvičnim djelima počinjenim u prethodnom periodu - navode iz Tužilaštva BiH.

 

Ističu da je značajnu pomoć u otkrivanju i lociranju osumnjičenog pružila OSABiH.

 

- U sklopu daljih istražnih aktivnosti, kada se steknu uvjeti, osumnjičeni će biti doveden u Tužilaštvo BiH i ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo terorizma - navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

 

Također, kako ističu, rade i na procjeni prouzrokovane štete jučerašnjim dojavama, zbog odgođenih ročišta i onemogućavanja rada institucija, čija će naknada biti stavljena na teret osumnjičenom, te se vrše aktivnosti na prikupljanju podataka o pokretnoj i nepokretnoj imovini, u cilju nadokonade prouzrokovane štete.

 

- Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja - naveli su iz Tužilaštva BiH.

 

Izvor: Faktor.ba

Više...

Adis Bećiragić novi selektor Zmajeva: Nisam mogao reći "ne" mojoj BiH

  • Objavljeno u Sport

 

Adis Bećiragić, nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovina, novi je selektor košarkaške reprezentacije naše zemlje.

 

Na klupi Zmajeva naslijedit će Vedrana Bosnića, koji je 8. juna podnio ostavku.

 

Bećiragić je dresu našeg državnog tima nosio od 1993. do 1999. godine. Rođen je 18. juna 1970. godine u Sarajevu, a košarku je profesionalno igrao deset godina.

 

Karijeru je počeo u sarajevskoj Bosni 1990, a završio 2000. godine u Ulkersporu.

 

Tokom trenerske karijere radio je kao trener u Turskoj, Kosovu, Albaniji, a bio je selektor Iraka.

 

Osim Bećiragića, kandidati za upražnjenu klupu bili su Emir Mutapčić, te Milan Tomić, ali je prednost dobila bivša "šestica" Ljiljana.

 

- Prije svega, moram naglasiti kako mi je jako žao zbog posljednjih dešavanja u vezi s ostavkom Vedrana Bosnića. Zvao sam ga prije pet dana i zamolio da još jednom razmotri svoju odluku, zaista sam vjerovao svim srcem da će na kraju ipak ostati. Stvarno mi je žao jer on je taj koji je trebao završiti posao koji je tako sjajno radio.

 

Na sastanku sa članovima Upravnog odbora KSBiH pristao sam preuzeti funkciju selektora imajući u vidu nezahvalan trenutak u kojem se sve ovo dešava. Sve znam, bit će teško, ali koji sam izbor imao? Da kažem ne i reprezentaciju svoje zemlje gurnem u još veće probleme? - govori Bećiragić te naglašava:

 

- Malo je vremena do naredne dvije utakmice kvalifikacija za SP, a jako puno posla. Zamolio bih javnost da nastavi pružati podršku našim sjajnim momcima, svi zajedno ćemo dati maksimum u periodu koji je pred nama.

 

Moram naglasiti da će sa mnom od augusta u stručnom štabu biti i Gordan Firić, moj bivši saigrač i čovjek koji je s toliko ljubavi nosio dres reprezentacije, što mi je veliko zadovoljstvo. Idemo dalje, budite uz nas - zaključio je Bećiragić.

 

Izvor: Faktor

Više...

Agencija za sigurnost hrane BiH i INZ potpisali dokument radi jačanja sistema sigurnosti hrane u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Džemil Hajrić i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Senad Huseinagić potpisali su Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji i razmjeni.

 

Sporazum je potpisan na marginama prve Regionalne konferencije o značaju "Jednog Zdravlja", koja je održana u Zenici, u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 

Direktor Hajrić zadovoljan je zbog prilike za razgovar o toj uvijek aktuelnoj temi, koju treba promovirati iz dana u dan, posebno na skupu kakav je taj u Zenici u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

 

- Jedno zdravlje je nešto što je ključna stvar, multidisciplinarni pristup u rješavanju problema. Direktor Huseinagić i ja smo potpisali sporazum o zajedničkoj saradnji, zajedničkim aktivnostima, sve u cilju unaprjeđenja oblasti sigurnosti hrane, kao i multidisciplinarnom pristupu rješavanju tih pitanja - istakao je.

 

Direktor INZ Huseinagić je istakao da je Institut, i kroz sami naziv, opredjelio da u okviru brige za zdravlje stanovništva poseban akcent stavi na sigurnost hrane.

 

- Iz tog razloga saradnja sa Agencijom je za nas izuzetno važna. Potpisali smo Sporazum o stručnoj naučno-tehničkoj saradnji, radit ćemo na zajedničkim projektima sve da bi hrana, koju koristi stanovništvo,u Bosni i Hercegovini, bila što kvalitetnija i sigurnija - navodi Huseinagić.

 

Sporazum, osim međuinstitucionalne saradnje, tretira jačanju sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, posebno u oblasti praćenja antimikrobne rezistencije.

 

Agencija će doprinijeti tehnički i stručno realizaciji aktivnosti koje je započeo Institut, a odnose se na praćenja antimikrobne rezistencije u BiH. Institut će nastaviti aktivnosti praćenja antimikrobne rezistencije u BiH, u skladu sa zahtjevima Evropskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA).

 

- INZ će učiniti dostupnim rezultate Agenciji, da bi ih koristili u izvršavanju propisanih im zadataka - naveli su potpisnici Sporazuma.

 

Izvor: Fena

Više...

Od 1. jula očekuju se manje cijene peleta i drugog ogrjeva na domaćem tržištu

  • Objavljeno u BiH

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz države. Odluka je donesena nakon što su cijene peleta i drugog orjeva na domaćem tržištu dosegle rekordne nivoe.

 

Trgovci ogrijevom i peletom su u ranijem razdoblju u nekoliko navrata od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zahtjevali da se uvede zabrana izvoza iz Bosne i Hercegovine kako bi se regulisala cijena na domaćem tržištu.

Zbog poremećaja na evropskom tržištu izazvanog ratom u Ukrajini, domaći proizvođači i trgovci oblovinom, ogrjevnim drvetom i peletom su svoje proizvode prodavali na stranom tržištu po cijenama puno većim u odnosu na one u Bosni i Hercegovini. Posljedično je to dovelo do porasta cijena u Bosni i Hercegovini.

Tako je tona peleta dosegla cijenu od 640 KM po toni, što je povećanje od 100 posto u odnosu na prošlu godinu kada se kretala od 300 do 330 KM.

Cijena ogrjevnog drveta kretala se do 130 KM po metru kvadratnom, dok je cijena oblovine ove godine skuplja i do 400 posto u odnosu na ranije.

Iz kompanije Drvosječa su pozdravili odluku Vijeća ministara i naglašavaju da će zahvaljujući ovoj odluci riješiti se veći problem od samih cijena, a to je dostupna količina u Bosni i Hercegovini.

 

"Radi se o velikoj promjeni u drvoprerađivačkoj industriji i povući će lančanu reakciju od sirovine pa sve do krajnjeg korisnika i svi će u tome lancu morati korigovati svoje cijene", kaže predstavnik kompanije Drvosječa Muhamed Helać.

 

Do korekcije cijena će doći da bi firme mogle prodati proizvode na domaćem tržištu u nedostatku stranog.

 

"Mi garantujemo kao firma Drvosjeća da ćemo od prvog sedmog ponuditi jeftinije cijene. Mi smo već uputili dopise našim dobavljačima za smanjenje cijena. Obećavamo i garantujemo da će cijene biti niže, u kojem procentu ovisi o tome kako će se situacija na tržištu razvijati", poručuju iz Drvosječe.

O opasnosti da neki od proizvođača odluče da skladište sirovinu umjesto da je ponude na domaćem tržištu, iz Drvosječe kažu da je minimalna i da to može uraditi samo jako mali broj proizvođača i distributera koji ima kapacitete skladišnog prostora.

 

"Ako urade tako, samo će vidjeti da će se zabrana izvoza produžiti za još tri mjeseca te time neće dobiti ništa", stav je Helaća.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Gorivo u Distriktu odgovarajućeg kvaliteta

  • Objavljeno u Brcko

 

Inspektorat Brčko distrikta je od početka ove godine izvršio provjeru kvaliteta pogonskih goriva na 35 benzinskih pumpi i dva terminala u Brčko distriktu, izvršivši kontrolu nad 106 uzoraka, izjavila je Glavna inspektorica Inspektorata Brčko distrikta Azijada Ibrahimović

 

Prema njenim riječima, svi uzeti uzorci, nakon labaratorijskog ispitivanja bili su odgovarajućeg kvaliteta.

Ibrahimović kaže da se Programom usklađivanja kvaliteta tečnih naftnih goriva prema zahtjevima koji su propisani Odlukom, a koja je donesena na nivou BiH, podliježu sva tečna goriva koja se koriste.

 

U slučaju neusklađenosti kvaliteta pogonskog goriva, pozitivnim zakonskim propisima predviđene su prekršajne kazne u visini i do 20.000,00 KM, navela je Azijade Ibrahimović, dodajući da su kazne drastičnije za one koji ponove prekršaj.

 

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

Uskoro realizacija treće faze revitalizacije “Luke”

  • Objavljeno u Brcko

 

U narednih nekoliko dana očekuje se i potpisivanje ugovora za realizaciju treće završne faze revitalizacije i modernizacije JP “Luka Brčko“, a koja se odnosi na rekonstrukciju pruge i izgradnju pristupne ceste.

 

 

„Mi smo u stalnom kontaktu sa izvođačem koji bi trebalo da isporuči novu dizalicu i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Svi smo istog razmišljanja da bi trebalo ugovor privesti kraju, jer nije nikome u cilju da dođe do raskida ugovora ili do retenderisanja, što bi proizvelo nove troškove i gubljenje vremena“, naglasio je Josić.

 

„Krajnji rok za isporuku nove dizalice je mjesec septembar ove godine“, dodao je direktor.

 

Komentarišući Odluku o zabrani izvoza trupaca preko “Luke Brčko” za Kinu, koju je juče donio Savjet Ministara BiH, direktor preduzeća Josić je rekao da se neće značajno odraziti na poslovanje preduzeća, pošto pretovaraju i drugu vrstu roba.

 

“Luka Brčko” je jedina međunarodna riječna luka u Bosni i Hercegovini čijom modernizacijom bi trebao biti omogućen veći protok robe u regionu i van njega.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com