Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 23 Juni 2022

U toku pripreme izmjene Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

U cilju unaprijeđenja Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH, u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje prava na dječiji dodatak, skupštinska Komisija za zaštitu ljudskih prava održala je danas konsultativni sastanak sa 15-ak zainteresiranih predstavnika udruženja građana sa područja Distrikta koja se bave tematikom zaštite prava djeteta.

 

 

Predsjednica Komisije za zaštitu ljudskih prava Skupštine Brčko distrikta Milijana Simić za Radio Brčko je napomenula da je osnovni cilj današnjeg konsultativnog sastanka ostarivanje zakonskog prava svakog djeteta u Brčko distriktu da ima pravo na dječiji dodatak, što trenutno nije slučaj, jer zakonski okvir to ne dozvoljava. Simić je kazala da će prijedlog sadržavati zakonsko rješenje da svako dijete u Brčko distriktu ima pravo na dječiji dodatak, bez obzira na imovinsko stanje roditelja i ostale prateće faktore. Ona je dodala da ova zakonska izmjena ne bi imala veće bužetske implikacije.

 

Simić je naglasila da je u cijelom ovom procesu izmjene Zakona jako značajano učešće nevladinog sektora koji radi na promociji zaštite dječijih prava, kao i u dijelu formulisanja zahtjeva za izmjenu Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH.

 

Predsjednik Udruženja mladih „Trka za život“ Brčko distrikta, Boro Ilić kazao je da će ovo udruženje svakako aktivno sudjelovati sa svojim prijedlozima za izmjene Zakona i dodao da su oni i do sada materijalno pomagali djecu u stanju socijalne potrebe, lično ili putem škola.

 

„Nakon dostavljenih prijedloga za konačno rješenje mi ćemo svakako napraviti prijedlog nacrta izmjene Zakona zajedno sa OSCE-om i OHR-om, pokušati to uvrstiti u skupštinsku proceduru, a u koje vrijeme će to biti u ovom trenutku ne možemo znati, jer pred nama je još jedan zadatak, a to je javna rasprava na ovaj naš prijedlog izmjene pomenutog zakona“, zaključila je Simić.

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

Poziv na BOJKOT PUMPI za vikend zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva

  • Objavljeno u BiH

 

Po društvenim mrežama širi se poziv građanima za organizovani bojkot sipanja goriva na benzinskim pumpama u znak protesta zbog nekontrolisanog rasta cijena nafte i naftnih derivata.

 

U pozivu se ističe da tokom narednog vikenda građani ne sipaju gorivo, i na taj način ukažu na neprihvatljiv rast cijena.

 

"Dok cijena nafte na svjetskom tržištu pada, cijene goriva u BiH rastu", navedeno je u pozivu, uz napomenu da trenutno cijena nafte na svjetskom tržištu pada i na dan 22. jun iznosila je 106 dolara po barelu, dok cijene na benzinskim pumpama rastu i već prelaze tri i po marke po litru.

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Policija BD BiH bila učesnik panel diskusije o kampanji prevencije nasilja nad djecom u digitalnom okruženju

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta BiH je tokom zadnje dekade maja bila učesnik panel diskusije, kao uvoda u početak kampanje prevencije čiji je cilj spriječiti tinejdžere i mlade na samoproizvođenje i dijeljenje neprimjerenih fotografija na društvenim mrežama, koju je organizovala Federalna uprava policije potaknuta kampanjom u organizaciji Amber Alert Europe i Emmaus (MFS – Emmaus) vezane za istu temu.

 

 

Osnovni cilj diskusije na pomenutoj panel diskusiji bio je pronalazak načina za podizanje svijesti djece i mladih, roditelja, nastavnika, te ostalih profesionalaca i građana Bosne i Hercegovine o nasilju nad djecom u digitalnom okruženju i mogućnosti njegovog adekvatnog suzbijanja. Diskusija je rezultirala nizom zaključaka koji se tiču permanentnog vršenja preventivnog rada u školama, edukacije djece i mladih, te pravosudnih profesionalaca, zatim unapređenja zakonske regulative, predlaganja sistemskih rješenja edukacije, kao i trajnog i učestalog informisanja djece o načinima prijave nasilja na internetu.

 

Panel diskusiji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko distrikta BiH, Centra za sigurni internet MFS-EMMAUS i drugi. Predviđeno je da kampanja traje u narednih godinu dana, a više detalja na linku https://www.thinkbeforeyoushare.eu koji je objavljen i na službenoj web stranici Policije Brčko distrikta BiH.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Deichmann dolazi u Brčko!

  • Objavljeno u Brcko

 

Najveći lanac obuće u Evropi, Deichman otvara prodavnicu i u Brčkom.

 

Za sada nije poznato gdje će prodavnica biti smještena, ali ovaj lanac obuće već je objavio konkurs za radnu poziciju poslovođe. S obzirom na ozbiljnost ove njemačke kompanije, zasigurno će u Brčkom napraviti reprezentativnu prodavnicu koja će upotpuniti ponudu u našem gradu

 

Deichmann je od 1913. porodično preduzeće, te želi i nadalje ostati nezavisno. Skoro stogodišnja historija započela je u Essenu, u srcu njemačke pokrajine Ruhr. Centrala grupe preduzeća tamo se nalazi još i danas. Deichmann SE je u međuvremenu s preko 4.300 poslovnica aktivan u 31 zemlje i zapošljava oko 42.000 saradnika širom svijeta.

 

Deichmann je vodeći na tržištu trgovine obućom u Njemačkoj i Evropi. S širokim izborom obuće za sve dobne grupe nudi vjerovatno najopsežniju ponudu na tržištu.

 

Osim tradicionalnih robnih marki poput Elefanten, Gallus ili Medicus, trgovine nude elegantnu i visoko kvalitetnu obuću robne marke 5th Avenue. Top aktuelna je mlada kolekcija Graceland. Sportska obuća robne marke Victory u međuvremenu spada u osnovnu opremu mnogih sportista. Asortiman nadopunjuju poznate robne marke poput Adidasa, Pume i Kappe.

 

Izvor: Otisak.ba

Više...

Hadž će ove godine obaviti 996 vjernika iz Bosne i Hercegovine

  • Objavljeno u BiH

 

U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 996 vjernika.

 

Sve buduće hadžije će iz BiH u Saudijsku Arabiju otputovati sutra, 24. juna, a planirano je da prvi avion sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti u 9:20 sati.

 

Okupljanje hadžija zakazano je za 6 sati u Džamiji kralja Fahda. Ostala četiri aviona sa hadžijama iz BiH za Medinu poletjet će u 10:50, 14:30, 17:35 i 20:55 sati.

 

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice Dževad Hadžić izjavio je da su pripreme protekle u najboljem redu.

 

"Izvršili smo sve uplate i obavili sastanke s ljekarima i vodičima, kako bi im dali potrebne upute. Također, napravili smo i ugovor s prijevoznicima koji će ujutru dovesti hadžije iz svih muftijstava Islamske zajednice, prvo na sastanak u Džamiju kralja Fahda, a zatim i na Aerodrom“, kazao je Hadžić za Agenciju "Mina" dodavši da je grupa od četiri člana Organizacionog tima već otputovala u Medinu, kako bi izvšili potrebne pripreme za dolazak hadžija.

 

Hadžić je istakao da su tokom organizacije vodili računa o svim potrebnim detaljima, kako bi se našim hadžijama olakšao boravak i osigurali najbolji uslovi za obavljanje hadžskih obreda.

 

"U Meki će naše hadžije boraviti u hotelu s pet zvjezdica u blizini Harema Kabe, a u Medini će također biti smješteni blizu Poslanikove džamije“, objasnio je Hadžić.

 

Podrška hadžijama na putu će biti rukovodstvo, vodiči, šerijatske konsultantice za žene, tehničko osoblje, ljekari, medicinski tehničari.

 

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

Skupština Distrikta sinoć još jednom raspravljala o stanju u Fudbalskom klubu “Jedinstvo”

 

Jučerašnji popodnevni i večernji dio zasjedanja brčanskog Parlamenta okarakterisala je na momente veoma žustra rasprava o stanju vodosnadbjevenosti Distrikta. Konkretan povod za diskusiju bio je nedostatak vode prije svega u Mjesnoj zajednici Brka ali kako se ispostavilo i na drugim uglavnom ruralnim područjima Distrikta. Kad je riječ o MZ Brka, predstavnici resornog Odjeljenja brčanske Vlade istakli su da se radi na trajnom rješavanju ovog pitanja, da je izvođač radova uveden u posao te da će najkasnije za 120 radnih dana problem biti riješen.

 

Opšti zaključak, po okončanju ove tačke je da se još jednom studiozno razmotri ukupno vodosnadbijevanje u Distriktu, te da pomenuta problematika uz sve dodatne informacije bude na dnevnom redu Skupštine za mjesec dana odnosno 20-tog jula. Zastupnici su dobar dio sjednice potrošili i na davanje saglasnosti izmjena Pravilnika o platama i drugim primanjima zaposlenika u JP „Komunalno Brčko” prihvativši samo korekciju jednog platnog razreda i to na osnovu sudske presude, dok će Pravilnik generalno biti analiziran zajedno sa prijedlogom nove sistematizacije radnih mjesta, koja uskoro treba da se nađe na sjednici Skupštine.

 

Završni dio sinoćnjeg zasjedanja protekao je u analizi stanja unutar Fudbalskog kluba „Jedinstvo“ Brčko po osnovu zahtjeva nezavisnog zastupnika Abdulaha Iljazovića. Opšti zaključak je da „Jedinstvo“ kao ekipa sa 103 godine tradicije je dovedena praktično pred gašenje, prije svega zahvaljujući nedovoljno kvalitetnom angažovanju rukovodstava ovog nekada elitnog sportskog kolektiva. Zaključeno je da su svi spremni pomoći „Jedinstvu“, ali ne kroz raspravu „emocijama već isključivo činjenicama“.

 

„Emocijama raspravljamo već desetak petnaest godina i vidite dokle smo došli. Dakle, rasprava mora biti bazirana isključivo na činjenicama, posebno kad je finansijski dio u pitanju. Svakako u ovom kontekstu i sve nadležne institucije moraju raditi svoj posao, imajući u vidu i sve finansijske aspekte kako bi smo znali šta bi se moglo desiti i sa eventualnim novim finansijskim transakcijama prema Jedinstvu. Ja zaista volim ovaj klub i želim da mu se pomogne, ali ne bezuslovno i po svaku cijenu“,rekao je dopredsjednik Skupštine, Ivo Filipović.

 

„Vlada je samo u jednom koraku za ovaj klub izdvojila preko 240.000. maraka. Imali smo iskreno opredjeljenje da poguramo „Jedinstvo“ da uđe u Prvu ligu Republike Srpske i uspjeli smo u tome. Ali ne može brčanska Vlada ili Skupština upravljati klubom, jer „Jedinstvo“ je nevladina organizacija kao i svaka druga“, naglasio je Kadrić.

 

Svakako da puno toga ovisi o rukovodećim ljudima u sportskim klubovima, pa u ovom slučaju i u „Jedinstvu„ jer očito je da nekome ne možete nadavati onoliko koliko on, možda može potrošiti, opšti je stav svih zastupnika.

 

 

„Imajući sve u vidu, kod svih nas postoji volja da se pomogne, pa smo samo u zadnjih mjesec dana, na ovu temu imali i nekoliko sastanaka, jer nikome od nas nije svejedno šta se dešava sa „Jedinstvom“. Iskreno još uvijek nismo zauzeli precizan stav šta činiti dalje, a takođe nismo sigurni ni kome uputiti eventualno konkretne prijedloge za poboljšanje stanja“, ističe gradonačelnik Brčkog. U ovom kontektu praktično se više ni do koga iz „Jedinstva“ ne može doći.

 

Izvor: Radio Brčko

 

„Objektivno nemamo pouzdanih saznanja koliko sudskih i izvršnih presuda ima. Ko je sve tužio „Jedinstvo“, bivša uprava, bivši predsjednik, bivši trener, koliko je računa blokiranih, jer su ih imali nekoliko. S obzirom na sve navedeno, sada nismo sigurni šta uopšte uraditi, bez obzira jesu li u „Jedinstvu“, opravdali ili ne dodjeljena sredstva, ali ćemo ostati istrajni u traganju za najboljim i najprihvatljivim rješenjima, što ne isključuje mogućnost da se uz našu podršku prilika pruži i eventualno privatnom investitoru za ovaj klub“, zaključio je gradonačelnik Esed Kadrić.

Više...

U BiH nestabilno vrijeme, u drugoj polovini dana lokalni pljuskovi i grmljavina

 

U Hercegovini jutros JE sunčano, a u Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

 

 

Danas u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. Pretežno sunčano preovladavaće prije podne. Jači razvoj oblačnosti u drugoj polovini dana usloviće širom zemlje lokalne pljuskove i grmljavinu, uz moguću pojavu grada. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C, na jugu do 35 stepeni.

 

Više oblačnosti u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 32 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 

Izvor: Fena

Više...

Stanovnici Neuma organizirali proteste zbog uplovljavanja kruzera u njihov akvatorij

  • Objavljeno u BiH

 

Jutros je u Neum uplovio kruzer sa više od 1.000 putnika. Mještani tog bh. grada mirno su se okupili ističući na taj način svoj protest u vezi uplovljavanja brodova u neumski akvatorij.

 

Cilj današnjeg protesta, prema tvrdnjama okupljenih, jeste da se bh. javnost upozori da je Neum biser BiH i da se njegove vode moraju zaštititi, te da se luka ne koristiti u komercijalne svrhe jer će takvo nešto rezultirati samo štetom.
Građanima se pridružio i općinski načelnik Dragan Jurković.

 

"Ono što nas zanima u konačnici jeste ko je dao saglasnost za uplovljavanje ovoga broda znajući da imamo zaključke Predsjedništva iz 2014. godine kojim je strogo zabranjeno uplovljavanje. Koliko imamo informacije, novi zaključci nisu donešeni. Neum je turističko mjesto i živimo od turizma. Ne želimo ovakve brodove u svom akvatoriju. Mislim da nikome nije u interesu da ovakvi brodovi dolaze. Nadam se da se to više neće događati", kazao je Jurković.

 

Brod bi se u vodama Neuma trebao zadržati 14 sati. Mještani ističu da u vodama jedinog bh. izlaza na more, postoji velika količina mulja te da je ulaskom brodova ugrožen biodiverzitet.

 

Načelnik općine Neum ističe da će u ime općine poslati protestne note nadležnim institucijama i tražiti da se istraži ko daje dozvole za uplovljavanje.

 

"Po ovome, svako može najaviti se da će doći i uploviti. Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija poslalo je pismeni odgovor da ministar nije dao dozvolu", istakao je Jurković.

 

Kazao je i da Pelješki most za stanovnike Neuma znači manje saobraćajne gužve kao i da njegovim otvaranjem taj obalski gradić ništa ne gubi.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Brčko: Povećan broj pacijenata u Službi hitne pomoći

  • Objavljeno u Brcko

 

Broj pacijenata koji se zbog naglog povećanja temperature vazduha i promjene vremenskih uslova, javljaju brčanskoj Službi hitne pomoći zbog dehidratacije je znatno povećan, saznali smo u toj Službi.

 

Dežurna doktorica u brčanskoj Službi hitne pomoći Inela Kadrić rekla je da se pacijenti najčešće javljaju zbog glavobolje, umora i vrtoglavice a sve zbog neunošenja dovoljno tečnosti u organizam.

 

Doktorica Kadrić je savjetovala građane da piju dovoljno vode i da izbjegavaju alkoholna i gazirana pića te da povedu računa o ishrani izbjegavajući hranu bogatu proterinima.

 

Ona je dodala da se pacijenti, ukoliko imaju povišenu tjelesnu temperaturu prvo javljaju u febrilnu ambulantu kako bi otklonili mogućnost zaraze korona virusom a potom bivaju zbrinuti dalje.

 

Ukoliko pacijenti osjete mučninu, glavobolju i malaksalost, prema savjetima ljekara trebalo bi odmah da potraže adekvatnu ljekarsku pomoć ili pozovu Službu hitne pomoći na broj 124.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com