Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 17 Mart 2021

Kod Halima Hindije nema nikakvog “ruba egzistencije”

  • Objavljeno u BiH

hilmJest korona, nije korona: Rođen sam u Visokom u B. Mahali 1965. godine. Oženjen sam i imam četiri kćerke. Roditelji su mi preselili na ahiret prije sedam mjeseci, i to nas je dobro ražalostilo jer smo svi skupa bili. Sve vrijeme sam živio s babom i mamom. Imao sam dvije sestre, jedna je preselila prije tri godine i to mi je mater mnogo nasekiralo, zbog toga se i razboljela. Otac je bio dobrog zdravlja, jak, pomagao nam je sve što je trebalo. Imao sam svoju farmu krava, u posljednje vrijeme smo dosta smanjili. Babo se brinuo oko svega toga, evo danas, kada se vratim kući, sve je na meni, nema nikoga da pripomogne. Babo je nekakvu sjenu imao na plućima i u posljednje mu se vrijeme kisik u organizmu počeo smanjivati. Posljednjih desetak dana je baš onako bio bolestan, odveli smo ga doktoru, tri puta su ga testirali i bio je negativan na koronu. Kada sam sređivao papire da ga prebacim iz Zenice u Visoko kako bismo ga tu ukopali, na papirima piše “korona”. Ja im govorim: “Ljudi moji, kakva korona, tri ste ga puta testirali i svaki je put bio negativan.” Otišao sam načelnici i objasnio o čemu je riječ, ona je zaista odmah sve sredila da se napiše da je bio negativan na koronu i da se dženaza normalno obavi.

 

 

Više...

Povećan broj pacijenata zaraženih koronavirusom u brčanskoj Bolnici

  • Objavljeno u Brcko

 

U Bosni i Hercegovini posljednjih dana je zabilježeno povećanje broja zaraženih koronavirusom, a samim time je po ovom pitanju zabilježen i porast hospitaliziranih osoba i u Brčkom.

 

U COVID izolatoriju brčanske Bolnice trenutno je smješteno 40 pacijenata, od kojih je 35 pozitivnih i petoro suspektnih.

„Četiri pacijenta nalaze na u jedinici intenzivnog liječenja, od čega su tri na invanzivnoj ventilaciji. Od ova četiri pacijena tri su s dijagnosticiranim teškim kliničkim slikama“, rekao je ravnatelj brčanske Bolnice dr. Dušan Stokić.

Stokić je konstatirao kako bi za porast broja zaraženih i hospitaliziranih osoba krivac mogla biti pojava novog soja koronavirusa, no dodaje kako je situacija za sada i dalje pod kontrolom.

„Mi nemamo mogućnost i tehnologiju da identificiramo novi soj, ali ako je to urađeno u Beogradu i Zagrebu i znamo da je ovo epidemiološki pa gotov jedan prostor, da je kretanje stanovništva prisutno, zasigurno da se radi o novom soju, sigurno da je ovo jedan novi pik. Zasad kod nas taj broj nije drastičan, imamo ukupno 40 pacijenata, mi smo nekad imali 110 u bolnici, ali nadamo se da to neće eskalirat dalje da ćemo uspjet da se sve ovo održi pod kontrolom“, kazao je Stokić.

 

Najveći problem u zdravstvu i dalje predstavlja preokupiranost kadra, no trenutno stanje je održivo iako je određeni dio medicinskog kadra pozitivan na COVID ili u izolaciji zbog kontakata.

Dr. Stokić je još jednom apelirao na stanovništvo da poštuju sve propisane epidemiološke mjere i zaštite svoje i zdravlje drugih građana.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Džeko za 35. rođendan uputio vrijednu donaciju Omladinskoj školi FK Željezničar

  • Objavljeno u Sport

 

Svoj 35. rođendan danas proslavlja najbolji bh. nogometaš Edin Džeko, a tim povodom dobio je čestitku od svog matičnog kluba Željezničara koji je potvrdio da je Dijamant tokom jučerašnjeg dana uputio vrijednu donaciju omladinskom pogonu.

 

Kako je saopćio klub s Grbavice, Džeko je još jednom pokazao da nije zaboravio gdje je napravio svoje prve nogometne korake.

Povodom svog rođendana odlučio je podržati rad Omladinske škole FK Željezničar vrijednom donacijom sportskih rekvizita i lopti koji će biti od izuzetne pomoći za preko 400 dječaka.

 

Edin Džeko je rođen 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Prošao je sve selekcije Plavih s Grbavice, a za prvi tim je debitovao 3. augusta 2003. godine na utakmici Žepče - Željezničar 2:1. Za Želju je odigrao 40 utakmica te postigao pet golova.
"Za Željezničar sam debitovao u Žepču. Mislim da je rezultat bio 2:1 za Žepče. Trener Amar Osim priliku za igru dao mi je u 80. minuti. Sjećam se da mi je rekao: ''Uđi, zabij dva gola i izađi''. Nikad neću zaboraviti to vrijeme i osjećaj. Neopisivo je bilo nositi dres voljenog kluba. Prvi gol sam postigao u pobjedi protiv Modriče, bilo je 4:1 za Želju, a gol koji sam dao vjerovatno je jedan od najdražih koje sam dao u karijeri", prisjetili su se na Grbavici Džekine izjave za jedan od klupskih magazina.

Džeko je ove sezone odigrao 26 utakmica za Romu u svim takmičenjima i postigao 10 golova uz još dvije asistencije.

 

Izvor: Klix

Više...

Tokom dana kiša i susnježica, osjetljive osobe će osjećati tegobe

 

Danas će u Bosni biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Na jugu Hercegovine i u Krajini nešto manje oblačnosti. Tokom dana, u većem dijelu Bosne se očekuju slaba i povremena kiša ili susnježica.Najviša dnevna temperatura će biti od dva do osam, na jugu do 12 stepeni.

 

Biometeorološke prilike su relativno povoljne. Tokom prijepodnevnih sati, niže temperature uz povećanu naoblaku i povremene slabije padavine, kod osjetljivih osoba uzrokovat će jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju, obzirom na mjestimično jače sjeverno strujanje. Na jugu sunčanije, ali također prohladno. Opšta slika će, uz porast temperatura, biti ljepša u drugom dijelu dana.

 

Sutra će u Bosni biti pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano. Poslijepodne i večernjim satima, u Bosni se očekuje kiša, a u višim područjima i na planinama susnježica i snijeg.

I u petak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od minus četiri do jedan, na jugu od nula do četiri, a najviša dnevna od 5 do 11 stepeni.

Više...

Sve što trebate znati o vakcini Sputnik V koja dolazi u FBiH

 

Ruska vakcina protiv koronavirusa SARS-CoV-2, poznata kao Sputnik V (čitati kao “Sputnjik Ve”) tj. Gam-Kovid-Vak (Гам-КОВИД-Вак) je dvokomponentna, dvodozna adenovirusna vektorska rekombinirana vakcina.

Na ovoj platformi – adenovirusima – zasniva se i vakcina AstraZeneca/Oxford, AstraZeneca-Covishield te Johnson&Johnson/Janssen cjepivo protiv COVID-19.

 

Podsjetimo, to su vakcine koje koriste adenoviruse kao transportna sredstva za genetičku poruku koja “naloži” našim ćelijama da proizvedu antigen virusa SARS-CoV-2 Spike protein, na koji onda naše imunološke ćelije stvaraju adekvatna antitijela i pokreće se ćelijski imunološki odgovor.

Adenovirusi u ovim vakcinama jesu “živi”, ali kao da nisu – tehnologijama genetičke rekombinacije, ubacivanjem gena za Spike, oi virusi izgube mogućnost repliciranje tj. “razmnožavanja”. Virusi se ne razmnožavaju, jer nisu organizmi, pa je zato ova riječ u navodnicima.

 

Preliminarni rezultati djelotvornosti i sigurnosti iz faze 3 ispitivanja ove vakcine objavljeni su 2. februara 2021. u časopisu The Lancet.

Rad nosi naziv „Safety and efficacy of an rAd26 and rAd5 vector-based heterologous prime-boost COVID-19 vaccine: an interim analysis of a randomisedcontrolled phase 3 trial in Russia“.

U ovom istraživanju, kao ni u nižim fazama istraživanja nisu primijećene neuobičajene nuspojave.

Rezultati Faze 1/2 kliničkih studija objavljeni su u septembru 2020. u The Lancet pod naslovom “Safety and immunogenicity of an rAd26 and rAd5 vector-based heterologous prime-boost COVID-19 vaccine in two formulations: two open, non-randomised phase 1/2 studies from Russia“.

 

Doza ove vakcine iznosi 0.5 ml (doza i komponete I i komponente II), a doze se daju u razmaku od 3 sedmice.

 

Ruska vakcina Gam-Kovid-Vak /Sputnik V cjepivo protiv COVID-19 se distribuira i čuva na temperaturi nižoj od -18 °C.

To znači da je vakcina je zaleđena, pa se mora pažljivo i polako odmrznuti. Jednom odleđena, ova vakcina se ne može dugo čuvati: svega 2 sata te na vakcinalnom punktu mora postojati zamrzivač.

 

Izvor: Radio Sarajevo

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com