Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 24 Avgust 2022

Održana 69. redovna sjednica Vlade Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Na današnjoj održanoj 69. redovnoj sjednici, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je prijedlog Odjeljenja za obrazovanje za Odluku o odobravanju Programa utroška sredstava donacija redovnim studentima s područja Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. 2022. do 31. 7. 2022. godine. Visina sredstava za ovu namjenu iznosi ukupno 280.000,00 KM.

 

Na prijedlog Odjeljenja za javnu sigurnost Vlada je usvojila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Sporazum o međusobnoj saradnji u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća između Federalne uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – Odjeljenja za javnu sigurnost.

 

Kako je definisano u Sporazumu, ova međusobna saradnja ogleda se, između ostalog, u pružanju pomoći prilikom planiranja i provođenja preventivnih mjera zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, međusobnoj razmjeni informacija o svim pojavama i opasnostima koje mogu dovesti do nastanka prirodne ili druge nesreće odnosno posljedicama nastalim djelovanjem prirodne ili druge nesreće, kao i međusobnoj pomoći u zaštiti, spašavanju i saniranju posljedica prirodnih i drugih nesreća.

 

Ujedno, Vlada Distrikta je usvojila Odluku o organizovanom i kontrolisanom odstrjelu divljači na teritoriji Brčko distrikta BiH na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Ovom odlukom se odobrava organizovan i kontrolisan odstrjel divlje svinje, šakala i lisice na teritoriji Distrikta, s ciljem smanjenja brojnosti populacije navedene divljači, a radi sprječavanja nastanka štete na poljoprivrednim kulturama i na divljači. Odstrjel će se provoditi na osnovu Plana aktivnosti i mjera, angažovanjem lovaca iz lovačkih udruženja s područja Brčko distrikta BiH.

 

 

 

Više...

U toku istraga: Doktorima u Foči ispala beba nakon poroda, zbog teških povreda prebačena u KCUS

  • Objavljeno u BiH

 

Okružno javno tužilaštvo Trebinje pokrenulo istragu zbog nesavjesnog liječenja u Univerzitetskoj bolnici Foča. Naime, prema nezvaničnim informacijama, 19. augusta prilikom poroda, doktorima je ispala novorođena beba te zadobila teške povrede glave zbog čega je hitno prebačena u Univerzitetski klinički centar Sarajevo.

 

Policijskoj stanici Foča 20. augusta dežurni doktor Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo prijavio je da je iz Univerzitetske bolnice Foča, dan ranije, dovezeno novorođenče sa povredama u predjelu glave, koje je po dolasku u KCUS hitno operisano.

 

- Dana 20.08.2022. godine Policijskoj stanici Foča dežurni doktor Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo prijavio je dolazak u navedenu ustanovu novorođenčeta sa povredama u predjelu glave rođenog u Univerzitetskoj bolnici Foča. Istoga dana otac novorođenčeta je prijavio nesavjestan rad ljekara u Univerzitetskoj bolnici Foča – kazala je za Faktor portparolka PU Foča Marijana Elez.

 

Nezvanično, do povreda je došlo zbog ispadanja bebe iz ruku doktora pri porodu u Univerzitetskoj bolnici Foča. Čitateljica Faktora nam je kazala da je svjedočila dovoženju novorođenčeta u KUM u Sarajevo.

 

 

- Bila sam na KUM-u 19. augusta, trebala sam kod neurohirurga, doktor koji je izašao odmah je rekao da je tim ljekara zajedno sa neurohirurgom u sali, pripremaju se za veoma važnu operaciju bebe, koja treba svake sekunde biti trensportovana, tako da ne zna se koliko sati ću čekati. Stvarno u roku od 20-ak sekundi posije razgovora, transportno vozilo je stiglo. Kasnije ne znam šta se dešavalo. Navodno dijete je rođeno putem carskog reza, prilikom poroda im je ispala na pod, ima prelom lobanje i još par lomova – kazala je naša sagovornica.

 

O ovom slučaju je obavješten i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, koji je naložio da se poduzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju krivičnog djela "nesavjesno pružanje ljekarske pomoći".

 

- Dežurni tužilac je službenicima PU Foča naložio da preduzmu svoje mjere i radnje, da traže izuzmanje medicinske dokumentacije iz Univerzitetske bolnice Foča i Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. Također, naloženo je da se saslušaju svjedoci i vještaci da bismo imali sve informacije o okolnostima pod kojim se događaj desio. Dakle, po dobijanju svih informacija i činjenica odrediti ćemo se koliko će biti optuženih lica i za koja djela – rekao je Srđan Vukanović, službenik za informisanje Okružnog javnog zužilaštva Trebinje.

 

Kontaktirala smo Univezitetski klinički centar Foča u nadi da nam objasne zašto ovaj slučaj doktori ove ustanove odmah nisu prijavili, već je slučaj prijavio dežurni doktor KCUS-a. Međutim, kako navode, zbog postupka koji se vodi u nadležnim organima, nisu u mogućnosti dati više informacija te ističu da je novorođenče za vrijeme boravka u njihovoj bolnici bilo dobro, uprkos činjenici da je trasportovano u KCU Sarajevo gdje je hitno operisano.

 

- Izražavmo žaljenje zbog nenamjernog neželjenog događaja koji se desio u našoj Ustanovi. Preduzete su sve mjere na adekavatnoj opservaciji novorođenčeta (ljekarski pregled, dijagnostika) i zdravstveno stanje novorđenčeta tokom boravka na Odjeljenju ginekologije i akušerstva bilo je stailno.

 

Nakon provedene dijagnostičke obrade donešena je odluka nadležnih ljekara (pedijatri, ginekolozi) da se beba transportuje u Kliniku za pedijatriju KCU Sarajevo radi nastavka liječenja. Neželjeni događaj je prijavio nadležni ljekar, a u skladu sa pravilom o prijavi svih neželjenih događaja i pokrenut je interni postupak utvrđivanja svih okolnosti u ovom neželjenom događaju. Univerzitetska bolnica Foča stoji na raspolaganju porodici i svim nadležnim organima, a u vezi nežejenog događaja. Zbog postupka koji se vodi u nadležnim organima i koji je u toku, nismo u mogućnosti iznositi više podataka – saopćio je direktor Univerzitetske bolnice Foča, Radmil Marić.

 

Prema riječima Vukanovića, beba je trenutno stabilno, odnosno njena neurološka slika je dobra te se radi CT snimak.

 

Izvor: Faktor

Više...

JP „Komunalno Brčko“: Mjerenje zadovoljstva kupaca

  • Objavljeno u Brcko

 

U skladu sa zahtjevima Sistema upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015 i politikom kvaliteta, JP „Komunalno Brčko“ i ove godine provodi redovnu aktivnosti mjerenja zadovoljstva kupaca.
Aktivnost provodi Služba za odnose s kupcima, koja poziva sve kupce i korisnike komunalnih usluga da popune anketu i na taj način ocijene kvalitet, uslove i način pružanja usluga – distribuciju i snabdjevanje električnom energijom, proizvodnju i distribuciju vode, prikupljanje otpada, održavanje javnih površina, odnos prema kupcima, odnosno cjelokupan rad JP „Komunalno Brčko“.

 

Anketne listiće kupci mogu popuniti na šalterima Blagajne i Info centra preduzeća svakim radnim danom od 7:00 do 19:00 sati, preuzeti sa web stranice ili zatražiti putem Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 

Anketiranje se vrši i na terenu posredstvom revizora komunalnih usluga.
Ovu aktivnost preduzeće realizuje još od 2010. godine, jer su kvalitet u poslovanju i usmjerenost na kupce strateška usmjerenja i temeljne vrijednosti kojima se preduzeće rukovodi.

 

 

Više...

Kompanija Klas otkupljuje pšenicu od domaćih poljoprivrednika

  • Objavljeno u BiH

 

U cilju jačanja domaće privrede i podrške poljoprivrednicima iz BiH, kompanija Klas odlučila je jedan dio pšenice otkupljivati od porodične kompanije Agatić iz Odžaka. Ovim potezom, Klas kao društveno odgovorna kompanija, potrudit će se da pšenica domaćih poljoprivrednika ne završi na tržištu drugih zemalja, nego da ostane u granicama naše države.

 

- Situacija na tržištu pšenice je u fazi relaksacije i situacija više nije toliko zabrinjavajuća, koliko je bila u proteklom periodu. Sretni smo što smo postigli dogovor da otkupljujemo pšenicu od poljoprivrednika iz BiH jer na taj način direktno podupiremo i razvoj domaće privrede, a s druge strane osiguravamo dovoljnu zalihu za naše kupce i krajnje potrošače. Kompanija Agatić iz Odžaka vrši otkup pšenice od svih poljoprivrednika iz ovog kraja i to je dokaz da udruženim snagama možemo postići mnogo za dobrobit naše države“ – istakao je Madžid Avdagić, direktor kompanije Klas.

 

Na ovaj način, Klas kao jedan od najvećih proizvođača brašna i mlinarsko-pekarskih proizvoda, želi dati svoj doprinos smanjenju ovisnosti od uvoza primarnih poljoprivrednih proizvoda, i to prvenstveno pšenice. Oni smatraju da, samo kupovinom domaćeg u cijelom lancu proizvodnje, od poljoprivrednika do proizvoda na policama trgovina, bh. brendovi imaju šansu ojačati i unaprijediti domaće tržište.

 

- Ne krijemo zadovoljstvo poslovnim dogovorom sa kompanijom Klas o otkupu pšenice za ovu godinu. Ovom saradnjom obezbijeđen je siguran posao našim poljoprivrednicima. Nastavit ćemo sa ulaganjima u ovaj kraj i radit ćemo na jačanju razvoja poljoprivrede – navode iz kompanije Agatić i ističu da je im cilj nastaviti saradnju s Klasom i u narednom periodu, kako bi pšenicu zadržali na našem tržištu i time jačali bh. privredu.

 

Izvor: Faktor

Više...

Košarkaški BiH gostuju u Podgorici: Crnogorci određuju sudbinu Zmajeva

  • Objavljeno u Sport

 

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras nastavlja kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Izabranici selektora Adisa Bećiragića od 19 sati gostuju kod Crne Gore u Podgorici, u utakmici koja bi moga odrediti sudbinu kada u pitanju naša borba za Mundobasket.

Eventualnom pobjedom imali bismo realne šanse da izborimo jednu od tri pozicije koje vode na SP, dok bi u slučaju poraza po svemu sudeći ostali bez prilike da se borimo za vizu na smotru najboljih planetarnih reprezentacija.

- Utakmica sa Crnom Gorom izuzetno je važna, svjesni smo toga, a i oni će imati imperativ. S jedne strane će imati prednost zbog navijača, ulaz će čak biti besplatan, pokušat će da naprave atmosferu, a ja bih volio da mi to iskoristimo jer to za njih može biti i problem. Želimo iskontrolisati utakmicu i napraviti veliki korak prema Svjetskom prvenstvu - kazao je selektor Bećiragić, podsjetivši da su u julu savladali favorizovane Francuze:

 

- Svjesni smo šta su oni uradili. Imaju izuzetno dobru ekipu. Imaju igrače iz NBA, iz Eurolige, imaju odličnog Amerikanca, ali mi ćemo se boriti i mislim da ćemo uspjeti u tome.

 

Selektor Bećiragić u tom susretu računa na sljedeće igrače: Sanija Čamparu, Kenana Kamenjaša, Amara Gegića, Edina Atića, Aleksandra Lazića, Adina Vrabca, Emira Sulejmanovića, Jusufa Nurkića, Johna Robersona, Džanana Musu, Miralema Halilovića i Ajdina Penavu.

 

Utakmica se igra u Morači, a osiguran je i TV prijenos na Sport klubu1.

 

Košarkaši BiH u subotu (27. august) u Sarajevu dočekuju selekciju Francuske, a potom putuju u Njemačku na Evropsko prvenstvu gdje ćemo igrati u grupi sa Francuskom, Litvanijom, Mađarskom, Njemačkom i Slovenijom.

 

Izvor: Faktor

Više...

Ubrzo prelazak Inspektorata Brčko distrikta BiH na softverski način rada

  • Objavljeno u Brcko

 

Inspektorat Brčko distrikta ubrzo bi trebalo da pređe na softverski način rada i na taj način učini znatno efikasnijim rad na terenu za 52 inspektora angažirana u brčanskom Inspektoratu koji pokriva oko 20 različitih društvenih oblasti.

 

Šef Inspektorata Brčko distrikta Adnan Drapić kazao je da će buduće uvođenje softverskog načina rada kao novi alat omogućiti kvalitetniji rad – inspektori će imati manju slobodu u odlučivanju o predmetu inspekcije, ali i zato daleko veći učinak kod kvaliteta i roka inspekcije određenog subjekta.

 

„Novi softver omogućiti će uvid i transparentnost u inspekcijski postupak kod izdavanje rješenja i prekršajnih naloga koje treba da ima Inspektorat, kao i Vlada i Skupština Brčko distrikta“, naznačio je Drapić i dodao da će uska konekcija biti ostvarena i sa Sudom Brčko distrikta.

 

Drapić je pojasnio da je prije svega potrebno samom proizvođaču softvera uputiti kvalitetan zahtjev ispred Inspektorata sa svim onim elementima koje podrazumijeva jedna kvalitetna i transparentna inspekcija bilo koje vrste djelatnosti koja je u nadležnosti inspektora.

 

Glavna odrednica u budućem softverskom radu Inspektorata je da se tačno znaju uloga i mjesto šefa Inspektorata kao rukovodioca i praktično menadžera koji organizira rad, tri glavna inspektora koji će daleko više nego do sada biti uključeni u sam rad i inspekcija i inspektora, do izdavanja naloga za kontrolu.

 

„Inspektor je i u budućem radu samostalan u vođenju upravnog postupka tokom nadzora, ali neće više moći da se praktikuje jedna vrsta šarolikosti u smislu ko i šta zahtijeva od stranke u postupku“, zaključio je Drapić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com