Menu

Srijeda, 31 Avgust 2022

Proključat će cijene kafe i u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Zbog poremećaja na svjetskom tržištu i viših cijena sirovina, kafa će u narednom periodu dodatno poskupjeti i na tržištu Bosne i Hercegovine.

 

Naime, ogromne zalihe zrna kafe u Vijetnamu se smanjuju te će to još više pogurati rastuće globalne cijene te bi se zalihe do kraja septembra mogle prepoloviti u odnosu na prethodnu godinu.

Da će doći do poskupljenja kafe na domaćem tržištu potvrdio je i Dragan Grbić, glavni pržioničar i šef proizvodnje u “Fabrika Coffee” iz Banjaluke, koji kaže da su cijene kafe na berzanskim tržištima abnormalno skočile.

“Očekuje se da u narednih 15 dana bude poskupljenje sirovina od 10 do 15 odsto. Najvjerovatnije će doći i do poskupljenja kafe, ali ćemo se mi za naše klijente i korisnike potruditi da to bude minimalno i da ovaj period trenutnih cijena održimo što je moguće duže”, istakao je Grbić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, sirovine su u odnosu na prošlu godinu poskupjele za više od 35 odsto.

 

“Dobavljači govore da bi cijene kafe trebalo da se stabilizuju do oktobra, međutim sumnjam u to. Poskupljenje se najviše odnosi na sirovinu za proizvodnju domaće kafe jer je u Brazilu došlo do vremenskih nepogoda i uništeno je više miliona vreća kafe. Sirovina ima, ali ih je teže nabaviti, međutim mi imamo stalne dobavljače koji se trude da nas uvijek ispoštuju”, naglasio je Grbić.

 

Momčilo Banjac, direktor kompanije “Minea” iz Gradiške, naveo je za “Nezavisne novine” da je poskupljenje kafe krenulo još prošle godine.

 

“Zadnjih desetak dana naglo su berzanske cijene kafe otišle gore, kao i dolar, i mi očekujemo da će cijene kafe biti povećane. Još je rano govoriti jer ne znamo kako će se berza ponašati narednih dana. Neki pretpostavljaju da će cijene ići gore, a sigurno je da neće ići dolje”, kazao je Banjac.

 

Po njegovom mišljenju, kafa bi trebalo da poskupi jer od prošle godine proizvođači ovog napitka loše posluju zbog povećanja cijena sirovina.

 

“Trenutna cijena kafe je oko 17 KM po kilogramu. Ima i jeftinijih varijanti, koje koštaju oko 14 KM. I cijene drugih sorti kafe rastu na svjetskom tržištu, tako da ne znamo koliko će se ove cijene zadržati”, naglasio je Banjac.

 

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prvih sedam mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 11.147.903 kilograma kafe u ukupnom iznosu od 115.185.986 KM, računajući i plaćene dažbine.

 

“Najviše kafe je ove godine došlo iz Brazila, i to za skoro 65 miliona KM računajući plaćene dažbine. Zatim slijedi kafa iz Indije za više od 20 miliona KM računajući dažbine, te Italije za 14 miliona KM”, stoji u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

U istom periodu prošle godine uvezeno je 12.706.445 kilograma kafe u ukupnom iznosu od 80.475.398 KM.

I ovaj podatak pokazuje da je prošle godine uvezeno više kilograma kafe nego ove, i to za manje novca, što se jedino može opravdati višim cijenama ovog toplog napitka.

 

S druge strane, iz BiH je ove godine izvezeno 87.643 kilograma kafe vrijednosti 910.394 KM.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

JP "Komunalno Brčko": OBAVJEŠTENJE o planiranim radovima za dan 04.09. 2022. godine

  • Objavljeno u Brcko

 

U cilju provođenja redovne godišnje revizije i održavanja, te podizanja na viši nivo pogonske spremnosti čvorne transformatorske stanice Brčko I, dana 04.09.2022. godine, (nedjelja), u vremenu od 07:00 - 16:00 h planiran je godišnji remont ČTS 35/10 kV Brčko I.

 

Bez snabdijevanja električnom energijom će ostati slijedeće ulice i naselja:  Bijeljinska dio, Lučka dio, Nikole Pejića, Semberska dio, Jovana Hadžića, Vojislava Ilića, Luke Ćelovića, Ljubomira Krsmanovića dio, Jure Kaštelana dio i MZ Gornji Brezik dio.

 

Iz istoga razloga, na početku radova oko 07:00 h, te na kraju radova oko 16:00 h, doći će do kratkotrajnih prekida (max. 5 minuta) u snabdijevanju električnom energijom kod svih kupaca iz sljedećih naselja/ulica: 

-Gredice Pirometal, Semberska dio, Stolin dio, Nikole Šopa, Fra Ilije Starčevića, Dr. Fridmana manji dio, MZ Gredice, MZ Brezovo Polje, MZ Brezovo Polje Selo, MZ Slijepčevići, MZ Popovo Polje, MZ Ražljevo, MZ Krbeti, Posavci, MZ Trnjaci i MZ

 

-Sandići, kao i kod krajnjih kupaca Elektro Bijeljine koji se električnom energijom snabdijevaju putem DV 10 kV Crnjelovo.

 

Za više informacija pozvati 0800 505 07. 

Više...

Na trotinet samo sa dozvolom

  • Objavljeno u BiH

 

Električni trotineti sve su popularniji u RS, ali ubuduće neće moći da ih voze osobe mlađe od 14 godina, a uslov je i da oni koji nemaju vozačku dozvolu prođu neophodnu obuku, koja će ih koštati i do 200 maraka.

 

Primjena Pravilnika o načinu i postupku izdavanja identifikacione potvrde za lako lično električno vozilo počinje sutra, a nova pravila, između ostalog, podrazumijevaju tehnički pregled i registraciju, odnosno posjedovanje identifikacione potvrde i naljepnice, što će koštati 20 KM. Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić rekao je juče tokom preventivne aktivnosti pod nazivom “Vozimo bezbjedno električne trotinete”, da je Srpska prva u okruženju uvela električne trotinete u sistem u okviru izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

On je objasnio da su ova vozila razvrstana u četiri klase te da je prvom i trećom kategorijom definisano kretanje do šest kilometara na čas i tu važe ista pravila kao i za pješake, dok druga i četvrta kategorija podrazumijevaju kretanje do 25 kilometara na čas i važe ista pravila kao i za bicikliste. Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović rekao je da oni koji nemaju vozačku dozvolu moraju imati potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, kao što je ona za vozača mopeda, te da je donja starosna granica za upravljanje 14 godina. Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Mladen Petrović smatra da će zakonske izmjene uticati na veću bezbjednost u saobraćaju. Samostalni viši stručni saradnik za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju AMSRS Perica Pećanac kazao je za “Glas Srpske” da je cilj uputiti vozače kako se pravilno koriste električni trotineti radi veće bezbjednosti.


Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka i vlasnik banjalučke auto-škole “Mir” Milenko Jaćimović kaže da kandidati koji žele potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa moraju imati minimalno 14 godina starosti i ljekarsko uvjerenje.

 

- Oni u auto-školi pohađaju edukaciju od 12 nastavnih časova. Nakon položenog probnog testa polažu test u Ispitnom centru pri Zavodu za obrazovanje odraslih. Ako kandidat položi, dobija potvrdu u vidu mini-dozvole sa slikom na kojoj piše da ima pravo upravljanja mopedom, skuterom, biciklom sa motorom, a sada će pisati i električnim trotinetom - rekao je Jaćimović. Kompletan taj proces, kako kaže, košta od 150 do 200 maraka.

Vlasnik auto-škole “Dumonjić” iz Dervente Mladen Dumonjić je objasnio da je za polaganje kandidatu potrebna i saglasnost roditelja.


- Obuke su samo teorijske, a kandidati nemaju praktično upravljanje, a ja u svojoj školi odradim i besplatnu obuku u praksi ako oni to žele. To dobro dođe djeci od 14 godina, koja nisu u potpunosti zrela - rekao je Dumonjić dodajući da je teorijski dio isti kao za polaganje B kategorije, samo je na ispitu manje ispitnih pitanja.


Da se građani u BiH rado odlučuju za kupovinu električnih trotineta i bicikala, potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prema kojima je za sedam mjeseci ove godine vrijednost uvezenih ovih vozila premašila 5,5 miliona maraka, dok je taj broj lani iznosio 4,9 miliona. Kako su naveli za “Glas Srpske”, najviše ih je stiglo iz Kine.

Više...

Gazprom obustavio isporuku plina kroz glavni evropski plinovod

 

Rusija je danas obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod te time intenzivirala ekonomski sukob između Moskve i Brisela. Sada su izgledi za recesiju još veći, kao i za racionalizaciju potrošnje energije i u najbogatijim državama kontinenta.

 

Ruska energetska kompanija Gazprom je saopćila da će isporuka plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 biti obustavljena od danas do 3. septembra. Podaci operatora koji upravlja ovim plinovodom pokazuju da više nema protoka plina.

Vlade evropskih zemalja strahuju da će Moskva produžiti obustavu isporuke ovog energenta, kao odgovor na sankcije Zapada Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Optužile su ruskog predsjednika Vladimira Putina da energente koristi kao ratno oružje, dok Kremlj to negira.

Ovim bi se mogao nastaviti rast cijena energenata. Plin na Starom kontinentu je od augusta prošle godine skuplji za čak 400 posto. Poskupljenje energenata je uzrokovalo poskupljenje skoro svih potrepština.

Za razliku od prošlomjesečne obustave isporuke plina Sjevernim tokom 1, koja je trajala 10 dana, ova posljednja je najavljena prije dvije sedmice. Radove na plinovodu izvodi Gazprom, a ne švicarska kompanija Nord Stream AG, što ranije nije bio slučaj.

Rusija, koja je u junu isporuku plina Sjevernim tokom 1 smanjila na 40 posto kapaciteta, a u julu na 20 posto, tvrdi da postoje problemi u održavanju ovog plinovoda zbog sankcija Zapada. Prema njenim navodima, otežava joj se pristup sredstvima potrebnim za održavanje.

Današnja obustava isporuke je pravdana održavanjem kompresora plinovoda. Rusija je nakon početka rata u Ukrajini potpuno prekinula isporuku plina Bugarskoj, Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Poljskoj, objavila je agencija Reuters.

 

Izvor: Klix

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com