Menu

Petak, 05 Avgust 2022

JP „Komunalno Brčko“: Zalijevanje cvijeća u večernjim satima

  • Objavljeno u Brcko

 

Ovo ljeto je po svim pokazateljima iznadprosječno toplo, a slobodno možemo reći da već duže vrijeme vladaju nesnosne vrućine, koje ne pogoduje razvoju i održavanju biljaka zbog
izrazito sušnog perioda.

 

Već smo u nekoliko navrata objavljivali tekstove o uljepšavanju našeg grada, sadnjom cvijeća i ukrasnog drveća, te dobijali pozitivne komentare naših sugrađana.
U nastojanju da u ovom periodu, cvijeće ostane ukras Brčkog, radnici RJ Čistoća, u večernjim satima vrše redovno zalijevanje sadnica u centru grada.

 

Takođe, trudimo se da održimo i čistoću grada, pranjem ulica, što ujedno doprinosi i osvježenju, koje nam je svima prijeko potrebno.

 

Zaposlenici JP „Komunalno Brčko“ će i dalje ispunjavati sve obaveze koje proizilaze iz djelatnosti našeg preduzeća, a sve na zadovoljstvo naših kupaca i svih građana Brčko distrikta BiH.

Više...

Uhapšena osoba koja je sinoć šetala s automatskom puškom u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta BiH je dana 04.08.2022. godine u 20.52 sati zaprimila više prijava da se u ulici Bosne Srebrene ispred jednog ugostiteljskog objekta u centru Brčkog nalazi nepoznato muško lice koje je sa puškom u ruci ušlo u ugostiteljski objekat i tražio određeno lice, a nakon što isto nije pronašao udaljio se u pravcu gradskog parka.

 

O navedenom događaju su odmah upoznati svi policijski službenici na terenu, izvršene potrebne provjere i prikupljene informacije o izvršiocu, koji je u veoma kratkom roku pronađen i lišen slobode, a radi se o licu G.S. rođenom 1975. godine u Brčkom gdje je i nastanjen.

 

Na licu mjesta izvršen je uviđaj, te su pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH preduzete druge radnje dokazivanja tokom kojih je pronađena automatska puška i pripadajuća municija, kao i utvrđen vjerovatni motiv postupanja izvršioca. Preduzetim istražnim radnjama utvrđeno je da postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo “Ugrožavanje sigurnosti” iz člana 180. stav (2) i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari” iz člana 365. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

Lice G.S. će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predato Tužilaštvu Brčko distrikta BiH na dalje procesuiranje.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Neizvjesna sudbina "golfa", hoće li osma generacija biti i posljednja

 

"Golf" je jedan od najpopularnijih kompaktnih automobila na svijetu, a neizvjesno je hoće li njegova osma generacija imati nasljednika.

Razlog su rastući troškovi vezani za razvoj vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem, kao i sve strožiji propisi o emisiji izduvnih gasova.

Izvještaj njemačke publikacije Velt sugerisao je da bi trenutna osma generacija "golfa" mogla biti posljednja.

Iz Volkswagena su izjavili da su električna vozila bolji izbor u manjim klasama kao što su kompakt, jer će uskoro biti pristupačnija od modela sa unutrašnjim sagorijevanjem.

 

Saopštili su da rade na preuređenju aktuelnog "golfa", a o sudbini modela će se odlučiti u narednih dvanaest mjeseci.

 

Podsjetimo da su se zemlje Evropske unije od 2030. godine složile da prodaju samo vozila sa nultom emisijom.

 

 

Izvor: Faktor

 

Više...

Prošlo je 27 godina od pogibije heroja Izeta Nanića

  • Objavljeno u BiH

 

Na današnji dan prije 27 godina, 5. augusta 1995. godine, u svojoj 30. godini poginuo je Izet Nanić, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, bužimski komandant i heroj oslobodilačkog rata.

Nanić je bio komandant 505. viteške bužimske brigade 5. Korpusa Armije RBiH. Jedinice 5. Korpusa, uporedo s "Olujom" u Hrvatskoj, započele su akcije oslobađanja teritorija. Bužimska 505. viteška brigada, na čelu s Izetom Nanićem, razbila je neprijateljske linije na Čorkovaći i krenula prema Dvoru na Uni. Samo nekoliko sati prije konačne deblokade u rejonu Vijenca iz zasjede je ubijen komandant Izet Nanić.

 

- Na pola puta do komandnog mjesta gdje se prebacivala jedna razbijena grupa četnika došlo je do borbe u susretu i tom prilikom poginuo je komandant pucajući iz svoje puške. Već je ispucao jedan okvir, drugi zamijenio... – kazao je Sead Jusić, posljednji komandant 505. viteške brigade.

Komandant Izet Nanić je noć prije pogibije u svom ratnom dnevniku zapisao:

- Sve je u igri... Nadam se da će uspjeti. I ja sa njima, a onda narod. Pobjeda je blizu. Biće naša ako Bog da Bosna i Hercegovina. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno, da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno.

 

Izet Nanić, sin Rasime i Ibrahima, rođen je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Bio je drugi od njihovih sedam sinova. Nakon osnovne škole, Izet Nanić završava Srednju vojnu školu u Zagrebu. Vojnu akademiju upisuje 1984. u Beogradu (smjer RVPVO). Jednu godinu boravi i u Sarajevu, da bi konačnu vojnu naobrazbu stekao u Zagrebu 1987. godine. Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA). Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, postaje komandant jedne od najuspješnijih brigada Armije BiH - bužimske 505. viteške brigade.

 

Za svoje ratne zasluge brigadni general Izet Nanić odlikovan je Zlatnim ljiljanom 1994. godine, a posthumno (1998) i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

 

Podaci kazuju kako bužimska 505. viteška brigada, pod komandom Izeta Nanića, nikada u svojoj zoni odgovornosti nije izgubila ni milimetra teritorije, a da su oslobodili više od 300 kvadratnih kilometara okupirane teritorije naše zemlje.

 

Izvor: Faktor

Više...

Turisti oduševljeni Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom: Ova zemlja je raj

  • Objavljeno u BiH

 

Ulice Sarajeva prepune su turista i svih dijelova svijeta. Posebno je turistima "preplavljena" stari dio grada, Baščaršija i živopisne uličice rezervisane samo za pješake u okolini Begove džamije.

 

Svi su oduševljeni Sarajevom, historijskim znamenitostima grada, bosanskom kuhinjom, ali isto tako i gostoprimstvom građana Bosne i Hercegovine.

 

Turizam u BiH se oporavlja ubrzano nakon zatišja u periodu pandemije koronavirusa i globalnih ograničenja kretanja koja su bila pogubna po ovaj sektor. To potvrđuju i podaci koje je objavila Agencija za statistiku BiH, a prema kojima su turisti u prvoj polovini ove godine u Bosni i Hercegovini ostvarili blizu 600.000 posjeta, što je više od 75 posto u odnosu na isti period prošle godine.

 

Ekipa AA posjetila je Baščaršiju gdje je imala priliku razgovarati sa turistima. I, zaista se od njih o Sarajevu i Bosni i Hercegovini ne može čuti ništa, osim oduševljenja.

 

Amerikanac Carmen Gentile s porodicom je u posjeti Bosni i Hercegovini.

 

- Ovo je moja treća posjeta ovoj zemlji. Obišli smo Sarajevo, ali ćemo posjetiti i druge gradove. Zaista mi se Sarajevo veoma dopada, jer volim tu mješavinu kultura, ljudi iz cijelog svijeta, historiju, grad je jako dinamičan, zaista je ovdje prelijepo - kazao je Gentile.

 

Dopada mu se to što u Sarajevu može vidjeti u upoznati ljude iz cijelog svijeta, bilo da je riječ o turistima ili ljudima koji tu žive.

 

- To čini jednu vrlo interesantnu sliku, sve je tako isprepleteno - kazao je Gentile.

 

Dodao je kako posebno cijeni gostoprimstvo Bosanaca i Hercegovaca.

 

- Mnogo je osmijeha, srdačnih pozdrava, to jako cijenimo. Ponekad u nekim gradovima možete osjetiti da je lokalno stanovništvo umorno od turista, ali to ovdje nisam osjetio - dodao je.

 

Na pitanje kako mu se dopada bosanskohercegovačka kuhinja, kazao je kako je fantastična.

 

- Osim lokalne bosanske, imate i restorane u kojima možete probati druge svjetske kuhinje. Iznenadilo me da imate i jako kvalitetnu pizzu - poručio je Gentile.

 

Sadik Gurkan, Turčin sa adresom u Beču, drugi put je u BiH, nakon pauze od osam godina. Upitali smo ga da li se Sarajevo promijenilo za tih osam godina, na što je kazao:

 

- Ima manjih promjena, stigli smo tek jučer, pa ćemo vidjeti. Sarajevo je zaista jako lijep grad, osjećam se kao kod kuće, kao da sam došao u mali Istanbul.

 

Dodao je da je prije osam godina bio u Mostaru, posjetio je tekiju u Blagaju.

 

- Zasad smo obišli Baščaršiju, džamije, muzeje. Porobali smo ćevape, burek, ukusno je, preporučujemo svima - rekao je.

 

S porodicom je u posjeti Sarajevu i Antonija iz Zagreba, koja je kazala kako je u glavni grad BiH ponovo došla nakon pauze od 20 godina.

 

- Lijepo se osjećam, zaista je lijepo. Puno se promijenilo, izgradilo. Obišla sam Katedralu, sada ćemo posjetiti i džamiju - kazala je kratko Antonija.

 

 

- Ova zemlja je raj - prvo je što nam je rekao Hamed, turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nakon što smo ga zamolili da nam prenese svoje impresije o Bosni i Hercegovini.

 

Hamed je također drugi put u BiH, ranije je bio u posjeti s prijateljima, ovoga puta je tu zajedno sa suprugom.

 

- Zaista je ova zemlja raj. Možete je posjetiti i tokom zime, i tada je lijepa i potpuno drugačija. Zaista ne znam šta drugo da kažem, ovo je prelijepa zemlja - kazao je Hamed.

 

Tokom posjete boravio je i u Mostaru, te na Prokoškom jezeru. Zadovoljan je gostoprimstvom građana BiH i generalno odnosom prema turistima.

 

- Zaista se osjećam sigurno dok šetam ulicama Sarajeva zajedno sa svojom suprugom. Niko me ne uznemirava - kazao je Hamed.

 

Na pitanje šta misli o bosanskoherceogovačkoj kuhinji, kroz smijeh je odgovorio:

 

- Reći ću vam samo da sam u Bosnu došao zbog kafe i ćevapa.

 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u periodu januar – juni 2022. godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 594.485 posjeta, što je više za 77,8 posto i 1.295 674 noćenja, što je više za 68,3 posto u odnosu na isti period 2021. godine. Broj noćenja domaćih turista viši je za 18,7 posto, dok je broj noćenja stranih turista viši za 136,4 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

 

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 40,9 posto, dok je 59,1 posto učešće stranih turista.

 

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (19,7 posto ), Hrvatske (18 posto), Slovenije (6,4 posto), Turkiye (5,0 posto), Njemačke (5,0 posto), Crne Gore (3,4 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,3 posto), Saudijske Arabije (3,3 posto) i Sjedinjenih Američkih Država (3,3 posto), što je ukupno 67,4 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 32,6 posto noćenja.

 

Što se tiče dužine boravka stranih turista u Bosni i Hercegovini, na prvom mjestu je Kuvajt sa prosječnim zadržavanjem od 3,3 noći, Irska sa 2,9 noći, Francuska sa 2,8 noći te Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Luksemburg i Kina sa po 2,7 noći.

 

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti "Hoteli i sličan smještaj" sa učešćem od 93,9 posto.

 

Izvor: Anadolija

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com