Menu

Utorak, 30 Avgust 2022

Ambasador Bugarske u BiH u prvoj zvaničnoj posjeti Distriktu

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić primio je danas u prvu zvaničnu posjetu ambasadora Republike Bugarske u BiH Valerija Ivanova Jotova sa kojim je razgovarao o konkretnim projektima u oblastima ekonomije, infrastrukture, kulture i turizma.

 

Gradonačelnik Brčkog je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je ambasadora Bugarske upoznao svim važnim aktivnostima koje Distrikt u ovom trenutku provodi.

 

„Ambasadora smo upoznali i o našoj saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama u rješavanju velikih kapitalnih infrastrukturnih projekata na području Distrikta, uspostavljanju ekonomskih zona kao i o jasnom političkom usmjerenju i perspektivama naše zajednice,“ naglasio je gradonačelnik Kadrić.

 

On je najavio i prvi zajednički projekat iz oblasti kulture, a tiče se postavke u Gradskoj galeriji, koju će uskoro organizovati ambasada Bugarske.

 

Ambasador Bugarske u BiH Valerij Ivanov Jotov izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom Brčko distriktu rekavši da njegova zemlja, kao članica Evropske Unije, ima poseban program finansiranja projekata u zemljama Zapadnog Balkana.

 

On je najavio finansiranje projekta izgradnje i opremanje sportskog terena za osobe sa posebnim potrebama u sklopu Osnovne škole u brčanskom naselju Brezovo Polje.

 

Bugarski ambasador je rekao da će rado pozvati kompanije u svojoj zemlji da blisko sarađuju sa privrednicima iz Brčkog u svim oblastima, a posebno na promovisanju turističkih potencijala.

  

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

BiH: U Memorijalnom centru Srebrenica obilježen Međunarodni dan nestalih

  • Objavljeno u BiH

 

U Memorijalnom centru Srebrenica danas je okupljanjem preživjelih žrtava genocida i predstavnika udruženja koja okupljaju preživjele žrtve obilježen 30. august, Međunarodni dan nestalih, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Preživjele žrtve genocida su porukama "Gdje su?", "Šta radi Tužilaštvo BiH", "Gdje su naši najdraži", "Nismo odustali. Gdje su naši voljeni?" podsjetile javnost da se još uvijek traga za velikim brojem ubijenih u srebreničkom genocidu.

 

Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari u obraćanju prisutnima je istakao da će preživjele žrtve nastaviti borbu i traganje za ubijenima.

 

 

“Ljudi su ubijeni u genocidu, zatim prekopani i opet prekopavani. Mi smo se okupili na ovaj dan da uputimo pitanje: 'Gdje su naši nestali, naši ubijeni?' Mi smo ovdje da pozovemo institucije u Srbiji i RS-u da kažu informacije koje sigurno imaju gdje su naši voljeni. Institucije međunarodne zajednice takođe moraju da urade više. Mi nemamo pravo da odustanemo, mi moramo da se borimo za istinu i pravdu, moramo da tražimo naše ubijene koji nisu pronađeni ni 27 godina poslije genocida“, kazao je Hafizović.

 

Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, istakla je da je prošlo 27 godina, a mnoge majke nisu pronašle kosti svoje djece.

 

“Kolika je god razlika između živog i mrtvog, razlika je velika između pronađenog i nestalog. Mnoge majke su otišle sa ovog svijeta, a da nisu pronašle kosti svoje djece. Naša djeca nisu nestala, nego su ubijena. Tužilaštvu Bosne i Hercegovine poručujem da se prestane baviti politikom, te da se počne baviti svojim poslom. Mi nećemo odustati od traženja naših najmilijih. Nama je svaki dan, dan nestalih, ali eto danas odavde šaljemo poruke da mi nastavljamo borbu“, poručila je Subašić.

 

Kada Hotić, potpredsjednica Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa, kaže da je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica ukopala "samo tri kosti svog sina".

 

“On je imao ruke, noge, glavu, a pronađene su samo tri kosti. Mnoge majke nisu pronašle ni jednu kost, a tragaju godinama“, rekla je Hotić.

 

Šuhra Sinanović, predsjednica udruženja "Žena Podrinja" istakla je:

 

“Mi ne možemo i ne smijemo govoriti o nestalima samo ovaj dan. Mi moramo govoriti svaki dan. U Bosni i Hercegovini se traga za više od sedam hiljada osoba. Oko 1.500 osoba za kojima se traga je ubijeno u genocidu. Mi na to podsjećamo.“

 

Fazila Efendić, predsjednica udruženja Srebreničke majke,kazala je da pitanje "Gdje su?" otvara bolne rane.

 

“Nama je svaki dan težak, pogotovo majkama koje nisu pronašle svoju djecu. Međunarodni dan nestalih je dan koji moramo i trebamo obilježiti. Mi šaljemo poruku da se nećemo umoriti dok smo žive. Svakoj majci, sestri, supruzi, djetetu koje traga za svojim voljenim želimo da pronađu svoje i zajedno sa njima nađu mir“, naglasila je Efendić.

 

Nura Begović, predsjednica udruženja Žene Srebrenice, smatra da nadležne institucije moraju više uraditi na pronalasku nestalih osoba.

 

“Znamo mi kako su pobijeni naši voljeni, na najbrutalniji način. I opet su mrtvi prekopavani, nisu im dali mira. Tragamo još uvijek za mnogima. Neka utjeha je kad pronađemo svoje voljene. Danas su sa nama trebali biti predstavnici raznih institucija i organizacija, ali nisu. Trebali su biti tu, da im postavimo pitanje: 'Gdje su?'", istakla je Begović.

 

Izvor: AA

Više...

Izborna komisija Brčko: Poziv građanima za prijavu za glasanje putem mobilnog tima

 

Izborna komisija Brčko distrikta BiH obavještava građane koji se nalaze na Središnjem biračkom popisu i žele glasovati na Općim izborima u BiH 02. listopada 2022. godine, a koji su vezani za svoje domove zbog starosti, bolesti ili invaliditeta i nisu sposobni doći na biračka mjesta da se trebaju, putem članova uže obitelji ili bližnjih srodnika s urednom i kopiranom liječničkom dokumentacijom, prijaviti Izbornoj komisiji Brčko distrikta BiH.

 

Članovi uže obitelji ili bližnji srodnici trebaju s važećim identifikacijskim dokumentom prijavu potpisati u Izbornom povjerenstvu Brčko distrikta BiH, a Izborno povjerenstvo Brčko distrikta BiH će temeljem toga organizirati dolazak do prijavljenih građana, uzeti od njih izjavu da žele glasovati putem mobilnih timova i proslijediti Središnjem izbornoj komisiji BiH na daljnje postupanje.

 

Prijave za glasovanje putem Mobilnog tima mogu se dostaviti u Izborna komisija Brčko distrikta BiH koja se nalazi u Ul: Dr. Abdulaha Bukvice br. 1 u Brčkom (iza bivše zgrade Policije Brčko distrikta BiH) najkasnije do 09.09.2022. godine (petak) do 15, sati.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

BIMAL raspisuje konkurs na poziciji Radnik na prijemu sjemena i čistilicama

  • Objavljeno u Brcko

 

Kompanija BIMAL raspisuje konkurs na poziciji Radnik na prijemu sjemena i čistilicama.
Uslovi: stručna sprema KV ili VKV tehničkog smjera, najmanje 1 godina radnog iskustva, vozačka dozvola B kategorije.

 

Rok za slanje prijava je 29.09.2022.
Kandidati koji uđu u uži izbor biće obavješteni u roku od 7 dana od zatvaranja konkursa.

 

Više informacija na linku https://sco-group.talentlyft.com/jobs/radnik-na-prijemu-sjemena-i-cistilicama-vl8

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com